Oι Έλληνες προτιμούν να γιορτάζουν το Πάσχα πατροπαράδοτα

Πάσχα

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Με αφορμή τις απερχόμενες πλέον διακοπές του Πάσχα-καθολικού κι ελληνορθόδοξο-το MAXMAG ρώτησε  τους αναγνώστες του πώς σκοπεύουν να περάσουν τις φετινές γιορτές. Στη δημοσκόπηση ανταποκρίθηκαν αρκετά άτομα, τα οποία διαμόρφωσαν το  ξεκάθαρο αποτέλεσμα υπέρ της παράδοσης για λόγους συναισθηματικούς αλλά και πρακτικούς. Οι ερωτήσεις που έθεσε το περιοδικό ήταν ποικίλες. Κυρίως αφορούσαν στην κινητική δραστηριότητα των αναγνωστών, η οποία διαμορφώθηκε όχι μόνο σύμφωνα με τα γούστα αλλά και την οικονομική δυνατότητά τους. Σημαντικότερο κομμάτι της δημοσκόπησης αποτέλεσε ο όρος «ταξίδι». Σ’ αυτόν συμπεριλήφθηκαν οι εκδρομικοί προορισμοί, τα κίνητρα, η οργάνωση, οι σύντροφοι, τα καταλύματα, καθώς και η τήρηση των θρησκευτικών παραδόσεων.

ΠΟΛΛΑ ΘΕΛΟΥΜΕ,  ΛΙΓΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Στη βασική ερώτηση προς τους αναγνώστες για το ΑΝ φέτος το Πάσχα θα μετακινηθούν, οι απαντήσεις ήταν αρκετά σαφείς. Μόνο οι μισοί ήταν βέβαιοι πως θα ταξιδέψουν εκτός του τόπου κατοικίας, ενώ μεγάλο ποσοστό (38%) είχε επιλέξει το αντίθετο. Φυσικά υπήρξε και μία μικρή μερίδα ατόμων, που κατά την περίοδο της δημοσκόπησης δήλωσαν αναποφάσιστοι για την δραστηριότητά τους.  Αν, ωστόσο, λάβουμε υπόψη τους λόγους της παραμονής στο σπίτι, ίσως το τοπίο ξεκαθαρίσει. Στην ανάλογη ερώτηση σχεδόν το ένα τρίτο των συμμετεχόντων απάντησε πως οι λόγοι της μη μετακίνησής τους είναι καθαρά οικονομικοί. Η απάντηση φυσικά δεν προκαλεί καμία έκπληξη, εφόσον γνωρίζουμε ότι πολλοί συμπολίτες μας πασχίζουν να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα. Σ’ αυτούς ενδεχομένως να συγκαταλέγεται και το 17% που δήλωσε έλλειψη χρόνου ως τη βασική αιτία  στασιμότητας φέτος το Πάσχα. Σε τέτοιους αβέβαιους καιρούς πολλοί Έλληνες φαίνεται να προτιμούν την ασφάλεια της εργασίας παρά την ξεγνοιασιά των διακοπών.

Διαβάστε επίσης  Πάσχα στην Ελλάδα: τα πιο περίεργα και γνωστά έθιμα

 ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ

Συνεχίζοντας με τα αποτελέσματα στην ερώτηση για την ταξιδιωτική απραγία, το 30% των ερωτηθέντων απάντησαν αινιγματικά «Άλλο». Μπορούμε να υποθέσουμε πως τελικά σημασία για πολλούς δεν έχει η περιπέτεια ή η αλλαγή τοπίων όσον αφορά στις ταξιδιωτικές τους επιλογές. Αντίθετα οι περισσότεροι φαίνεται να αποζητούν την θαλπωρή της οικογένειας και τον παραδοσιακό εορτασμό του Πάσχα.

Έτσι εικάζουμε πως αυτό το «άλλο» είναι η ανάγκη πολλών Ελλήνων να επιστρέψουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα. Αυτό φαίνεται κι από τις απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση για τον καταλληλότερο προορισμό. Πάνω από τους μισούς αναγνώστες απάντησαν πως προτιμούν τον τόπο καταγωγής ή το χωριό τους. Οι άλλοι μισοί  επέλεξαν έναν διαφορετικό τόπο χαλάρωσης. Είτε πρόκειται για κάποιο ελληνικό νησί (17%) είτε για κάποιο σημείο στην ηπειρωτική Ελλάδα (19%), η πλειοψηφία των εκδρομέων προτιμά τους εγχώριους προορισμούς. Για του λόγου το αληθές, μόνο το 9% ψήφισε κάποια πόλη του εξωτερικού ως τον καταλληλότερο προορισμό του Πάσχα.

Υπέρ του πατροπαράδοτου Πάσχα συνηγορεί και η επιλογή των περισσοτέρων ερωτηθέντων (70%) να περνούν τις διακοπές με την οικογένειά τους. Η ανατροφή των περισσότερων Ελλήνων σε συνδυασμό με την έλλειψη οικονομικών πόρων κι επιλογών τούς οδηγούν πίσω στο σπίτι! Ποιος άλλωστε δεν έχει παιδικές αναμνήσεις από το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών στο μεγάλο οικογενειακό τραπέζι; Την προτίμηση προς τα οικογενειακά πρόσωπα ακολουθούν με πολύ μικρότερα ποσοστά οι φίλοι (13%), ο/η σύντροφος (12%) και κάποιος άλλος (5%). Συνάδερφοι; Κάποιος διάσημος ηθοποιός ή αθλητής ίσως; Ή μόνος/η; Οι επιλογές είναι τόσες όσες μας επιτρέπει η φαντασία και η διάθεσή μας.

Διαβάστε επίσης  Άνθρωποι και βιβλία: Σχέση φθαρτή ή αναλλοίωτη στο χρόνο;

Μία τελευταία σημαντική παράμετρος ενός παραδοσιακού Πάσχα είναι η συμμετοχή σε ήθη κι έθιμα του τόπου. Το MAXMAG έθεσε μόνο το ερώτημα της τήρησης κάποιας θρησκευτικής δραστηριότητας κατά την διάρκεια των διακοπών. Σ’ αυτό οι περισσότεροι αναγνώστες απάντησαν καταφατικά, με το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται το 79%. Από το εν λόγω σύνολο το 37% υποστήριξαν ένθερμα τις θρησκευτικές παραδόσεις, ενώ το 42% απλά άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο. Έτσι μόνο το 21% απέκλεισε την πιθανότητα συμμετοχής τους σε κάποια θρησκευτικό δρώμενο.

ΕΤΟΙΜΑΖΩ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΝΑΧΑ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΜΟΥ

Σχετικά με την οργάνωση των πασχαλινών εκδρομών οι αναγνώστες μας, στην συντριπτική τους πλειοψηφία (86%), ψήφισαν να κινηθούν εντελώς ανεξάρτητα από τις προσφορές των ταξιδιωτικών γραφείων. Ας μην ξεχνάμε, όμως, και τους ταξιδιώτες που έχουν προορισμό τις εξοχικές τους κατοικίες και τον τόπο καταγωγής τους. Εφόσον η δημοσκόπηση του περιοδικού μας δεν έδινε την δυνατότητα παράλειψης ερωτήσεων, κατανοούμε πως στο συνολικό ποσοστό συμπεριλαμβάνονται και αυτοί. Στη μειοψηφία που υπολείπεται εμπεριέχονται μία μικρή μερίδα (8%) ατόμων που επέλεξαν τουριστικό πακέτο κι ένα ακόμη μικρότερο (6%) που συμμετείχαν σε κάποια οργανωμένη εκδρομή.

Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, η προτίμηση στις παραδόσεις και οι ταξιδιωτικοί εξηγούν εν κατακλείδι και το είδος του καταλύματος που επέλεξαν οι συμμετέχοντες της δημοσκόπησης. Συγκεκριμένα περίπου οι μισοί (48%) δήλωσαν πως θα παραμείνουν στο σπίτι κάποιου φίλου ή γνωστού. Την φιλοξενία αγαπημένων προσώπων ακολουθεί η διαμονή σε ξενοδοχείο με ποσοστό 23%, πράγμα που συνάδει με την προσδοκία αρκετών να εκδράμουν εκτός των οικείων τόπων. Στην τρίτη θέση των προτιμήσεων βρίσκεται ένα ακόμη αόριστο «άλλο», το οποίο υποθέτουμε πως περιλαμβάνει εξοχική κατοικία ή πατρικό σπίτι. Ας έχουμε κατά νου και τους χιλιάδες εκπατρισμένους φοιτητές που κατακλύζουν ΚΤΕΛ, ΟΣΕ και αεροδρόμια λίγες μέρες πριν τις μεγάλες ακαδημαϊκές αργίες.

Διαβάστε επίσης  Στα "Ψαράκια & Θαλασσινά " για ουζάκι και μεζέ

Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη δημοσκόπηση!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.