Ποια είναι η Jill Pelto;
Η Jill Pelto είναι μία 27 καλλιτέχνης και επιστήμονας στον τομέα του περιβάλλοντος και του κλίματος. Η ίδια έχει Master of Science, με κύριο ενδιαφέρον τη μελέτη της ευαισθησίας του φυλλώματος πάγου στην Ανταρκτική. Συγχρόνως, έχει λάβει και διπλώματα από το Studio Art και Earth Science, από το πανεπιστήμιο του Maine.
Μέσα από τις έρευνές της προσπαθεί να ανακαλύψει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, μέσα από την τέχνη της επιδιώκει να επαγρυπνήσει και να ενημερώσει το κοινό γι’ αυτές τις αλλαγές. Η πρώτη της επαφή με την έρευνα στον τομέα της κλιματικής αλλαγής έγινε στα παιδικά της χρόνια. Σ’ αυτό, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο πατέρας της ο οποίος ήταν καθηγητής στις επιστήμες του περιβάλλοντος, στο κολέγιο Nicholls. Μαζί του έκανε ερευνητικά ταξίδια στην Washington, στο πλαίσιο έρευνάς του με τίτλο North Cascade Glacier Research, μέχρι την ηλικία των 16 ετών.
Τι αναπαριστούν τα έργα της;
Η Pelto δημιούργησε το πρώτο της καλλιτεχνικό έργο πάνω σε επιστημονικά δεδομένα, το 2015. Παρατηρώντας τις γραφικές αναπαραστάσεις των πάγων στην Washington και αντιλαμβανόμενη τις ανησυχητικά χαμηλές τιμές, άρχισε να προβληματίζεται. Έχοντας στενή επαφή με πίνακες επιστημονικών δεδομένων όλη της τη ζωή, μπορούσε εύκολα να κατανοήσει το περιεχόμενό τους. Κατάλαβε όμως και ότι δεν μπορούσαν όλοι οι άνθρωποι να κατανοήσουν με τέτοια ευχέρεια αυτά τα δεδομένα.
Από αυτό το σημείο ξεκίνησε να αναρωτιέται σχετικά με το πώς θα γίνουν αυτά κατανοητά και στο ευρύτερο κοινό. Παίρνοντας λοιπόν τις νερομπογιές της, η Pelto άρχισε να απεικονίζει φυσικά τοπία, τα οποία βρίσκονταν σε κίνδυνο, πάνω σε αυτά τα επιστημονικά δεδομένα. Ακολουθώντας τη γραφική αναπαράσταση, αφήνει τη φαντασία της ελεύθερη και προσπαθεί να επικοινωνήσει με το κοινό για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, μέσω της τέχνης της. Μάλιστα, καθώς δεν είναι ειδήμων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, λαμβάνει τα δεδομένα της από ειδικούς επιστήμονες. Η ίδια επιθυμεί να προσφέρει στο κοινό ακριβή δεδομένα.
Οι συνεργασίες με περιοδικά
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως τα έργα της Pelto χαίρουν αναγνώρισης από γνωστά περιοδικά της Αμερικής. Ειδικότερα, έργα της έχουν προβληθεί από το περιοδικό Smithsonian Magazine και PBS NewsHour. Μάλιστα, η τέχνη της έχει εκτιμηθεί και από το διεθνούς βεληνεκούς επιστημονικό περιοδικό National Geographic. Σαφώς και δεν θα μπορούσε να λείπει έργο της, και μάλιστα από το εξώφυλλο του ειδικού τεύχους για το περιβάλλον του Ιουλίου του TIME Magazine, με τίτλο One Last Chance.
Η καλλιτέχνης και επιστήμονας δηλώνει ιδιαίτερα υπερήφανη για την αναφορά του έργου της στο Climate Central, υποστηρίζοντας θερμά τον τρόπο προσέγγισης των περιβαλλοντικών ζητημάτων στην πλατφόρμα, καθώς και για την υποστήριξη από την ηλεκτρονική πλατφόρμα Science Friday.
Η συνεργασία της με σχολεία και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της
Το 2014, σε συνεργασία με την Science Friday, ανέπτυξε ένα πρόγραμμα μαθημάτων σχετικά με τις φυσικές επιστήμες και την τέχνη. Η Pelton επισκέφθηκε σχολεία στην πόλη των σπουδών της και, μέσω παρουσιάσεων, συζήτησε με τα παιδιά για τις προσωπικές της εμπειρίες και την κλιματική αλλαγή. Στη συνέχεια, βοήθησε τα παιδιά να δημιουργήσουν τις δικές τους εικόνες μέσω γραφικών παραστάσεων και τους έδινε δουλειά για το σπίτι. Πολλά από τα έργα των παιδιών την άγγιξαν βαθύτατα. Λαμβάνοντας, πρωτίστως, την απαραίτητη συναίνεση έχει δηλώσει πως θα ήθελε να τα συλλέξει. Στόχος της, με αυτήν την κίνηση, θα ήταν να εκφράσει στους ενήλικες την ανάγκη να πράττουν σοφότερα, για χάρη της νέας γενιάς.
Μακροπρόθεσμοι στόχοι της Pelton είναι να καταφέρει να συνδυάζει πάντα τις δύο μεγάλες αγάπες της: την τέχνη και τις φυσικές επιστήμες. Επιθυμία της είναι η δραστηριοποίηση και στους δύο τομείς. Παράλληλα, θέλει να επεκτείνει το πεδίο συνεργασιών της με επιστήμονες και καλλιτέχνες και να προσελκύσει διαφόρων ειδών κοινού. Όλα αυτά ενωμένα σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης των ανθρώπων πάνω στα περιβαλλοντικά ζητήματα και την κλιματική αλλαγή.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τονίζει να είμαστε ενήμεροι για τις αλλαγές του περιβάλλοντος, που συμβαίνουν γύρω μας. Μάλιστα, οφείλουμε να έχουμε το θάρρος να τα θίγουμε και να τα συζητάμε καθημερινά.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
- At the Convergence of Climate Change and Art. How one artist and climate scientist is communicating environmental data through watercolour art pieces, αναρτήθηκε από www.alternativesjournal.ca, τελευταία επίσκεψη 30/11/2020
- State of the Planet. Using Art as an In-Road to Science and Activism, αναρτήθηκε από blogs.ei.columbia.edu, τελευταία επίσκεψη 30/11/2020