Ανακάλυψη μνημειώδους οικοδομήματος στο Ισραήλ

πηγή εικόνας: skai.gr

Ανακάλυψη ενός μνημειώδους οικοδομήματος στο Ισραήλ έγινε από τους αρχαιολόγους. Το εν λόγω οικοδόμημα επιβεβαιώνει τις ιστορίες της Βίβλου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια ανακάλυψη ιστορική, η οποία φέρνει στο προσκήνιο τους όρους Οφέλ και Μίλο. Οι όροι αυτοί αναφέρονται στη Βίβλο για την πόλη της Ιερουσαλήμ.

Τα ερείπια λοιπόν που ανακαλύφθηκαν αποτελούν μια τάφρο που χτίστηκε πριν (αλλά και περισσότερο) από 3000 χρόνια στην πόλη του Δαυίδ- την αρχαιότερη πόλη της Ιστορίας.

Η τάφρος αυτή αποτελεί απόδειξη για τις υποθέσεις των αρχαιολόγων (ότι η πόλη ήταν χωρισμένη στα δύο), οι οποίες βασίστηκαν σε αναφορές βιβλίων της Βίβλου. Σύμφωνα με τις έρευνες των αρχαιολόγων, που προέκυψαν από την μελέτη των ευρημάτων, η τάφρος δημιουργήθηκε την Εποχή του Σιδήρου. Την ίδια χρονική περίοδο γράφτηκαν τα δυο βιβλία της Βίβλου: α) Το Βιβλίο των Βασιλέων και β) το Βιβλίο του Σαμουήλ. Στα δυο βιβλία αυτά περιγράφεται ότι η πόλη του Δαυίδ διασπάται σε δύο μέρη σε Οφέλ και Μίλο.

πηγή εικόνας: skai.gr

Οι αρχαιολόγοι μεταξύ άλλων εξηγούν για την τάφρο: <<Κατά τη διάρκεια εκείνων των ετών, η τάφρος χώριζε το νότιο οικιστικό τμήμα της πόλης από την κυβερνώσα Ακρόπολη στα βόρεια- την άνω πόλη όπου βρίσκονταν το παλάτι και ο ναός>>. Εξηγούν επίσης ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η τάφρος χρησιμοποιήθηκε όταν η Ιερουσαλήμ ήταν πρωτεύουσα του Βασιλείου του Ιούδα, το οποίο ξεκίνησε από τον βασιλιά Ιωσία.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Πολυ-Πολιτισμού
Ad 14

Η τάφρος όταν ανακαλύφθηκε είχε βάθος περίπου 30 πόδια και πλάτος σχεδόν 300 πόδια. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960 από την Βρετανίδα αρχαιολόγο Κάθλιν Κένυον. Η Κένυον αρχικά θεώρησε ότι ο σχηματισμός αυτός ήταν μια χαράδρα. Αποδείχθηκε όμως ότι ήταν μια συνέχεια της τάφρου λόγω το ότι καμπυλωνόταν προς τα δυτικά.

Η τάφρος θεωρείται διακεκομμένη, χωρίς να ξέρουν την ακριβή ημερομηνία που διακόπηκε (ίσως λόγω κάποιου είδους καταστροφής).

Πάντως σίγουρα διακόπηκε επειδή χώριζε τη γη και δυσκόλευε τη μετακίνηση από την μια περιοχή στην άλλη. Η περιοχή στην οποία κατασκευάστηκε η τάφρος ονομάστηκε <<Μίλος>>. Δημιουργήθηκε από τον Βασιλιά Σολομών (γιο του Δαυίδ).

πηγή εικόνας: skai.gr

Η κατασκευή της τάφρου δημιουργήθηκε στο τείχος της πόλης του Δαυίδ. Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές, ο βασιλιάς Δαυίδ έχτισε την αρχαία πόλη, η οποία ήταν γενέτειρα της Ιερουσαλήμ, για να ενώσει το Ισραήλ κάτω από την ίδια πρωτεύουσα. Η πόλη αυτή ήταν χτισμένη στην κορυφή μιας στενής, απότομης κορυφογραμμής με θέα σε λόφους και κοιλάδες.

Advertising

Η ανακάλυψη λοιπόν της τάφρου επιβεβαιώνει ότι αυτό που αναφερόταν στην Βίβλο είναι μια πραγματικότητα αρχαιολογική. Η πραγματικότητα αυτή δεν σταματά να δίνει τρομερές πληροφορίες κατά την διερεύνησή της. Κάθε έρευνα μπορεί πια να επιβεβαιώσει όχι μόνο την τοποθεσία και την ιστορία (του ευρήματος), αλλά και την εγκυρότητα των όσων ανακαλύφθηκαν.

Η τάφρος αυτή θεωρείται μια τεράστια ανακάλυψη, επειδή για πολλά χρόνια οι ερευνητές προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι η πόλη είχε χωριστεί στα δύο. Αυτό το ιστορικό γεγονός περιγράφεται στη Βίβλο. Τώρα πια με την ανακάλυψη της τάφρου επιβεβαιώνεται ότι υπήρχε διαχωρισμός της πόλης σε βορρά και νότο. Όπου στον Βορρά βρισκόταν η πάνω πόλη.

Διαβάστε επίσης  Η επαναστάτρια Λούξεμπουργκ ή Κόκκινη Ρόζα

Πηγή

Newsroom. (2024). Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν <<μνημειώδες>> οικοδόμημα στο Ισραήλ που επιβεβαιώνει τις ιστορίες της Βίβλου. Ανακτήθηκε από https://www.gazzetta.gr/plus/2355466/arhaiologoi-anakalypsan-mnimeiodes-oikodomima-sto-israil-poy-epibebaionei-tis-istories/. (τελευταία πρόσβαση 5/8/2024)

Advertising

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Τρίκαλα. Το επάγγελμά μου είναι η μουσική και αγαπώ πάρα πολύ την ελεύθερη γραφή, το διάβασμα μα περισσότερο από όλα την λογοτεχνία. Τα ταξίδια και η εξερεύνηση νέων πολιτισμών (μέσα από τα περιοδικά και τις εφημερίδες) στάθηκαν η αφορμή για μένα στο να δώσω ένα άλλο νόημα σ΄ αυτό που ονομάζουμε ζωή.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Άργος: Το λίκνο των Ελλήνων βασιλιάδων και ηρώων

Άργος: Το λίκνο των Ελλήνων βασιλιάδων και ηρώων

Το Άργος όπως το γνωρίζουμε σήμερα, είναι μια όμορφη κωμόπολη

Η ώρα στον κόσμο είναι πέντε: Και είναι τρομακτικά εφιαλτική

Το καινούριο βιβλίο Η ώρα στον κόσμο είναι πέντε της