Καριέρα κι Οικογένεια: Ασυμβίβαστα όνειρα ή επιτεύξιμος στόχος;

 

[interaction id=”5f8b39714995e0690294ec8a”]

ΔημοσκοΠΕΣ: Καριέρα κι οικογένεια

Αδιαμφισβήτητα, κάθε άνθρωπος διακατέχεται από τα δικά του προσωπικά όνειρα και βλέψεις. Κάτι το οποίο θεωρείται για πολλούς στόχος ζωής, ενδεχομένως να μην ενθουσιάζει μερίδα ατόμων και το αντίστροφο. Η δημιουργία οικογένειας δεν καθίσταται σε όλες τις περιπτώσεις κύριο μέλημα κι αντίστοιχα η ιδέα μιας διαρκώς ανελισσόμενης επαγγελματικής ζωής δεν τους αφορά όλους.

Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός από εμάς η ελευθερία στην επιλογή του τί πορεία θα χαράξουμε, του τρόπου που θα διαχειριστούμε τα “θέλω” μας προς όφελός μας. Βαθιά μέσα μας πάντοτε θα γνωρίζουμε τί μας ευεργετεί και τί μας βλάπτει, αρκεί βέβαια να στοχαζόμαστε ανεπηρέαστα κι ώριμα.  Άλλωστε, ο δρόμος για την ευτυχία μας ορίζεται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους. Ο Πυθαγόρας αναφέρει χαρακτηριστικά: “Μην ψάχνεις την ευτυχία, είναι πάντα μέσα σου”.

Τί συμβαίνει όμως στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να συνδυάσει τους δύο ανωτέρω στόχους (το πιο φυσιολογικό και σύνηθες); Τί συμβαίνει όταν η ευτυχία σου βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε μία επαγγελματική και μία υγιή διαπροσωπική ζωή; Όταν φιλοδοξείς να συνταιριάξεις τα μεν με τα δε; Πιθανότατα ν’ ανακύψουν εμπόδια, αρχικά. Στην πορεία, όμως, μπορεί να γίνει εφικτή η εξισορρόπηση των δύο καταστάσεων και – πολύ περισσότερο- μία παράλληλη εξέλιξη και πρόοδος; Θεωρείται υλοποιήσιμη η ταυτόχρονη διοχέτευση ενέργειας, δίχως να παραμελείς οποιαδήποτε από τις δύο υποχρεώσεις; Η απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήματα απαιτεί σύνθετη σκέψη και θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης στην παρούσα δημοσκόπηση.

Εργασιακή κατάσταση

Αρχικά, κρίνεται σκόπιμο ν’ απαντήσεις σχετικά με την παρούσα εργασιακή σου κατάσταση. Αν, δηλαδή, απασχολείσαι επαγγελματικά αυτό το διάστημα (κι επομένως βιώνεις έντονα την ικανοποίηση αλλά και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται αυτή η κατάσταση ή όχι).

Διαβάστε επίσης  Η μόδα ως μια σύγχρονη μορφή καταπίεσης

Οικογένεια +/ή εργασία

Στη συνέχεια της δημοσκόπησης θα βρεθείς εμπρός στα “θέλω” σου. Άραγε ποια είναι η συνταγή μιας ευτυχισμένης ζωής για εσένα; Δίνεις σαφές προβάδισμα σε κάποιον από τους δύο στόχους ή μήπως η λύση στον προβληματισμό προϋποθέτει την ύπαρξη και των δύο;

Προσωπική VS επαγγελματική ζωή

Εδώ, εισερχόμαστε πια στην ουσία της δημοσκόπησης, μπροστά στο ερώτημα που τίθεται στον τίτλο του άρθρου. Είναι επιτεύξιμο ν’ αναλάβω ταυτόχρονα δύο ρόλους οι οποίοι απαιτούν μεγάλο μέρος της ενέργειας και της προσοχής μου; Είμαι σε θέση να τερματίσω πρώτος/-η και στα δύο; Είναι δυνατόν, χωρίς να στερούμαι πολύτιμες στιγμές με την οικογένειά μου, να θεωρούμαι επαγγελματίας πρώτης γραμμής (όποιο πόστο και να κατέχω); Έχω την ικανότητα να διαμοιράσω το χρόνο μου καταλλήλως, ώστε να πετύχω κι εν τέλει ν’ αριστεύσω και στις δύο “αρένες”: καριέρα κι οικογένεια;

καριέρα κι οικογένεια
Πηγή: Fight Academy.gr

Βαθμός επιρροής 

Στο τελευταίο ερώτημα του POLL, κρίνεται ο βαθμός στον οποίο επηρεάζει (ή θα επηρέαζε) η επαγγελματική σου ζωή την προσωπική. Θα ήσουν σε θέση να προβείς σε καθοριστικές αλλαγές στην πρώτη, αν αυτό απαιτούσε η δεύτερη; Θα προσαρμοζόσουν σε νέα δεδομένα και καταστάσεις προκειμένου να ανέλθεις επαγγελματικά; Θα ταξίδευες για μεγάλο χρονικό διάστημα χάριν της εργασίας σου; Θα μετακόμιζες αλλάζοντας σύνορα; Θα επέτρεπες τυχόν προσαυξήσεις ωραρίου, ακόμη κι αν αυτό συνεπαγόταν αλλαγές στο προσωπικό σου (οικογενειακό) πρόγραμμα; Όποιες και να’ ναι οι απαντήσεις σου, θα κριθούν πολύτιμες για τα συμπεράσματά μας.

 

Πηγές άρθρου: 

  • Charles, H. (2005). Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΙ. Αθήνα: ΕΝΑΛΙΟΣ.

 

Ονομάζομαι Ζωή κι είμαι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας κι Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Αγαπώ να εκφράζομαι και να επικοινωνώ γραπτώς. Κύριος στόχος μου καθίσταται η εκπροσώπηση - μέσω των άρθρων μου- όλο και περισσότερων φωνών. Έως τώρα, το γράψιμο αποτελούσε για εμένα ένα μέσο αντίδρασης απέναντι στα εκάστοτε δρώμενα και τις εξελίξεις.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του