Τα τελευταία χρόνια η κοινωνία δείχνει μεγάλη προσοχή στην αξία του φεμινισμού. Ωστόσο, πολύ συχνά η κοινωνία μιλά για μια άλλη μορφή φεμινισμού, που όμως ο όρος του δεν έχει διαδοθεί τόσο στο ευρύ κοινό. Συγκεκριμένα, ο διαχωριστικός φεμινισμός, αφορά ένα είδος φεμινισμού εναντιωμένο στο ανδρικό φύλο.
Η έννοια του διαχωριστικού φεμινισμού
Ο διαχωριστικός φεμινισμός αποτελεί μια μορφή φεμινισμού που θεωρεί ότι η μάχη ενάντια στην πατριαρχία αφορά κατά βάση την προσπάθεια γυναικών. Οι υποστηρικτές του δεν πιστεύουν ότι οι άνδρες μπορούν να συμβάλουν στο φεμινιστικό κίνημα, καθώς θεωρούν ότι, ακόμα και αν οι προθέσεις τους αποσκοπούν σε καλό, ωστόσο δεν μπορούν να απαλλάξουν τη δυναμική της πατριαρχίας από μέσα τους. Πιστεύουν πως οι αξίες των γυναικών υπερτερούν των αντίστοιχων ανδρικών.
Μήπως ο σεξισμός εγκλωβίζει και τα δύο φύλα τελικά;
Ο σεξισμός έχει επίπτωση κυρίως στις γυναίκες. Μπορεί, όμως, επίσης να επηρεάσει τους άνδρες όταν εκείνοι υπακούν στους ρόλους που τους αποδίδουν λόγω φύλου. Το μέλλον του φεμινισμού πρέπει να είναι μαζί με τους άνδρες και όχι εναντίον τους. Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Όλα αυτά τα χρόνια επικρατεί η ιδέα πως η υποτίμηση, η καταπίεση και η χειραγώγηση αφορά κυρίως τις γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι ποτέ κανείς δεν αναφέρει την παγίδα που κρύβει η ιδεολογία των «ανδρικών προνομίων», καθιστά τη κοινωνία σε μια θέση εθελοτυφλίας ή επιλεκτικής όρασης.
Στην πραγματικότητα αποτελεί μια παγίδα και για τα δύο φύλα. Μπορεί να θεωρηθεί κανείς άνδρας, αρκεί να υπακούει σε μια σειρά φυσικών και ηθικών επιβολών. Σύμφωνα με αυτές, ένας πραγματικός άνδρας έχει δύναμη, κύρος και δεν δείχνει δείχνει αδύναμος. Επίσης, οι ανδρικοί κανόνες εκτός από δεσμεύσεις, θέτουν και διακρίσεις. Η βία απέναντι στους εκθηλυμένους άντρες αποτελεί ένα από τα πιο βίαια συμπτώματά αυτής της καταπίεσης. Οι εκθηλυμένοι άνδρες συχνά βιώνουν την απόρριψη και τις προσβολές στο όνομα της δήθεν αληθινής ιδέας του άνδρα.

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τα κοινωνικά δεδομένα ώστε να επιτύχουμε ισότητα και δικαιοσύνη;
Τη σημερινή εποχή κυριαρχεί μια σύγχυση που δημιουργεί το ερώτημα ποιο από τα δύο φύλα θα επικρατήσει. Στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να απασχολεί την κοινωνία έχει να κάνει με την δημιουργία ίσων ευκαιριών και αντιμετώπισης και των δύο φύλων. Μολονότι επικρατεί η πεποίθηση πως ο φεμινισμός έχει σχέση με την υποταγή και την υποβίβαση των ανδρών, όπως συμβαίνει στον διαχωριστικό φεμινισμό, ωστόσο, ο αυθεντικός φεμινισμός δεν υποστηρίζει τον σεξισμό ανάμεσα στα δύο φύλα. Υποστηρίζει την ισότητα κι όχι την ανωτερότητα των γυναικών. Οι φεμινίστριες δεν έχουν ως στόχο την καταπίεση και καταστροφή των ανδρών. Αποζητούν την καταστροφή της τοξικής αρρενωπότητας, την ανάδειξη στη κοινωνία της φθοράς που δημιουργεί όλο αυτό.
Συνεπώς, η κατάργηση των διακρίσεων και των προκαταλήψεων αφορά την κοινωνία, όλους εμάς. Η εξάλειψη της ανισότητας θα επέλθει από την αλλαγή στον τρόπο σκέψεων, δράσεων και αντιδράσεων του καθένα μας ξεχωριστά. Αποτελεί ζήτημα, συνείδησης και συλλογικής στάσης και των δύο φύλων. Έναν τρόπο σκέψης απαλλαγμένο από συντηρητικές προκαταλήψεις και παλαιολιθικά στερεότυπα, που αφορά το σχολείο, την εργασία, τον δημόσιο λόγο, την πολιτική, τη δημοσιογραφία και τον πολιτισμό, δηλαδή κάθε μορφή κοινωνικής επιρροής.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
Διαχωριστικός φεμινισμός. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CF%86%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82
Φεμινισμός. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82
Σεξισμός: Δες τον, κατονόμασέ τον. Ανακτήθηκε από https://human-rights-channel.coe.int/stop-sexism-el.html