Καλλυντικά και περιβάλλον: Η άσχημη πλευρά

Πηγή εικόνας: www.wholefoodsmagazine.com

Η βιομηχανία των καλλυντικών

Η βιομηχανία των καλλυντικών είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα παγκοσμίως. Είναι αποδεδειγμένο ότι τις τελευταίες δεκαετίες, καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης έχουν τρομακτικά αυξημένη ζήτηση ανά τον κόσμο. Η τεχνητή ομορφιά που αποκτάται μέσω αυτών έχει εισβάλλει στη ζωή μας, κυρίως μέσω της τηλεόρασης, και η οποία πρέπει να ακολουθηθεί. Επακόλουθο αυτού αποτελεί η κατασκευασμένη ανάγκη απόκτησης καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης, η πλειονότητα των οποίων μας είναι παντελώς άχρηστα. Κατά συνέπεια, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν ευαισθητοποιηθεί σχετικά με τις συνέπειες που έχουν τα συστατικά αυτών των προϊόντων στο περιβάλλον.

Συνέπειες για το περιβάλλον

Ρίχνοντας μια προσεκτικότερη ματιά στα συστατικά των καλλυντικών και των προϊόντων περιποίησης είμαστε σε θέση να εξακριβώσουμε το, ανησυχητικά βλαβερό, περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Αρχικά είναι εύλογο ότι η συνεχής χρήση πλαστικών συσκευασιών επιβαρύνει πάρα πολύ το περιβάλλον, καθώς αυτές καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και σε ωκεανούς.

Στο θαλάσσιο περιβάλλον επίσης, έχουν παρατηρηθεί και τοξικές χημικές ουσίες που περιέχουν πολλά καλλυντικά. Η δίοδός τους για τις θάλασσες και τους ωκεανούς είναι οι αποχετεύσεις. Παράλληλα, προσβάλλονται σε μεγάλο βαθμό και τα ζώα καθώς επηρεάζεται η διαδικασία της αναπαραγωγής.

Επικίνδυνες κατηγορίες καλλυντικών

Ορισμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στα καλλυντικά, προς μέγιστη αποτελεσματικότητα, συνιστούν εξόχως επικίνδυνες περιβαλλοντικές απειλές.

Προϊόντα απολέπισης, για το πρόσωπο και το σώμα, που έχουν ως βάση το πολυαιθυλένιο ευθύνονται για τη μόλυνση ποταμών και λιμνών και γενικότερα των υδάτων. Ταυτόχρονα, προσβάλλεται και η υδρόβια ζωή, ενώ ελλοχεύει κι ο κίνδυνος,το συστατικό αυτό να εισέλθει και στον οργανισμό μας μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Μια ακόμη επικίνδυνη κατηγορία αποτελούν τα συστατικά BHA και BHT τα οποία απαντώνται σε ενυδατικές κρέμες και προϊόντα μακιγιάζ. Τα συγκεκριμένα, όπως έχει παρατηρηθεί, καθίστανται ικανά να προκαλέσουν γενετικές μεταλλάξεις σε αμφίβια.

Διαβάστε επίσης  Τα ορυκτά καύσιμα ως παράγοντας συνεχούς περιβαλλοντικής μόλυνσης

Οι φθαλικοί εστέρες που περιέχουν τα βερνίκια καθώς και η τρικλοζάνη (βρίσκεται ιδιαίτερα σε σε καθαριστικά χεριών κι αποσμητικά) απειλούν άμεσα με ρύπανση των υδάτων διότι η αποσύνθεσή τους είναι ιδιαίτερα αργή.

Επιπλέον η εύκολη εξάτμιση της σιλοξάνης, από το πρόσωπο, που εμπεριέχεται σε αντιγηραντικά προϊόντα είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, και για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Τα φυτικά καλλυντικά

Είναι γεγονός ότι η αύξηση του δημόσιου ενδιαφέροντος, αλλά και της ανησυχίας, για την κλιματική αλλαγή έχει ωθήσει τις κατασκευαστικές εταιρείες καλλυντικών σε πιο πράσινες επιλογές.

Αναντίρρητα, παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για τα φυτικά καλλυντικά τόσο σε καταστήματα όσο και σε φαρμακεία.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, περιβαλλοντικά τουλάχιστον. Η αυξανόμενη χρήση φυτικών συστατικών οδηγεί στην εξάντληση των φυσικών πόρων, ενώ το έδαφος γίνεται αποδέκτης περισσότερων επιβλαβών φυτοφαρμάκων.

καλλυντικά και περιβάλλον
Πηγή εικόνας: www.allure.com

Η περίπτωση του φοινικέλαιου

Το φοινικέλαιο αποτελεί ίσως το πιο διαδεδομένο φυτικό έλαιο το οποίο απαντάται σε καλλυντικά, τρόφιμα αλλά και απορρυπαντικά. Η ευρεία χρήση του οφείλεται στο χαμηλό κόστος αλλά και στην υψηλή του ανθεκτικότητα σε ακραίες θερμοκρασίες.

Ωστόσο η παραγωγή του είναι υπεύθυνη για την καταστροφή της βλάστησηςμέσω εμπρησμώνσε πληθώρα τροπικών δασών. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο, καθώς αποτελεί βασική πρώτη ύλη για την πλειονότητα των προϊόντων που εξάγονται στη Δύση, είναι η Ινδονησία, η Μαλαισία και η Λιβερία.

Οι φυτείες φοινικέλαιου είναι υπεύθυνες, μεταξύ άλλων, για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας μέσω του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από εμπρησμούς ενώ ευνοούν και τη λαθροθηρία, καθώς τα ζώα εξαναγκάζονται σε διαφυγή λόγω καταστροφής του περιβάλλοντός τους.

Διαβάστε επίσης  Natura 2000: καταπάτηση προστατευόμενων περιοχών

Eco-friendly επιλογές

Προκειμένου να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος χωρίς να στερηθούμε την περιποίησή μας μπορούμε να στραφούμε σε πιο eco-friendly επιλογές.

Αρχικά, αντί για τη συνηθισμένη μορφή σαμπουάν και κοντίσιονερ, που εμπεριέχεται σε πλαστικά μπουκάλια, μπορούμε να τα προτιμήσουμε σε μορφή σαπουνιού. Έχουν αποδειχτεί εξίσου αποτελεσματικά και χωρίς να λαδώνουν τα μαλλιά.

Η αναζήτηση βιώσιμης συσκευασίας, όπως το ανακυκλώσιμο γυαλί ή το χαρτόνι, είναι βαρύνουσας σημασίας καθώς η συστηματική χρήση πλαστικών,ως γνωστόν,είναι ιδιαίτερα ζημιογόνος για το περιβάλλον.

Μπορούμε ακόμη να αντικαταστήσουμε τα μαντηλάκια καθαρισμού με λοσιόν χωρίς αλκοόλ ή σαπούνι. Τα μαντηλάκια δε μπορούν να ανακυκλωθούν γιατί είναι μιας χρήσης.

Η επιλογή μιας οδοντόβουρτσας από μπαμπού αντί πλαστικό είναι επίσης μια επιλογή φιλική προς το περιβάλλον καθώς το μπαμπού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.

Ολοκληρώνοντας, σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να είμαστε πολύ καλά ενημερωμένοι για τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζουμε μελετώντας προσεκτικά τις ετικέτες αυτών. Με λίγες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούμε κι εμείς να προστατέψουμε αποτελεσματικά το περιβάλλον.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. Green Cosmetics: The Push for Sustainable Beauty, ανακτήθηκε από www.acme-hardesty.com, τελευταία επίσκεψη 9/6/2020
  2. 7 Cosmetic Ingredients that are Bad for the Environment, ανακτήθηκε από www.cvskinlabs.com, τελευταία επίσκεψη 9/6/2020
  3. 8 Ways to Make Your Cosmetics More Eco-Friendly, ανακτήθηκε από www.medium.com, τελευταία επίσκεψη 9/6/2020
  4. Το βρώμικο μυστικό των καλλυντικών (και όχι μόνο), ανακτήθηκε από www.tvxs.gr, τελευταία επίσκεψη 9/6/2020
  5.  Real Cost Of Cosmetics: Environmental Impact, ανακτήθηκε από www.adorncosmetics.com.au, τελευταία επίσκεψη 9/6/2020

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το άλλο κορίτσι

Το άλλο κορίτσι: Ένα μυθιστόρημα γροθιά για τη γυναικεία κακοποίηση

Το άλλο κορίτσι της Ελένης Βαρδάκη κυκλοφορεί από τον Μάϊο
The Red Queen Kills Seven Times

«The Red Queen Kills Seven Times»: Όταν ο γοτθικός τρόμος συνάντησε το giallo

Το «Red Queen Kills Seven Times» εισάγει ένα σκηνικό από