Καραντίνα: Για να ωριμάσουμε σαν είδος

Καραντίνα: Για να ωριμάσουμε σαν είδος
Πηγή εικόνας: Flickr

Καραντίνα < ιταλική quarantina (=σαρανταριά) < quaranta (=σαράντα)

«Quarantina giorni» (=σαράντα μέρες), τα πλοία των Βενετών έμεναν στα ανοιχτά, πριν μπουν στη Βενετία, αν έρχονταν από χώρες που είχανε πληγεί απ’την πανούκλα. Έτσι, η καραντίνα ξεκίνησε από την Ιταλία. Ετυμολογικά όσον αφορά το παρελθόν, αλλά και πρακτικά όσον αφορά το παρόν. Δεν ήρθε ακόμα η ώρα του απολογισμού. Οι «μη-εξωστρεφείς», που στη ζωή μας σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε, έχουμε το πλεονέκτημα να βλέπουμε ολοκάθαρα τις ευκαιρίες που ανοίγονται σε μία σύγχρονη καραντίνα. Όταν θα έχει έρθει η ώρα του απολογισμού, θα έχουμε κρατήσει το σκορ των θετικών. Όχι χάριν αισιοδοξίας. Όχι σε μια προσπάθεια μετριασμού της σοβαρότητας ή σμίκρυνσης των απωλειών. Ένας ιός, μια καραντίνα, μια οποιαδήποτε κατάσταση, είναι αυτό που είναι. Δεν έχει μια θετική και μια αρνητική πλευρά, γιατί δεν είναι δισδιάστατο. Είναι αυτό που είναι, και είναι πολλά πράγματα. Ωστόσο, το θέμα καλύφθηκε μονόπλευρα ως τώρα.

Η καραντίνα είναι μια αναπόφευκτη και επιτακτική ανάγκη. Η τρομολαγνία την θέλει ανάγκη επιβίωσης, και σε ένα βαθμό είναι. Το ζήτημα όμως είναι το ευ ζην. Σύμφωνα με τον αρχαίο Ηδονισμό, πρέπει να υπομείνουμε μια ανεπιθύμητη κατάσταση για την επίτευξη της πραγματικής ηδονής. Σήμερα, έχουμε όλο το χρόνο στη διάθεσή μας για να μετατρέψουμε ένα αρνητικό σε θετικό. Ο κόσμος πάγωσε και μας δίνει το ελεύθερο να ωριμάσουμε σαν είδος. Στην καραντίνα. Αν μια συνθήκη κρίνεται εκ του αποτελέσματος, έχουμε άπλετο χρόνο, στην καραντίνα, για να προσπαθήσουμε να εξισορροπήσουμε υπέρ με κατά, τα οποία θα συνδιαμορφώσουν αυτό το αποτέλεσμα.

Ψυχική Υγεία

Για πολλά άτομα η απομόνωση είναι «ασήκωτη». Η ψυχική υγεία απειλείται ίσως όσο και η σωματική. Μπαίνεις σε καραντίνα για να σώσεις το σώμα. Και το πνεύμα; Ακόμα και άτομα που θεωρούσαν ότι θα ανταπεξέλθουν, συναντούν προβλήματα τέτοιας φύσης κατά τον κατ’οίκον περιορισμό. Την καραντίνα. Και ενώ η ψυχική υγεία όντως πλήττεται, η συζήτηση γύρω από αυτή απενοχοποιείται, “χάριν” αυτής της κρίσης, τώρα που όλοι έχουμε κοινό παρονομαστή την καραντίνα. Να ένα σημαντικό βήμα για την κοινωνική συνύπαρξη. Αυτή η πρωτοφανής κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι μια πρωτοφανής εμπειρία και ευκαιρία. Ζήτα βοήθεια. Κατανόησε τον λόγο. Απάντα με λογική στο φόβο. Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι ίσως καταστροφική για τους ανθρώπους που από πριν αντιμετώπιζαν δυσκολίες με την ψυχική υγεία τους. Οι λύσεις θα δοθούν από τους ειδικούς, όμως η κουβέντα άνοιξε και το ταμπού επιτέλους υποχωρεί.

Διαβάστε επίσης  Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: 5 άγνωστες ιστορίες από τα χαρακώματα

Κοινωνική ευθύνη

Στην ατομικιστική συνείδηση θα αρχίσει να εντυπώνεται η παρουσία των άλλων, και κυρίως των ευπαθών ομάδων. Μέχρι να μάθουμε να σεβόμαστε καθώς πρέπει, τουλάχιστον ας αρχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψη μας. Γενικότερα, όχι μόνο εν όψει καραντίνας.

Θα συνειδητοποιήσουμε επίσης την κοινωνική αξία των κανόνων προσωπικής υγιεινής. Θα αποκτήσουμε καλές συνήθειες όπως το να σεβόμαστε τον προσωπικό χώρο του άλλου. Θα καταλάβουμε επιτέλους ότι το να φταρνίζομαι και να βήχω στον αέρα είναι αντι-κοινωνικό και το να σπρώχνω τους άλλους για να προλάβω καλύτερη θέση στην ουρά είναι α-κοινώνητο.

Τα άτομα κατά του εμβολιασμού ίσως αναθεωρήσουν. Το ίδιο και όσοι λάμβαναν αντιβιώσεις για ένα απλό συνάχι. Υπάρχουν πιθανότητες αυτές οι δύο εξίσου αντι-κοινωνικές συμπεριφορές να μειωθούν με την σωστή μαζική ενημέρωση που επιχειρείται και παρέχεται για τους πολίτες. Και όχι μόνο με την ενημέρωση, αλλά και με την αντιμετώπιση του πραγματικού φόβου μιας πραγματικής κριτικής κατάστασης.

Σημαντικό μέρος της κοινωνικής ευθύνης είναι και η καταγγελία της ενδοοικογενειακής βίας. Τι συνέβη με την αύξηση των περιστατικών; Τώρα οι σιωπούντες δεν έχουν τη δικαιολογία ότι δεν άκουσαν. Θα μάθουμε να σηκώνουμε το τηλέφωνο, να καταγγέλλουμε και να επεμβαίνουμε με κάθε θεμιτό μέσο ακόμα και αν η καραντίνα δεν μας επιβάλλει την κατ’εξακολούθηση – επί βδομάδων – μαρτυρία.

24ωρη τηλεφωνική γραμμή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης: 197

Πολίτες του Κόσμου

Για πρώτη φορά δε νιώθουμε απλά πολίτες του κόσμου. Η πραγματικότητα μας προλαβαίνει χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Είμαστε πολίτες του κόσμου. Όσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη της τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας και της καραντίνας τόσο πιο κοντά νιώθουμε ο ένας στον άλλον. Η παγκόσμια κρίση ως το κοινό πρόβλημα και το αγαθό που λέγεται internet, μας δένουν στενά. Δενόμαστε με το χιούμορ, με την τέχνη, με τις νέες δεξιότητες που μαθαίνουμε, με την οποιαδήποτε προσφορά μας ή συζήτηση που ανοίγουμε με ξένους. Δενόμαστε διεθνώς διαπροσωπικά. Πρώτα ως άνθρωποι, μετά ως άνθρωποι με συγκεκριμένη καταγωγή. Και ενώ η καραντίνα και τα προβλήματα του ευνοημένου δυτικού κόσμου επισκιάζουν χρόνια άλλα, μπαίνει επιτέλους η βάση για την συνειδητοποίηση των υπολοίπων. Τώρα που όλοι είμαστε σε ανάγκη – και ενώ αναμφίβολα η απόσταση μεταξύ ευνοημένων και μη παραμένει – επιτέλους, δεν έχουμε χρόνο για τοξική διομαδικότητα. Παύει το «εμείς και εσείς», και γίνεται «εμείς τόσο. Εσείς πόσο;» Ζήτημα χρόνου να γίνει «πως εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε εσάς;» τώρα που ο αγώνας είναι κοινός και καθένας δίνει τη δική του μάχη. Θα πάψουμε να πέφτουμε στην ποταπότητα της «φιλανθρωπίας». Θα γίνουμε αλληλέγγυοι.

Διαβάστε επίσης  GAZARTE MAIN STAGE II ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ-ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΙΙ 5 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Εκπαίδευση

Όλα τα παραπάνω συμβάλουν στην Παιδεία των ατόμων. Τι γίνεται όμως με την εκπαίδευση; Τώρα που η καραντίνα επιβλήθηκε, ξαφνικά η εκπαίδευση πήρε την πιο εκσυγχρονισμένη της μορφή. Ο φόβος της υψηλής μεταδοτικότητας του ιού και η κοινωνική αποστασιοποίηση εξ αιτίας αυτού, ήταν οι καταλυτικοί παράγοντες, οι κινητήριες δυνάμεις, που ώθησαν στην αξιοποίηση όλων των δυνατών μέσων για την συνέχιση του έργου της εκπαίδευσης. Μέσα που προϋπήρχαν. Μέσα – σχεδόν – αναξιοποίητα ως τώρα. Μέσα που αναβάθμισαν την εκπαιδευτική εμπειρία, από άποψη συμμετοχής και προσβασιμότητας, από άποψη παροχής εκπαιδευτικού υλικού, από άποψη εξοικονόμησης χώρου, χρόνου και κόστους. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ασύγχρονη ή συγχρονική, για όλες της βαθμίδες, νικώντας τους περιορισμούς του χωρο-χρόνου, επιτέλους συμβάδισε με την εποχή της.

Φύση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έπεσε κατακόρυφα μέσα σε λίγες μέρες! Τα νερά της Βενετίας καθάρισαν εξίσου γρήγορα. Ήρθε η ώρα, ο άνθρωπος να εξοικειωθεί με την ιδέα ότι ο κόσμος γυρίζει και χωρίς αυτόν. Να εξοικειωθεί με την ιδέα ότι η – προσωποποιημένη – Φύση θα βρει τον δρόμο της, θα αυτοθεραπευτεί. Θα εξοικειωθούμε με την ιδέα ότι δεν δαμάσαμε τη Φύση, «προσαρμοστήκαμε» σ’αυτή εις βάρος της, όπως και με την ιδέα ότι οι συνέπειες αυτής της καταστροφικής «προσαρμογής» θα πληρωθούν απ’τους ιθύνοντες. Γιατί η καταστροφή του πλανήτη δεν πλήττει τον πλανήτη ως πρόσωπο. Πλήττει την προϋπόθεση της δικής μας ύπαρξης. Τώρα που εμείς είμαστε στο «κλουβί της καραντίνας», θα σεβαστούμε την άγρια ζωή που ήρθε «να μας επισκεφτεί».

Τέχνες – Πολιτισμός

Ο Σαίξπηρ, ο Νεύτων, ο Μουνκ και άλλες προσωπικότητες των τεχνών και της επιστήμης, χάρη στον περιορισμό μιας καραντίνας επένδυσαν καθοριστικά τον παγκόσμιο Πολιτισμό. Σήμερα, όχι μόνο οι τέχνες και ο πολιτισμός μας ενώνουν ενεργά, αλλά έχουν την ευκαιρία να ανθίσουν. Είτε παίρνοντας έμπνευση απ’την επικαιρότητα, είτε αλλάζοντας μορφή για να προσαρμοστούν στις σύγχρονες εξελίξεις, είτε απλώς και μόνο επειδή οι δημιουργοί έχουν την άνεση του αναστοχασμού και της συγκέντρωσης. Ο μέσος άνθρωπος θα αποκτήσει νέα επαφή με την τέχνη. Συναυλίες κάθε είδους και θεατρικές παραστάσεις, όπερες και μουσεία είναι διαθέσιμα μέσω livestreaming, δωρεάν ή με συμβολικό αντίτιμο. Στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης οι καλλιτέχνες κάνουν ζωντανές μεταδόσεις ή ανεβάζουν την τέχνη τους για να συμπαρασταθούν, για να επικοινωνήσουν, για να εκφραστούν. Ταυτόχρονα, καλλιτέχνες όπως οι Rotting Christ, σπεύδουν σε δωρεές προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από τα έσοδα των πωλήσεων του merch τους.

Διαβάστε επίσης  Σε Χριστουγεννιάτικο πνεύμα το μουσείο της Ακρόπολης

Συμπέρασμα

Βλέπω ανθρώπους ενεργούς, παραγωγικούς και υπεύθυνους. Βλέπω ενότητα και αλληλεγγύη.

Ήταν ανάγκη να φτάσουμε ως εδώ; Ας είναι. Να μην πάει χαμένο. Θα μάθουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας, ψυχικά, πνευματικά, σωματικά. Θα μάθουμε να νοιαζόμαστε για τους άλλους, έμπρακτα, αλληλέγγυα. Στην καραντίνα, θα μάθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας σ’αυτόν τον κόσμο. Θα μάθουμε ότι κόσμος, δεν σημαίνει μόνο «άνθρωποι».

Θα επαναξιολογήσουμε τα πάντα. Δεν μπήκαμε σε καραντίνα για να ωριμάσουμε αλλά είναι η καλύτερη μας ευκαιρία. Όταν όλο αυτό περάσει, θα είμαστε εξίσου ανεύθυνοι με πριν, αξιολύπητοι και ανώριμοι αν προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στο «κανονικό». Η επιστροφή στο «κανονικό» ξέρουμε τι αποτέλεσμα θα έχει. Το δοκιμάσαμε. Δεν θα έχουμε ωριμάσει καθόλου αν μετά από όλα αυτά είναι το μόνο που επιθυμούμε. Δεν πρέπει να αποζητάμε το «κανονικό» που χάσαμε, πρέπει να αναβαθμίσουμε το «κανονικό» με ό,τι μάθαμε. Στην καραντίνα.

#μένουμεσπίτι #μένουμεενεργοί #μετάθαλογαριαστούμε


Πηγές:

Βικιλεξικό: λήμμα «Καραντίνα»

Τι (ακριβώς) σημαίνει η λέξη καραντίνα; ανακτήθηκε από City Free Press

Quarantine has serious impact on mental health. Here’s how to support yourself and others ανακτήθηκε από Quartz

Κοροναϊός: Πώς θα είναι οι επόμενοι 18 μήνες αν κερδίσουμε τώρα Χρόνο ανακτήθηκε από Medium

Η καραντίνα κλιμακώνει τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ανακτήθηκε από Πολίτης

Coronavirus pandemic leading to huge drop in air pollution ανακτήθηκε από The Guardian

Nature is taking back Venice’: wildlife returns to tourist-free city ανακτήθηκε από The Guardian

Animals Roam Freely In Italian Cities With Humans In Lockdown ανακτήθηκε από Forbes

5 People Who Were Amazingly Productive In Quarantine ανακτήθηκε από Mental Floss

Δωρεά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από τους Rotting Christ ανακτήθηκε από Rockin’ Athens

Φοιτώ στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστημίου Κρήτης. Ασχολούμαι με τις Τέχνες, διαβάζω αρκετά και - κλασικά - υπεραναλύω τα πάντα. Δεν έχω "αγαπημένα πράγματα" γιατί όλα είναι σχετικά και αμφιβάλλω ακόμα και για την άγνοιά μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα: εταίρες και παλλακίδες

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα
Plein Soleil

Plein Soleil: Ένας εμβληματικός Delon

Μετά την τραγική έιδηση της απώλειας του τεράστιου και αμενόητου