«Booksmart»: Μια καλοκαιρινή έκπληξη με άφθονο γέλιο

Το «Booksmart» είναι μια απροσδόκητα καλή και έξυπνη ταινία που επαναπροσδιορίζει την έννοια της εφηβικής κωμωδίας. Δύο τελειόφοιτες φίλες που έχουν περάσει τον τελευταίο χρόνο προπονούμενες αυστηρά για να περάσουν σε ένα καλό πανεπιστήμιο. Την τελευταία μέρα του σχολείου συνειδητοποιούν πως θα μπορούσαν να είχαν τα ίδια αποτελέσματα, διαβάζοντας λιγότερο και αφιερώνοντας λίγο χρόνο και στη διασκέδαση. Έτσι αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν το βράδυ πριν την αποφοίτησή τους για να διασκεδάσουν με τα παιδιά της ηλικίας τους.

Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με μια ακόμη εφηβική κωμωδία με ρηχό σενάριο και αδιάφορο χιούμορ. Όμως στην πραγματικότητα  είναι μια ενδιαφέρουσα, ξεκαρδιστική και φρέσκια κωμωδία που θα απολαύσετε. Ίσως, το trailer να είναι αρκετά κοινότυπο και φλύαρο, αποκαλύπτοντας περισσότερα από όσα θα έπρεπε. Γι’ αυτό συνιστάται να τη δείτε εντελώς ανεπηρέαστοι ή γνωρίζοντας το δυνατόν λιγότερα.

Το «Booksmart» είναι η πρώτη σκηνοθετική δουλειά της Olivia Wilde, που στο παρελθόν μας έχει συστηθεί ως ηθοποιός. Το σενάριο υπογράφουν οι Susanna Fogel, Katie Silderman, Emily Halpern και Sarah Haskins, όλες με προϋπηρεσία σε «Buddy movies», με γυναικεία ντουέτα. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουμε τις ταλαντούχες νεαρές Kaitlyn Dever και Beanie Feldestein ως Amy και Molly, αντίστοιχα.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Booksmart
Πηγή εικόνας: slashfilm.com

Ξεκινώντας από την υποκριτική, βρισκόμαστε σε ένα από τα πολλά δυνατά στοιχεία αυτής της ταινίας. Έχουμε δυο χαρακτήρες απτούς, προσγειωμένους που δίνουν την αίσθηση πως είναι υπαρκτοί. Η χημεία ανάμεσα στις δύο ηθοποιούς δίνει την αίσθηση πως η φιλία τους υπήρχε πριν την ταινία και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά το τέλος της. Κυρίως λόγω αυτής της χημείας, οι περισσότερες ατάκες είναι εύστοχες και με καλό συγχρονισμό. Ως έφηβες μαθήτριες δεν πέφτουν στο κλασικό χολιγουντιανό στερεότυπο του αουτσάιντερ σπασίκλα. Είναι μια αληθοφανής αναπαράσταση δύο πολυδιάστατων, έφηβων κοριτσιών της σημερινής εποχής. Αναμφίβολα, οι ερμηνείες τους σε αυτή την ταινία, θα αποτελέσουν την αρχή για πολλές προτάσεις και όχι άδικα.

Περνώντας στη σκηνοθεσία, έχουμε ένα πολύ καλό ντεμπούτο για την Olivia. Από τα απλά πλάνα των συζητήσεων μεταξύ των χαρακτήρων μέχρι τις πιο έντονες δραματικές σκηνές, ο θεατής βρισκόταν εκεί τις ζούσε μαζί τους. Η ατμόσφαιρα είναι τόσο φυσική και οι καταστάσεις αν και περίεργες, δεν μοιάζουν επιτηδευμένες. Μάλιστα ορισμένα πλάνα είναι τόσο όμορφα που σε συνεπαίρνουν και πραγματικά δε θέλεις να τελειώσουν. Παρόλα αυτά υπήρχαν κάποια άλλα, που κόβονταν κάπως απότομα και κάποια άλλα, που απομακρυνόταν ο ήχος και βασίζονταν αρκετά στη μουσική. Πέρα όμως από αυτές τις δύο λεπτομέρειες, κάθε σκηνή ήταν τέλεια φωτισμένη, με ζωντανά χρώματα, ωραίους χώρους και τοποθεσίες.

Το «Booksmart» δεν υστερεί καθόλου και στο σενάριο. Αντιθέτως, είναι ρεαλιστικό, ενδιαφέρον και πολύ προσεγμένο. Στις σχεδόν δύο ώρες διάρκειάς του, δεν υπάρχει κάποιο σημείο που να το βαραίνει ή να καθυστερεί τη ροή του. Οι μεταβάσεις από το ένα γεγονός στο άλλο είναι λογικές και οι χαρακτήρες ρεαλιστικοί, χωρίς υπερβολικά στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ενίσχυση της κωμωδίας.

Στην Ελλάδα η πρεμιέρα έγινε την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Επισκεφθείτε τον κοντινότερο θερινό κινηματογράφο, με καλή παρέα και σίγουρα δε θα το μετανιώσετε.

Advertising

Περισσότερα από τη στήλη: Κριτικές

Κριτικές

Δεσμά, ξόρκια και γέλια: Η αλλόκοτη γοητεία του Oh, Hi!

Υπάρχουν ρομαντικές κομεντί που ξεκινούν με λουλούδια, ραντεβού σε καφέ και κουβέντες που στάζουν μέλι.…

Κριτικές

Motherless Brooklyn: Ένα ήρεμο μυστήριο

Το Motherless Brooklyn είναι μία αμερικανική νεονουάρ αστυνομική ταινία του 2019, σε σενάριο, σκηνοθεσία και…

Κριτικές

Together (2025) – Οι αδερφές-ψυχές πιο τρομακτικές από ποτέ

«Είσαι το άλλο μου μισό» λέμε πολλές φορές για να εκφράσουμε τον έρωτα και την…

Κριτικές

«The Strange Vice of Mrs. Wardh»: Όταν το ερωτικό παιχνίδι παίρνει επικίνδυνη τροπή

Ο ερωτικός (και ολίγον σαδιστής) Ιταλός δημιουργός ταινιών τρόμου Sergio Martino, το ‘71 κυκλοφορεί το…

Κριτικές

Sorry, Baby: Όταν η ζωή συνεχίζεται

Σε κάθε κινηματογραφική σεζόν, υπάρχει μια ταινία που δεν προβάλλεται με τεράστια διαφημιστική καμπάνια, δεν…

Κριτικές

La Piscine: Ο Alain Delon σε «βγάζει» από την καλοκαιρινή φαντασίωση

Σίγουρα έχεις ακούσει το όνομα «Alain Delon». Αν αγαπάς το παλιό σινεμά των 60s, έστω…

Κριτικές

All the President’s Men: Η περιέργεια της αλήθειας

Το All the President’s Men είναι μια αμερικανική βιογραφική πολιτική ταινία του 1976, σε σκηνοθεσία του…