Garage rock μουσική: 5 αγαπημένα albums

Πηγή εικόνας: nytimes.com

Τι εστί garage-rock

Η garage rock μουσική ή αλλιώς 60’s punk ή garage punk είναι ωμή και πολύ ενεργητική μουσική. Ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 60’ κυρίως στις ΗΠΑ και στον Καναδά.  Υπάρχουν και διάφορες πιο σύγχρονες σημαντικές αναβιώσεις της. Σε αυτήν την μουσική μπλέκονται acid-rock στοιχεία αλλά και στοιχεία πρώιμης punk. Βέβαια ο όρος punk εμφανίστηκε πιο έντονα στις αρχές της δεκαετίας του 70’.

Επίδραση British Invasion

Ο βασικός λόγος άνθισης της μουσικής αυτής ήταν η άνοδος του surf-rock και αργότερα των Beatles και της British Invasion. Χιλιάδες νέοι έτσι παρακινήθηκαν να σχηματίσουν μπάντες. Υπάρχουν πραγματικά πολλά σπουδαία garage rock albums. Εδώ θα παρουσιάσω πέντε αγαπημένα όχι μόνο από την δεκαετία του 60’ αλλά και από επόμενες.

Τα 60’s διαμάντια της garage rock

The Sonics- Here Are The Sonics( 1965):
Το άλμπουμ που τα άρχισε όλα όσον αφορά το garage rock. Το μόλις 28 λεπτών άλμπουμ περιέχει τόσο original κομμάτια αλλά και covers από κομμάτια σπουδαίων καλλιτεχνών. Μερικοί από αυτούς είναι ο Chuck Berry και ο Little Richards. Τα covers αυτά εκτελούνται με ιδιαίτερο και ”βρώμικο” τρόπο. Οι Sonics δημιουργήθηκαν στην Tacoma της Washington το 1960. Δεν έδειξαν απλά τον δρόμο προς έναν πιο θορυβώδη και χαοτικό rock ήχο με το debut album τους αλλά ουσιαστικά όρισαν πώς πρέπει να φτιάχνεται ένα garage rock album. Πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν αναφέρει τους Sonics ως επιρροή τους. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά τον Kurt Cobain και τον Bruce Springsteen.

Πηγή εικόνας: last.fm

The 13th Floor Elevators – Easter Everywhere (1967):
Το δεύτερο άλμπουμ των Elevators μπλέκει με υπέροχο τρόπο την garage και την ψυχεδελική rock ξεκινώντας με το επικό οκτάλεπτο ‘’Slip Inside This House’’ με τις υπέροχες κιθάρες και τους δυσοίωνους στίχους του μοναδικού Roky Erickson. Το άλμπουμ δεν είναι τόσο ωμό όσο το πρώτο της μπάντας ‘’The Psychedelic Sounds’’ αλλά είναι πιο πειραματικό και ευρύ σε ήχους.

Διαβάστε επίσης  Όταν οι Beatles ήρθαν στην Αράχωβα
Advertisements
Ad 14
Πηγή εικόνας: metrotimes.com

Ένα proto-punk αριστούργημα

The Stooges- Fun House (1970):
Αν και όχι τόσο γνωστό όσο το debut album της μπάντας με το ”Fun House” οι Stooges κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα άλμπουμ με ωμό και σκληρό ήχο, θορυβώδες και γεμάτο ένταση. Χαρακτηριστικά τραγούδια το ”Down on the Street” και το ”T.V. Eye” ενώ στο closing track ”L.A Blues” οι Stooges χρησιμοποιούν high-pitched κιθάρες και βαριά drums ενώ ο ”Iggy Pop” επιδίδεται σε ένα σχεδόν συνεχές ρεσιτάλ κραυγών, στο πιο πειραματικό κομμάτι του άλμπουμ.

Η αναβίωση της garage rock στα 80’s

The Cramps-Songs the Lord Taught Us (1980):
Το ντεμπούτο άλμπουμ των ιδιαίτερων Cramps με τις βαριές κιθάρες και τα «τρελά» φωνητικά του Lux Interior έχει σαφείς επιρροές από την μουσική rockabilly. Ένα άλμπουμ παράξενο, αστείο(με την καλή έννοια) και θορυβώδες, μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια αναβίωσης του garage ήχου του 60’.

Πηγή εικόνας: ultimateclassicrock.com

Η εκσυγχρονισμένη μορφή της garage-rock

The White Stripes – White Blood Cells (2001):
Ένα πολύ πιο σύγχρονο άλμπουμ και τρίτο της μπάντας από το Detroit, αν και δεν έγινε τόσο mainstream επιτυχία όσο το ‘’Elephant’’, είναι κατά τη γνώμη μου ποιοτικότερο και πιο αντιπροσωπευτικό του συγκροτήματος. Εναλλάσσει γρήγορα ρυθμικά κομμάτια όπως το ‘’Fell In Love With a Girl’’ με country κομμάτια όπως το ‘’Hotel Yorba’’. Ειδική μνεία στο εκπληκτικό opening track ‘’Dead Leaves and he Dirty Ground’’ αλλά και στο ‘’I Think I Smell a Rat’’. Το ”White Blood Cells” είναι ένα πολύ ξεχωριστό άλμπουμ, που μπλέκει όμορφα διάφορες επιρροές και είναι ένα από τα σημαντικότερα της περασμένης δεκαετίας.

Διαβάστε επίσης  Τα 30 καλύτερα grunge albums όλων των εποχών (Μέρος 1ο)

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να πω ότι υπάρχουν πραγματικά και άλλα πολλά εξαιρετικά garage-rock albums. Εγώ απλά αναφέρω πέντε ενδεικτικά του είδους με σκοπό να παρακινήσω όποιον θέλει να εξερευνήσει περισσότερο την συγκεκριμένη μουσική.

 

Φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Αγαπώ την μουσική και γενικότερα τις τέχνες
αφιερώνοντας πολλές ώρες της ημέρας σε αυτές. Λατρεύω τους Doors, τους Beatles και γενικότερα την μουσική και το πνεύμα της δεκαετίας του 60.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην