Είναι το body positivity τόσο καλό όσο νομίζουμε;

body positivity
Πηγή: www.allure.com

Τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα με την άνοδο των social media, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές το γνωστό σε πολλούς “body positivity” (=θετικότητα του σώματος). Πρόκειται για ένα κοινωνικό κίνημα το οποίο τάσσεται υπέρ της αποδοχής όλων των τύπων σώματος ανεξαρτήτως μεγέθους, σχήματος, χρώματος κ.ά. Το παρόν κίνημα αποτελεί μέρος του πρώτου φεμινιστικού κινήματος, το οποίο έκανε την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1850 και 1890. Στόχος του είναι η εκ βάθρων αλλαγή αντιλήψεων που θέλουν όλα τα σώματα να μοιάζουν σε ένα αδύνατο, αψεγάδιαστο, “τέλειο” σώμα.

Πότε το body positivity καταλήγει να γίνεται τοξικό;

Με μια πρώτη ματιά, εκείνο που το body positivity πρεσβεύει, φαίνεται να είναι θετικό και να έχει πραγματικά βοηθήσει πολλούς ανθρώπους στο να νιώθουν καλά με την εξωτερική τους εμφάνιση. Ακριβώς εδώ, όμως, είναι που εντοπίζεται και το πρόβλημα. Στο ότι δίνεται έμφαση κυρίως στην εξωτερική εμφάνιση του ατόμου. Παρόλο, δηλαδή, που στοχεύει στο να περιορίσει εκείνο το σύστημα που προβάλλει συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς, τείνει ταυτοχρόνως να είναι και άκρως επιφανειακό. Κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί προβληματικό ειδικά αν ληφθεί υπόψιν πως η κοινωνία στην οποία ζούμε σήμερα έχει εμμονή με το “φαίνεσθαι” τον ανθρώπων παρά με το “είναι” τους. Έτσι, λοιπόν, το κίνημα δείχνει να ενισχύει το ότι πρέπει μεν να αγαπά κανείς και να αποδέχεται τον εαυτό του, όπως επίσης και να τον πείθει ότι είναι όμορφος προκειμένου όμως να μπορεί να θεωρηθεί και άξιος στην κοινωνία.

Όπως προαναφέρθηκε, με το body positivity παραγκωνίζεται ο εσωτερικός κόσμος του ατόμου. Το παρόν κίνημα δεν αναφέρεται καθόλου στο πως πρέπει κάποιος να αγαπήσει τον εαυτό του, δεν εστιάζει, δηλαδή, στον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Όμως η αυτοεκτίμησή του πηγάζει από μέσα του. Για να φτάσει στο σημείο να του αρέσει η εξωτερική του εμφάνιση είναι σημαντικό να εστιάσει πρώτα σε άλλα ζητήματα όπως το να μάθει να επεξεργάζεται και να διαχειρίζεται ορισμένα προβλήματα ή τραύματα που πιθανότατα να τον έχουν στιγματίσει στο παρελθόν και που τον ταλαιπωρούν έως και σήμερα.

body positivity
Πηγή: www.thenewshouse.com

Ένα ακόμα ζήτημα που έρχεται στο προσκήνιο με το κίνημα του body positivity είναι εκείνο της τοξικής θετικότητας. Για να καταφέρει κάποιος να αγαπήσει τον εαυτό του, είναι σημαντικό να αποδεχτεί όλα τα συναισθήματα συμπεριλαμβανομένων και των αρνητικών. Το συγκεκριμένο, όμως, κίνημα εστιάζει μόνο στις θετικές πτυχές της ζωής απορρίπτοντας τα όποια αρνητικά συναισθήματα. Με αυτόν τον τρόπο ασκεί πίεση στο να αγαπήσει κανείς το σώμα του χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν μέρες που να μην νιώθει όμορφα με αυτό.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ορισμένες ακόμα προβληματικές πτυχές

Εκτός των προαναφερθέντων, με το body positivity φαίνεται πως εξακολουθεί να είναι εμφανής ο αποκλεισμός διάφορων κοινωνικών ομάδων όπως είναι για παράδειγμα οι έγχρωμες γυναίκες, αφού το 70% περίπου των αναρτήσεων που αφορούν στο κίνημα, απεικονίζει λευκές γυναίκες. Εκτός αυτού, το body positivity ορισμένες φορές μπορεί να δημιουργήσει σε ένα άτομο που θέλει να αλλάξει κάτι στο σώμα του ενοχές. Αν δηλαδή κάποιος είναι υπέρβαρος και θέλει να αδυνατίσει για να είναι υγιέστερος ή αν επιθυμεί να προχωρήσει σε αλλαγή φύλου, γιατί αυτή του η επιλογή να καταλήγει να του προκαλεί αρνητικά συναισθήματα;

Κλείνοντας, στο τέλος της ημέρας το σώμα μας είναι το σώμα μας και πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε ό,τι οι ίδιοι επιθυμούμε. Και ακόμη, κάποιος που δεν έχει ανασφάλεια δεν έχει την ανάγκη να πείσει κανέναν ότι οι ραγάδες ή η κυτταρίτιδα για παράδειγμα είναι κάτι το φυσιολογικό!

 

Πηγές:

Μήπως το κίνημα του Body Positivity κινδυνεύει να γίνει τοξικό; Ανακτήθηκε από: https://olafaq.gr/way-of-life/mipos-to-kinima-toy-body-positivity-kindyneyei-na-ginei-toxiko/

Advertising

When Did Body Positivity Get Toxic? Ανακτήθηκε από: https://www.thezoereport.com/wellness/toxic-body-positivity

Body Positivity: 7 Reasons Why It Isn’t Always A Good Thing. Ανακτήθηκε από: https://medium.com/@EmmaCarey.Writer/body-positivity-7-reasons-why-it-isnt-always-a-good-thing-b37738f029e8

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Η παραλία της Θεσσαλονίκης: Μια διαδρομή στο χρόνο

Η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο ζωντανά και ιστορικά κομμάτια της πόλης.…

Πολιτισμός

Οι αυτόνομες κοινότητες της Νότιας αμερικής

Αυτόνομες κοινότητες: Παρουσία και σημασία Είναι γεγονός ότι ορισμένες έρευνες μιας μειοψηφικής ακόμη μερίδας της…

Πολιτισμός

Εκθέματα που το Βρετανικό μουσείο αρνείται να επιστρέψει

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ή αλλιώς Ελγίνειων μαρμάρων δεν είναι τα μοναδικά εκθέματα…

Πολιτισμός

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Πολιτισμός

Οι καλύτερες εκθέσεις του φετινού καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε

Το καλοκαίρι του 2025 είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της τέχνης, και οι καλύτερες εκθέσεις του…

Πολιτισμός

Η αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική

Η αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την φαραωνική Αίγυπτο, ενώ χωρίζεται σε περιόδους.…

Πολιτισμός

Συνοικία Ουζιέλ: η «Πλάκα» της Θεσσαλονίκης

  Λίγο πιο πέρα από την οδό Σοφούλη στην ανατολική Θεσσαλονίκη, βρίσκεται η συνοικία Ουζιέλ.…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

ChatGPT και Claude: Η σημασία της ανθρώπινης εποπτείας

ChatGPT και Claude: Η σημασία της ανθρώπινης εποπτείας Η μελέτη
8 ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες που άφησαν εποχή

8 ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες που άφησαν εποχή

Όλοι έχουμε πετύχει έστω μια φορά στην τηλεόραση παλιές ελληνικές