Ναός Διονύσου στο Λίβανο

Ο Ναός Διονύσου
πηγή εικόνας: web.facebook.com/-ναός-του-βάκχου-ηλιούπλης-λίβανος/

Ο Ναός του Διόνυσου στο Λίβανο είναι αρχαίο μνημείο, το οποίο χτίστηκε στην τοποθεσία της Μπάαλμπεκ. Ο Ναός του Διονύσου ή αλλιώς ο Ναός του Βάκχου είναι ένας από τους Ναούς της Μπάαλμπεκ αλλά  ο πιο καλοδιατηρημένος και εν φύσει μικρότερος. Η πόλη Μπάαλμπεκ κατά την Ρωμαϊκή περίοδο ήταν γνωστή ως Ηλιόπολης.

Ο «Μικρός Ναός» του Διονύσου πιθανολογείται χρονολογικά ότι χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ.. Γενικά ο ναός είναι διακοσμημένος με πολλές ανάγλυφες παραστάσεις, οι οποίες αναπαριστούν τη γέννηση του Θεού Διονύσου. Ο ναός αποτελείται από την πύλη, την κυρίως αίθουσα καθώς είναι χτισμένος πάνω σε μια βαθμιδωτή κλίμακα και περιβάλλεται από κίονες. Οι διαστάσεις του ναού είναι οι ακόλουθες: 1) η πύλη του ναού έχει πλάτος 6,5 μέτρα και ύψος 13 μέτρα, 2) η κυρίως αίθουσα έχει πλάτος 9 μέτρα και μήκος 35 μέτρα, 3) η βαθμιδωτή κλίμακα έχει 33 σκαλοπάτια, 4) οι κίονες του ναού είναι 15 σε κάθε μια μεγάλη πλευρά (δηλαδή 30 κίονες) και 6 κάθε μία μικρή πλευρά (δηλαδή 12 κίονες), σύνολο 42 κίονες. Ήταν παραγγελία του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Antonius Pius αλλά ο αρχιτέκτονας που τον σχεδίασε παραμένει άγνωστος.

Ο Ναός του Διονύσου είναι ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο από το 1987. Και αποτελεί τμήμα ενός συγκροτήματος ναών που βρίσκονται στη Μπάαλμπεκ.

Ο Ναός Διονύσου
πηγή εικόνας: web.facebook.com- Το εσωτερικό του Ναού του Διονύσου στο Λίβανο

Ως ναός παρέμεινε άθικτος, γιατί προστατεύθηκε από τα ερείπια άλλων ερειπιακών κτιρίων. Η αρχιτεκτονική του είναι κορινθιακή και αυτό φαίνεται από τους κίονες που τον περιβάλλουν.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Δίαυλος παγκόσμιας και εγχώριας τέχνης το Μουσείο Γουλανδρή
Ad 14

Πού βρίσκεται όμως γεωγραφικά ο Ναός του Διονύσου; Είναι χτισμένος σε μια τοποθεσία που βρίσκεται στην πόλη Μπάαλμπεκ. Η Μπάαλμπεκ βρίσκεται 85 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βηρυτού και 75 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού. Είναι χτισμένη σε ύψος 1.170 μέτρων, ενώ ο πληθυσμός της σήμερα ανέρχεται στους 72.000 κατοίκους. Φυσικά είναι δυσπρόσιτη, γιατί λίγοι επισκέπτες μπορούν πλέον να ταξιδέψουν εκεί. Ο Ναός του Βάκχου βρίσκεται νότια του Ναού του Δία, ο οποίος είναι ένας από τους ναούς της Μπάαλμπεκ.

Πάντως ο Θεός Διόνυσος εκτός από Θεός των Αρχαίων Ελλήνων ήταν και Θεός των Ρωμαίων. Πηγές αναφέρους πως ο Θεός Διόνυσος ήταν μία από τις ξενόφερτες θεότητες για τους Ρωμαίους. Ήταν όμως γι’ αυτούς (Ρωμαίους) ο Θεός του κρασιού. Φαινομενικά, ενώ ο Θεός Διόνυσος ήταν μία από τις δευτερεύουσες Θεότητες των Αρχαίων Ελλήνων, δεν είναι και για τους Ρωμαίους. Το μνημείο του Διόνυσου στο Λίβανο δείχνει την πίστη των Ρωμαίων προς τον Θεό, ο οποίος μάλιστα κατέχει μια εξέχουσα θέση στο πάνθεόν τους, επειδή είναι ο ναός του είναι χτισμένος μαζί με τον Ναό που είναι αφιερωμένος στον Δία, τον πατέρα των Θεών.

πηγή εικόνας: www.newsit.gr

Η ύπαρξη ενός μνημείου όπως αυτό του Ναού του Βάκχου αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά. Τόσο πολιτιστική και ιστορική όσο και καλλιτεχνική. Ο υπέροχος διάκοσμος με την γέννηση του Θεού, η ιδιαίτερη αισθητική του, η αρχιτεκτονική πρωτοτυπία αλλά και η ανθεκτικότητα του στο πέρασμα του χρόνου τον κατατάσσει στα Μνημεία. Αν και πολλά ερωτήματα που αφορούν στην κατασκευή του  παραμένουν αναπάντητα, αποτελεί πρότυπο αρχιτεκτονικού ρυθμού, ο οποίος είναι παρμένος από την κορινθιακή αρχιτεκτονική.

Διαβάστε επίσης  Η άνοιξη και τα λουλούδια της μέσα από τους μύθους

Τέλος ο Ναός του Διονύσου στο Λίβανο είναι ένα τεράστιο στοιχείο πολιτισμικής επιρροής, προς τους Ρωμαίους, και ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος διδάχθηκε στους Ρωμαίους με τους Αρχαίους Ελληνικούς Αποικισμούς στη Σικελία.

Advertising

 

Πηγή

The LiFO team. (2021). Μπάαλμπεκ: Μια δωρεάν on line περιήγηση στην δόξα και στον πλούτο της σποδαίας Ηλιούπολης. Ανακτήθηκε από https://www.lifo.gr/now/entertainment/mpaalmpek-mia-dorean-line-periigisi-sti-doxa-kai-ton-ployto-tis-spoydaias/. (τελευταία πρόσβαση 31-3-2025)

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Τρίκαλα. Το επάγγελμά μου είναι η μουσική και αγαπώ πάρα πολύ την ελεύθερη γραφή, το διάβασμα μα περισσότερο από όλα την λογοτεχνία. Τα ταξίδια και η εξερεύνηση νέων πολιτισμών (μέσα από τα περιοδικά και τις εφημερίδες) στάθηκαν η αφορμή για μένα στο να δώσω ένα άλλο νόημα σ΄ αυτό που ονομάζουμε ζωή.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι χειρονομίες προβλέπουν τις επερχόμενες λέξεις

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Οι χειρονομίες προβλέπουν τις επερχόμενες

Σενάριο vs Σκηνοθεσία: Ποιος κερδίζει στο τέλος;

Στον κόσμο του κινηματογράφου, πολλές φορές μιλάμε για τη μαγεία