Όταν οι Beatles ήρθαν στην Αράχωβα

Ο φωτογράφος Αριστοτέλης Σαρρηκώστας θυμάται το καλοκαίρι που είχαν έρθει οι θρυλικοί Beatles στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αράχωβα.

Τα θρυλικά Σκαθάρια πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα ακριβώς πριν από 50 χρόνια στην Ελλάδα και ειδικότερα στην όμορφη Αράχωβα. Σκοπός του ταξιδιού τους η αγορά ενός ελληνικού νησιού το οποίο θα ήταν το ησυχαστήριό τους. Πάντως η εν λόγω ιδέα ναυάγησε καθώς ήταν η εποχή που το πνεύμα τους δεν ήταν και τόσο «καθαρό».

Συνεργαζόμενος φωτογράφος του Associated Press ήδη από το 1965, δέχτηκε από τον ατζέντη των Beatles για την incognito εμφάνισή τους. Έτσι περίμενε την πτήση τους από το Χίθροου στην αίθουσα VIP στο αεροδρόμιο του Ελληνικού έχοντας την μηχανή μέσα στην τσάντα του.

Advertising

Advertisements
Ad 14

«Μοναδική παράκληση να είμαι όσο πιο διακριτικός γίνεται», εκφράζει στο news247.

«Η πρώτη αυτή επαφή κράτησε περίπου 10 λεπτά. Προσπάθησα να είμαι όσο πιο διακριτικός γίνεται. Λίγο πριν αναχωρήσουν πλησιάζω τον Τζον Λένον και τον ρωτάω για τον επόμενο σταθμό τους. ‘Ι have no idea’ μου είπε λίγο ενοχλημένος», δηλώνει.

Δύο ημέρες αργότερα το τηλέφωνο στο πρακτορείο θα χτυπούσε πάλι. Ήταν ξανά ο ατζέντης ο οποίος αγχωμένος έψαχνε τον «φωτογράφο του» καθώς είχε ξεχάσει να τον ενημερώσει για την πρώτη εξόρμηση των Beatles στην ηπειρωτική Ελλάδα.

«”Είμαστε στην Αράχωβα, μπορείς να έρθεις όσο πιο γρήγορα γίνεται” ήταν τα λόγια του. “Εκείνη την εποχή είχα μια Alfa Romeo Giulia, δεν ξέρω και εγώ με τι ταχύτητα έτρεχα για να προφτάσω. Στην Αράχωβα τους πρόλαβα στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή. Ένας τοπικός φωτογράφος, με μία Minolta αν θυμάμαι καλά, τους είχε στίσει και τους φωτογράφιζε ανάμεσα σε δύο παραδοσιακούς οργανοπαίκτες. Πήγα και τράβηξα και εγώ μια λήψη».

Διαβάστε επίσης  Tα 5 + 1 καλύτερα mixes για να περάσεις την ώρα σου ευχάριστα!

«”Do something” είπα ενώ οι περισσότεροι τους ήταν αδιάφοροι. Ο Τζον Λένον, που ήταν σαφώς πιο ευδιάθετος, ευγενικός και φιλικός από την πρώτη μας συνάντηση, ανταποκρίνεται. Λίγοι το προσέχουν αλλά στην κιθάρα υπάρχουν τρία χέρια καθώς άπλωσε και αυτός το χέρι του μετά από την προτροπή μου», προσθέτει.

Advertising

«Πραγματικά δοξάζω τον Θεό που πρόλαβα να βγάλω αυτή την φωτογραφία που μέσω του Associated Press έκανε τον γύρο του κόσμου. Από ό,τι έμαθα στην συνέχεια πέρα από την Αράχωβα είχαν επισκεφθεί και άλλα κοντινά χωριά ζητώντας να ακούσουν παραδοσιακή ελληνική μουσική».

Να σημειωθεί πως ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας είναι ο άνθρωπος που αποθανάτισε το τανκ να γκρεμίζει την πύλη του Πολυτεχνείου, ενώ έχει καλύψει με τον φακό του πολέμους σε όλο τον πλανήτη.

Oι φωτογραφίες περιλαμβάνονται στο φωτογραφικό λεύκωμα του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα «Αναμνήσεις ενός Έλληνα φωτορεπόρτερ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ.

Advertising

Mε πληροφορίες από το news247

Ένα καλό βιβλίο, ένα puzzle 1000 το λιγότερο κομματιών και ένα εισιτήριο για ένα ταξίδι οι αδυναμίες μου. Με εφόδια τη Δημοσιογραφία και την Ψυχολογία στο σακίδιό μου, θα σου γράψω για οτιδήποτε θελήσεις.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Pablo Neruda

Pablo Neruda: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης

Ο Pablo Neruda, γεννημένος ως Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto,
Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

ByΈνας από τους βασικότερους στόχους που θέτουμε για το 2025