![](https://maxmag.gr/wp-content/uploads/2020/06/photo-1574542117844-b787d37df0c7.jpg)
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020
Στις 5 Ιουνίου έχει οριστεί η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Από το 1972, κάθε χρόνο ιδιαίτερα αυτήν την ημέρα, ο ΟΗΕ ενημερώνει τους ανθρώπους έτσι ώστε να τους ευαισθητοποίησει σε σχέση με το περιβάλλον. Φέτος ίσως είναι λίγο πιο σημαντικό να θυμηθούμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Όχι για να τη γιορτάσουμε αλλά περισσότερο για να κάνουμε μια περιβαλλοντική ανασκόπηση του 2019 σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τι αλλαγές έγιναν προς το καλύτερο; Τι αλλαγές έγιναν προς το χειρότερο; Στην καθημερινότητά μας βομβαρδιζόμαστε από διάφορες ειδήσεις συνεχώς. Την μια χαιρόμαστε με την αποφοίτηση ενός φίλου και ακριβώς από κάτω είναι ένα άρθρο για τις φωτιές στη Σιβηρία. Τα συναισθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο και στο τέλος της ημέρας δεν έχουμε κρατήσει παρά μόνο λίγα, τα οποία μάλλον θα είναι και τα ευχάριστα. Ωστόσο όταν κάνει κανείς μια σούμα αντιλαμβάνεται καλύτερα προς τα πού γέρνει η ζυγαριά.
Έτσι λοιπόν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020 ψάξαμε, βρήκαμε και συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά γεγονότα για τον χρόνο που πέρασε μέχρι και σήμερα.
Τα όμορφα νέα για το περιβάλλον
- Διαδηλώσεις υπέρ του περιβάλλοντος. Σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο (Μαδρίτη, Αθήνα, Στοκχόλμη, Βερολίνο κ.ά.) άνθρωποι όλων των ηλικιών βγήκαν στου δρόμους σε μια προσπάθεια να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους προκειμένου να υιοθετήσουν πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον.
- Γκρέτα Τούνμπεργκ. Έχουν ακουστεί/γραφτεί πάρα πολλά γι’ αυτήν την έφηβη. Βρίσκω τουλάχιστον ανήθικο και κακό το να επιτίθενται ενήλικες σε ένα παιδί και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο. Όπως και να έχει όμως, η επίδραση της Τούνμπεργκ είναι θετική σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ουσιαστικό είναι ότι εκφράζει και αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο, και σημαντικό, κομμάτι της κοινωνίας, τους έφηβους. Ενέπνευσε μικρούς και μεγάλους έτσι ώστε να κινητοποιηθούν υπέρ του περιβάλλοντος. Ενδεχομένως να συνέβαλε και στο ότι τόσο μεγάλη μερίδα κόσμου διαδήλωσε για την κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την προστασία του περιβάλλοντος. Το αν είναι ή όχι μιντιακό κατασκεύασμα είναι δευτερεύον και άσχετο με το ζήτημα που πραγματευόμαστε.
- Παρασκευές για το μέλλον. Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ του περιβάλλοντος γεγονός το οποίο είναι επίσης πολύ θετικό.
- Εξέγερση κατά του αφανισμού. Τα μέλη του κινήματος Εξέγερση κατά του αφανισμού πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις όπως το Βερολίνο, το Παρίσι και η Μαδρίτη. Σε συνδυασμό με τις Παρασκευές για το μέλλον είχε θετική επίδραση στο σύνολο της κοινωνίας ενισχύοντας την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών. Είναι πολύ σημαντικό να ακούγονται φωνές που προσπαθούν για κάτι καλό. Και τα δυο κινήματα έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα του περιβάλλοντος και περισσότεροι άνθρωποι ενημερώθηκαν και φαίνεται να κινητοποιήθηκαν, γεγονός ελπιδοφόρο για το μέλλον.
- Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020. Το θέμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η βιοποικιλότητα. Είναι πολύ σημαντική η διατήρηση των ειδών για την ομαλή λειτουργία των οικοσυστημάτων αλλά και για τη σχέση μεταξύ αυτών. Φέτος ο ΟΗΕ αποφάσισε να αναδείξει τη βιοποικιλότητα για την 5η Ιουνίου.
Μπορεί να μην είναι πολλά τα θετικά νέα του περιβάλλοντος μέχρι στιγμής αλλά θέτουν καλές βάσεις έτσι ώστε να γίνουν περισσότερες δράσεις στο μέλλον.
![](https://maxmag.gr/wp-content/uploads/2020/06/collage-640x480.jpg)
Οι περιβαλλοντικές καταστροφές μέχρι τώρα
- Ο πιο ζεστός μήνας παγκοσμίως ήταν ο Ιούλιος του 2019. Ο Ιούλιος του 2019 ήταν ο πιο ζεστός μήνας παγκοσμίως από το 1980. Για την ακρίβεια ολόκληρο το έτος 2019 ήταν ένα από τα πιο ζεστά σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή Copernicus.
- Η μεγαλύτερη εισβολή ακρίδων στην Ινδία τα τελευταία 30 χρόνια. Και δυστυχώς όχι μόνο στην Ινδία αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Σομαλία, η Αιθιοπία και η Κένυα. Εξαιτίας των μουσώνων αυξήθηκε ο αριθμός των ακρίδων που αναπαράγονται γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στις καλλιέργειες όσο και στον άνθρωπο ευθέως.
- Πυρκαγιές στο δάσος του Αμαζονίου. Οι συνέπειες των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο είναι τεράστιες και ορισμένοι επιστήμονες κρίνουν πως είναι και μη αναστρέψιμες. Αξίζει να σημειωθεί πως το ένα πέμπτο της βιομάζας του Αμαζονίου χάθηκε τα τελευταία χρόνια όχι μόνο εξαιτίας πυρκαγιών αλλά και των αποψιλώσεων. Το οικοσύστημα του Αμαζονίου είναι το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό στη Γη. Φιλοξενεί εκατομμύρια είδη ζώων και φυτών πολλά εκ των οποίων εντοπίζονται μόνο εκεί. Ταυτόχρονα πολλά είδη είναι αυτά που κινδυνεύουν άμεσα από εξαφάνιση ενώ κάποια άλλα έχουν ήδη εκλείψει.
- Τουλάχιστον 790.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα βλάστησης καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του Αμαζονίου.
- Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν αυξημένη κατά 700% σε σχέση με το 2004.
- Περίπου 2.3 εκατομμύρια άγρια ζώα κάηκαν από τις φωτιές στη Βολιβία. Οι φωτιές που ξέσπασαν στον Αμαζόνιο επηρέασαν ιδιαίτερα χώρες όπως η Βολιβία, η Βραζιλία και το Περού με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό τόσο για τη χλωρίδα και την πανίδα που φιλοξενούν όσο και για τους ανθρώπους που μένουν σε αυτές.
- Οι φωτιές στη Σιβηρία κατέστρεψαν περίπου 28 εκατομμύρια στρέμματα. Εκτός από τις φωτιές του Αμαζονίου, στη Σιβηρία είχαμε επίσης μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν. Εκτός από τη χλωρίδα και την πανίδα που χάθηκε, πόλεις τυλίχτηκαν στον καπνό ενώ οι επιστήμονες υπολογίζουν πως χρειάζονται τουλάχιστον 100 χρόνια για να επανέλθει το οικοσύστημα.
- Πυρκαγιές στην Αυστραλία. Οι καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Αυστραλία είναι οι μεγαλύτερες μέχρι σήμερα. Υπολογίζεται ότι έχουν θανατωθεί 1.1 δισεκατομμύρια ζώα και 26 εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν καεί.
![Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος](https://maxmag.gr/wp-content/uploads/2020/06/collage2-640x480.jpg)
Και συνεχίζονται…
- Η μεγαλύτερη πλημμυρίδα στη Βενετία από το 1966. Η στάθμη του νερού έφτασε τα 187 εκατοστά τον Νοέμβριο του 2019 ενώ το 1966 η καταγραφή είχε δείξει 164 εκατοστά. Σημαντικά μνημεία πλημμύρισαν ενώ ζημιές υπέστησαν πολλά σπίτια. Το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα με την υπερθέρμανση του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων, ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους περιβαλλοντικούς επιστήμονες τα τελευταία χρόνια.
- Αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Η αποχώρηση μιας τόσο μεγάλης δύναμης όπως οι ΗΠΑ από μια συμφωνία ιδιαίτερα σημαντική για το περιβάλλον μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει. Μόνο το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί πως δεν υφίσταται καν κλιματική αλλαγή μπορεί να μας προϊδεάσει για το τι μπορεί να ακολουθήσει.
- Υπερψηφίστηκε το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο στην Ελλάδα.
- Τοποθέτηση ανεμογεννητριών χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες και αδυναμία ανακύκλωσης αυτών. Η αιολική ενέργεια είναι μια θαυμάσια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας ωστόσο αυτό μπορεί να συμβεί υπό κάποιες προϋποθέσεις. Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν σωστές μελέτες πριν αυτές τοποθετηθούν έτσι ώστε να μην διαταραχθεί το οικοσύστημα. Για παράδειγμα πολλά πουλιά μπορεί να αναγκαστούν να φύγουν από την περιοχή που θα γίνει αιολικό πάρκο. Επίσης με την έγκριση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου ενδέχεται να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες σε περιοχές Natura γεγονός που ουσιαστικά a priori είναι αρνητικό για το περιβάλλον. Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα είναι πως πολλές χώρες, όπως και η Ελλάδα, δεν διαθέτουν τα μέσα για να ανακυκλώσουν τις ανεμογεννήτριες που αποσύρονται. Αυτό για το περιβάλλον είναι προφανώς ένα ακόμη κόστος.
- Καταστροφή του βόρειου δάσους κωνοφόρων. Πρόκειται για ένα μεγαοικοσύστημα το οποίο χαρακτηρίζεται ως η πιο βασική «δεξαμενή άνθρακα» του πλανήτη μας. Το καλό είναι πως σε μεγάλο βαθμό παραμένει ανεπηρέαστο από την ανθρώπινη δραστηριότητα λόγω της τοποθεσίας που καταλαμβάνει στο βόρειο ημισφαίριο. Οι πυρκαγιές εκεί είναι κάτι που σε φυσιολογικά ποσοστά λειτουργούν θετικά. Ωστόσο η αύξηση των πυρκαγιών έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, το οποίο με τη σειρά του συνεισφέρει θετικά στην αύξηση της θερμοκρασίας της Γης. Είναι ένα θέμα που λίγο απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης αλλά οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μελλοντικές εξελίξεις όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.
- Τοξικά ναυάγια στον κόλπο της Σαλαμίνας. Στην υποθαλάσσια περιοχή που βρίσκεται από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι τον κόλπο της Σαλαμίνας πολλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό ναυαγίων με πολλά από αυτά να είναι τοξικά για τις θάλασσες και τους οργανισμούς που ζουν εκεί. Το νούμερο ποικίλει από 27 μέχρι 64 ωστόσο όποιο κι αν είναι εξακολουθεί να είναι μεγάλο πρόβλημα. Η σκουριά και τα τοξικά υλικά που ενδεχομένως είναι ακόμα πάνω στα πλοία αποτελούν μεγάλη απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής.
Οι περιβαλλοντικές καταστροφές του 2019 δεν ήταν λίγες αλλά και αυτές που συμβαίνουν το 2020, κι ας είμαστε ακόμα στα μισά του, είναι εξίσου σημαντικές. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο 2021.
![Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος](https://maxmag.gr/wp-content/uploads/2020/06/photo-1566995031265-c5c499e78eda-640x360.jpg)
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος κάθε μέρα
Δεν μπορώ να μην σχολιάσω τη διαφορά μεγέθους μεταξύ των καταστροφών και των όμορφων νέων για το περιβάλλον. Ακόμα και μετά από πολλή έρευνα δεν καταφέρνει κανείς να βρει ευχάριστες ειδήσεις που να σχετίζονται με το περιβάλλον. Το τι σημαίνει αυτό είναι τουλάχιστον προφανές και περιττό να γραφτεί ο,τιδήποτε άλλο.
Προσωπικά δεν συμπαθώ τις παγκόσμιες ημέρες ιδιαίτερα. Η συζήτηση γύρω από αυτές, το πώς θεσπίζονται και γιατί είναι αρκετά μεγάλη. Κάποιες έχουν νόημα, κάποιες άλλες όχι και τόσο. Το σημαντικό είναι τι κάνει κανείς όχι μόνο αυτήν τη μέρα αλλά κάθε μέρα. Δεν είναι αρκετό να θυμόμαστε το περιβάλλον, τη σημασία που έχει για τον άνθρωπο και τι κάνουμε σ’ αυτό μόνο στις 5 Ιουνίου. Δεν αρκεί επίσης μόνο να ανακυκλώνουμε και να μην πετάμε σκουπίδια για να προσέχουμε το περιβάλλον.
Το πώς φερόμαστε στο περιβάλλον είναι θέμα παιδείας, δεν διδάσκεται. Η κατανόηση του ότι είμαστε το περιβάλλον είναι θέμα αντίληψης, κάτι που επίσης δεν διδάσκεται. Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα έπρεπε να είναι κάθε μέρα.
Αν είναι να βγει κάτι καλό από τη σημερινή ημέρα ας μην είναι να πετάξουμε μια σακούλα με ανακυκλώσιμα στον μπλε κάδο για δυο μέρες συνεχόμενα. Ας διαβάσουμε κι ας ενημερωθούμε περισσότερο προκειμένου να αποκτήσουμε ενσυναίσθηση και σεβασμό, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά γενικότερα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι παιδεία και συνείδηση έτσι ώστε να σεβαστούμε και να φροντίσουμε το περιβάλλον σα να ήταν εμείς, γιατί ο άνθρωπος και το περιβάλλον δεν είναι δυο διαφορετικά πράγματα αλλά ένα.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο
- Οι νέοι σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν για το κλίμα, ανακτήθηκε από www.avgi.gr/, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- Παγκόσμια μαθητική κινητοποίηση για το κλίμα – Συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, ανακτήθηκε από www.kathimerini.gr, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- Ηχηρό μήνυμα από κάθε γωνιά του πλανήτη για την κλιματική αλλαγή, ανακτήθηκε από www.tanea.gr, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- Γκρέτα Τούνμπεργκ, ανακτήθηκε από www.el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- Η Γκρέτα και όσα δεν λέγονται, ανακτήθηκε από www.cnn.gr, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- Μαθητική πορεία για το κλίμα την Παρασκευή, ανακτήθηκε από www.iefimerida.gr, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- «Εξέγερση κατά του Αφανισμού» στο Βερολίνο, ανακτήθηκε από www.dw.com, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- Ινδία: Δυνατή μουσική και σειρήνες απέναντι στη χειρότερη εισβολή ακρίδων εδώ και 27 χρόνια, ανακτήθηκε από www.protagon.gr, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- Ιούλιος 2019: Ο πιο καυτός μήνας που έχει καταγραφεί στην ιστορία!, ανακτήθηκε από gr.euronews.com, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- Το οικολογικό μακελειό του Αμαζονίου θα αντηχήσει σε όλο τον κόσμο, ανακτήθηκε από www.ecozen.gr, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- Οι φωτιές στον Αμαζόνιο πρέπει να μας αφορούν όλους, ανακτήθηκε από www.wwf.gr, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- Απίστευτη καταστροφή στον Αμαζόνιο: 9,5 εκατ. στρέμματα μόνο στη Βολιβία έγιναν στάχτη, ανακτήθηκε από www.iefimerida.gr, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- Ο Αμαζόνιος καίγεται: Τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη, ανακτήθηκε από www.cnn.gr, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- Αποκαρδιωτικά στοιχεία για τις πυρκαγιές στη Βολιβία: Πέθαναν τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια άγρια ζώα, ανακτήθηκε από www.cnn.gr, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- Η Σιβηρία στις φλόγες: Ανυπολόγιστη η καταστροφή – Μέτωπο φωτιάς 28 εκατ. στρεμμάτων, ανακτήθηκε από, www.news247.gr, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- Σε κατάσταση καταστροφής η Βενετία – Η δεύτερη μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία της (φωτογραφίες), ανακτήθηκε από www.kathimerini.gr, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- ΗΠΑ: Αποχωρούν επίσημα από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα,ανακτήθηκε από gr.euronews.com, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Από Την Κατασκευή Και Λειτουργία Ανεμογεννητριών Και Αιολικών Πάρκων, ανακτήθηκε από greenagenda.gr, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- Νέα πληγή οι γερασμένες ανεμογεννήτριες, ανακτήθηκε από www.efsyn.gr, τελευταία επ΄σικεψη 4/6/2020
- Έδαφος και κλιματική αλλαγή: τα εφιαλτικά σενάρια ενός αβέβαιου μέλλοντος, ανακτήθηκε από www.avgi.gr, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- Τάιγκα, ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- Ανασύρονται τα ναυάγια στον κόλπο της Ελευσίνας, ανακτήθηκε από www.huffingtonpost.gr, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020
- Αυτοψία: Πλοία-τοξικές βόμβες κάνουν «χωματερή» τον κόλπο της Σαλαμίνας, ανακτήθηκε από www.eleftherostypos.gr, τελευταία επίσκεψη 4/6/2020