Ακρίβεια και διακοπές: Οι χώρες της ΕΕ που αδυνατούν να ταξιδέψουν και η έρευνα της Eurostat

Οι διακοπές στη Βαρσοβία που θεωρείται ένας οικονομικός προορισμός
Πηγή: Travelstyle

Η αναγκαιότητα των διακοπών

Οι διακοπές αποτελούν έναν τρόπο να ξεφύγουν οι άνθρωποι από τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας και να χαλαρώσουν. Όμως, η οικονομική κρίση και η εκτόξευση των τιμών στον τομέα του τουρισμού φαίνεται να αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα. Η κατάσταση φαίνεται να υποτροπιάζει, καθώς σύμφωνα με την Eurostat οι περισσότεροι νέοι δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν φέτος το καλοκαίρι. Πολλές είναι οι χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στην έρευνα αυτή με πρώτη τη Ρουμανία με ποσοστό 60 τοις εκατό. Συνεχίζει η Βουλγαρία, Ουγγαρία και η Ελλάδα. Η αδυναμία των πολιτών αυτών των χωρών να λείψουν έστω και μία εβδομάδα τονίζεται ιδιαίτερα και από την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτά τα κράτη. Πιο συγκεκριμένα, το εισόδημα είναι το κύριο μέσο που διαθέτουν οι πολίτες για να καταφέρουν να αποδράσουν. Εάν αυτό είναι χαμηλό , η κατάσταση δυσχαιρένει σημαντικά. Οι διακοπές όμως είναι αναγκαίες για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας , δουλειάς και μισθού. Παρακάτω, θα γίνει αναφορά σε κάποιες χώρες που συνήθως έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα των διακοπών και το αντίθετο.

Οι χώρες των οποίων οι κάτοικοι πάνε συχνά διακοπές

Αντίθετα, το 84% των ανθρώπων στην Ολλανδία έκανε διακοπές τουλάχιστον μία φορά το 2022, με το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία να ακολουθούν στην κατάταξη. Φυσικά εκτός από τον οικονομικό τομέα αυτή η σύγχρονη πραγματικότητα οφείλεται και σε άλλους παράγοντες. Σύμφωνα με τη Eurostat, η μέση τουριστική δαπάνη ανά άτομο ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Το 2022, το Λουξεμβούργο είχε τις υψηλότερες τουριστικές δαπάνες ανά διανυκτέρευση με 175 ευρώ, ακολουθούμενο από την Αυστρία με 154 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 87 ευρώ. Αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τις δαπάνες των τουριστών με βάση τη χώρα διαμονής τους και όχι το πόσα ξοδεύουν οι τουρίστες που επισκέπτονται τη συγκεκριμένη χώρα. Φυσικά, οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό παρά στο εσωτερικό. Έτσι, οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου ξόδεψαν τα περισσότερα σε διασυνοριακά ταξίδια, με το 98% των τουριστικών τους δαπανών να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Αντίθετα, πάνω από το 70% των τουριστικών δαπανών των κατοίκων της Ρουμανίας, της Ελλάδας και της Γαλλίας αφορούσε ταξίδια εσωτερικού. Οι περισσότεροι πολίτες ταξιδεύουν στην Αμερική, και αργότερα στην Ασία και την Αφρική.

Διαβάστε επίσης  Η εξέλιξη του θεσμού των προεστών στην οθωμανική Ελλάδα

Οι προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος

Αυτά τα στατιστικά δεδομένα αναπτύχθηκαν κυρίως τα τελευταία χρόνια καθώς καθημερινά τα γεγονότα αλλάζουν. Για παράδειγμα, η Γαλλία που φαινομενικά ποτέ δεν είχε υποστεί κάποια μεγάλη οικονομική κρίση φέτος φαίνεται να απαριθμεί 2 εκατομμύρια επιπλέον πολίτες που δεν κατάφεραν να πάνε διακοπές. Επίσης, η Ιταλία φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα διάλειμμα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα ευρήματα δείχνουν την ανάγκη για την ΕΕ και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι επωφελούνται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Όχι μόνο οι συλλογικές διαπραγματεύσεις προσφέρουν δικαιότερες αμοιβές, αλλά οι εργαζόμενοι που καλύπτονται απολαμβάνουν επίσης έως και δύο εβδομάδες περισσότερες διακοπές κάθε χρόνο. Εξέλιξη που αφήνει πολλά πλαίσια αισιοδοξίας για όλους. Εκτός από τους εργαζόμενους και οι φοιτητές έχουν δικαίωμα στις διακοπές. Ακόμα και αν τους παρέχεται κάποιας μορφής οικονομική βοήθεια ως επίδομα, τα έξοδα που πρέπει να καλύψουν μόνο για τα εισιτήρια είναι υπέρογκα.

Οι διακοπές ακριβείας στην Ελλάδα

Για παράδειγμα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στο θέμα της σύγκρισης τιμών και παροχών στις διακοπές. Πολλοί ιδιοκτήτες βλέπουν το καλοκαίρι, ως την τέλεια ευκαιρία για να ανεβάσουν τις τιμές στα ύψη και πολλές είναι οι φορές που ο χώρος διαμονής είναι απαράδεκτος. Έστω και για τρείς ημέρες, οι τιμές ξεπερνούν τα 500 με 600 ευρώ σε προορισμούς που δεν βρίσκονται μακριά και με τα ακτοπλοϊκά να είναι άπιαστα ιδιαίτερα για τις οικογένειες. Εάν αυξηθούν οι μισθοί και μειωθούν οι αδικαιολόγητες τιμές, τότε ίσως οι πολίτες βρούν την ευκαιρία να αποδράσουν έστω και για λίγες ημέρες.

Διαβάστε επίσης  Η τραγωδία της Βηρυτού και το ευρύτερο γίγνεσθαι στο Λίβανο

Πηγές:

Servet Yanatma (2024)In which EU countries are people financially unable to take holidays? Ανακτήθηκε από https://www.euronews.com/business/2024/08/31/where-are-the-top-spots-for-europeans-to-holiday-and-who-spends-the-most (τελευταία πρόσβαση στις 26/9/24)

Two million more workers can’t afford a holiday (2024)  Ανακτήθηκε από https://etuc.org/en/pressrelease/two-million-more-workers-cant-afford-holiday (τελευταία πρόσβαση στις 26/9/24)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εφαρμογές και Κινητά

Οι 5 χρήσιμες εφαρμογές για κάθε ταξιδιώτη!

Πλέον, τα ταξίδια έχουν γίνει πιο εύκολα και προσβάσιμα χάρη
Misery

«Misery»: Όταν ούτε το Όσκαρ γλίτωσε από τα χέρια της Kathy Bates!

Ο Paul Sheldon (James Caan) είναι ο διάσημος συγγραφέας της