Χρόνο με το χρόνο οι έρευνες για την χαμένη Ατλαντίδα αποκτούν όλο και περισσότερη βαρύτητα, οι οποίες φέρνουν στο φως καινούργια στοιχεία για το μυστήριο της εξαφάνισης της Ατλαντίδας. Καινούργιες έρευνες δημιουργούν και το εξής εύλογο ερώτημα: ήταν η χαμένη Ατλαντίδα ένας μινωικός πολιτισμός στη Σαντορίνη; Πολλοί επιστήμονες, όπως ο Τζέημς Μέιβορ, υποστήριζαν ότι η Ατλαντίδα σχετίζεται ολοένα και περισσότερο με τον μινωικό πολιτισμό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έργο του Πλάτωνα.
Ο Τζέημς Μέιβορ (1923- 2006) υποστήριζε ότι τόσο η Ατλαντίδα όσο και η Κνωσός καταστράφηκαν λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, το 1400 π.Χ.. Εξάλλου όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επιστήμονας σε μια ελληνική εφημερίδα το 1966: << Στα νερά της Σαντορίνης εντοπίστηκαν τρεις πόλεις και κωμοπόλεις, ενώ αναμένεται η ανασκαφή τους>>. Αναφέρει επίσης ότι: << Από το 1910 μελετητές σημειώνουν τις ομοιότητες μεταξύ του μινωικού πολιτισμού και της Ατλαντίδας όπως αυτή περιγράφεται από τον Πλάτωνα. Ελάχιστη αμφιβολία μπορεί να υπάρξει ότι όσα γράφει ο Πλάτωνας περί Ατλαντίδας αποτελούν ιστορικό χρονικό του μινωικού λαού>>. Υποστηρίζει λοιπόν ότι η αναφορά του Πλάτων στην Ατλαντίδα (στο έργο του Τίμαιος) έχει ερευνηθεί από τους αρχαιολόγους ότι πρόκειται για έναν εξαφανισμένο πολιτισμό, ο οποίος υπήρχε 100 μίλια βόρεια της Κρήτης.
Ωστόσο γεννιέται το εξής εύλογο ερώτημα: κρύβει η καλντέρα στη Σαντορίνη την χαμενη Ατλαντίδα; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνουν Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει κάτι κοινό μεταξύ της Σαντορίνης και της χαμένης Ατλαντίδας. Τα ευρήματα στη Σαντορίνη ταυτίζονται με τις περιγραφές και τα στοιχεία που δίνει ο Πλάτωνας στα έργα του Τίμαιος και Κριτίας.
Ο Πλάτωνας μεταξύ άλλων αναφέρει στο έργο του: η Ατλαντίδα ήταν ένα νησί από το οποίο περνούσαν ταξιδιώτες για να περάσουν απέναντι σε κάποια νησιά που υπήρχαν και τα οποία ήταν επίσης πέρασμα για μια άλλη γη που την ονόμαζαν ήπειρο. Η τοποθεσία της Ατλαντίδας βοηθούσε επίσης και ως πέρασμα για ταξίδια στον ωκεανό. Η έκταση της Ατλαντίδας ξεπερνούσε το άθροισμα της έκτασης της Ασίας με τη Λιβύη. Το τέλος της Ατλαντίδας ήρθε λόγω τρομερών σεισμών κατακλυσμών, οι οποίοι βοήθησαν την Ατλαντίδα να βυθιστεί στη θάλασσα, αφήνοντας πίσω της λάσπη η οποία έκανε τον ωκεανό απροσπέλαστο και ανεξερεύνητο.
Τα στοιχεία που δίνει δηλαδή γενικά ο Πλάτωνας έχουν σχέση με έναν εξαφανισμένο πολιτισμό – όπως ο μινωικός- ο οποίος καταστράφηκε από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως είναι ένα ηφαίστειο. Όπως ο μινωικός πολιτισμός έτσι και η Ατλαντίδα χάθηκε μια για πάντα μέσα στη γη.
Είτε πρόκειται για έναν μύθο του Πλάτωνα είτε για μια πραγματικότητα, η χαμένη Ατλαντίδα θα ταυτίζεται πάρα πολύ με την αρχαία Θήρα (σημερινή Σαντορίνη), η οποία καταστράφηκε περίπου το 1500 π.Χ.. Εξάλλου ο μινωικός πολιτισμός υπήρχε και άκμασε σε νησιά του Αιγαίου Πελάγους αλλά και στο νησί της Κρήτης.
Πηγές
Η θεωρία για τη σχέση μεταξύ Ατλαντίδας και Μινωικού Πολιτισμού…( Ανακτήθηκε από)//strangepress.gr/2020/09/30/i-theoria-gia-ti-sxesi-metaxy-atlantidas-kai-minoikou-politismou/
Σαντορίνη: έρευνες για… τη <<Χαμένη Ατλαντίδα>>- Τα κρυμμένα σκαλοπάτια της Καλντέρας. (Ανακτήθηκε από).https://eleftherostypos.gr/ellada/825982-santorini-ereynes-gia-ti-xameni-atlantida-ta-krymmena-skalopatia-tis-kalnteras
Κάλφας, Βασίλης. (2013). Πλάτων: Τίμαιος. Αθήνα: Βιβλιοπωλείο της <<ΕΣΤΙΑΣ>>.