Εκστρατεία για την επιστροφή της Αφροδίτης της Μήλου

Τις απαιτούμενες διαδικασίες για την επιστροφή του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου στο νησί ξεκίνησε ο δήμος της Μήλου. Ο στόχος των τοπικών αρχών είναι να συντελεστεί η επαναφορά του αυθεντικού αγάλματος μέχρι το 2020.

Αφροδίτης της Μήλου

«Είναι νομίζω η αρχή για να καταφέρουμε αυτό που χρωστάμε στους προγόνους αλλά και στα παιδιά μας», ανέφερε ο δήμαρχος της Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της αντιδημάρχου Ζαμπέτας Τούρλου, η οποία προσέθεσε: «Ζητάμε από όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα, Έλληνες του εξωτερικού σε κάθε γωνιά της Γης, να δώσουν το δικό τους μήνυμα για την αναγκαιότητα της επιστροφής του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου πίσω στο νησί της».

Οι επισκέπτες της Μήλου μπορούν να θαυμάσουν ένα αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. Ωστόσο, διακαής πόθος των ιθυνόντων αποτελεί η επιστροφή του γνήσιου αγάλματος στο χώρο, τον οποίο ανακαλύφθηκε. Η Αφροδίτη της Μήλου εντοπίστηκε το 1820 από έναν αγρότη, αλλά κατέληξε στο Παρίσι και το Μουσείο του Λούβρου. Αποτελεί, δε, ένα από τα σπουδαιότερα έργα της ελληνιστικής γλυπτικής.

Advertisements
Ad 14

 

Πληροφορίες για το άγαλμα

Η Αφροδίτη της Μήλου αποτελεί ξακουστό μαρμάρινο άγαλμα της ελληνιστικής-ρωμαϊκής περιόδου(150-50 π.Χ.). Βρέθηκε, όπως προαναφέραμε, το 1820 σε περισσότερα από έξι χωριστά κομμάτια σε αγροτική περιοχή της Μήλου. Έπειτα από ένα χρόνο κατέληξε στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και εκτίθεται μέχρι σήμερα.

Το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου συνδυάζει εξαιρετικά τη γυναικεία ομορφιά και τη θηλυκότητα. Δημιουργός του, αρχικά, θεωρείτο ο Πραξιτέλης, ωστόσο η εκδοχή αυτή εξασθένησε με το πέρασμα των χρόνων. Αποτελεί σήμα κατατεθέν της Μήλου και, σαφώς, προσδιοριστικό στοιχείο του τουρισμού του κυκλαδίτικου νησιού.

Διαβάστε επίσης  5 πράγματα για το Μέγα Αλέξανδρο

Η Αφροδίτη της Μήλου είναι σκαλισμένη σε παριανό μάρμαρο, ξεπερνώντας σε ύψος τα δύο μέτρα(2.02). Παριστάνει τη θεά του έρωτα, αν και αρχικά κάποιοι υποστήριζαν πως απεικονίζει τη σύζυγο του Ποσειδώνα, Αμφιτρίτη.

Εντοπίστηκε ακρωτηριασμένη και επικρατούν διάφορα σενάρια, σχετικά με το τι κρατούσε στα χέρια της. Ένα από αυτά τη θέλει να κρατά στο αριστερό χέρι ένα μήλο ή έναν καθρέφτη. Ένα άλλο υποστηρίζει, πως κρατούσε την ασπίδα του Άρη. Άλλοι, πάλι, θεωρούν πως δεν είχε τίποτα στα χέρια της και ήταν απλά έτοιμη να λουστεί.

Όσον αφορά το δημιουργό του αγάλματος, τα στοιχεία φανερώνουν, πως πρόκειται για τον Αγήσανδρο με καταγωγή από την Αντιόχεια. Κι αυτό, επειδή, στη βάση του γλυπτού είχε απομείνει χαραγμένο το μισό όνομα του τεχνίτη. Η επιγραφή αυτή χάθηκε το 1825, όταν η Αφροδίτη της Μήλου βρισκόταν ήδη στο Λούβρο. Έτσι, επικράτησε σύγχυση για το δημιουργό και ενεπλάκη στα σενάρια το όνομα του περίφημου Πραξιτέλη. Εκδοχή, που όπως προείπαμε, ατόνησε με την πάροδο των ετών.

Αφροδίτης της Μήλου

 

Οι παράγοντες του νησιού, λοιπόν, ξεκίνησαν μια τιτάνια προσπάθεια, ώστε να επαναφέρουν την Αφροδίτη της Μήλου στο φυσικό της χώρο. Να επιστρέψει σε βάθος τριετίας και με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ανακάλυψή της. Ας ελπίσουμε, ο σκοπός αυτός να στεφθεί με επιτυχία.

 

Πηγές: http://www.lifo.gr/now/greece/148295

            https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%86%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CF%84%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CE%AE%CE%BB%CE%BF%CF%85

 

 

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014.
Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μια Δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας: το νέο κωμικορομαντικό, αστυνομικό μυθιστόρημα από την Ελένη Γκίκα Πετρουλάκη

Το Μια δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας της Ελένης
look

Πως να αναβαθμίσεις τα basic καλοκαιρινά look!

Καλοκαιράκι…και καλοκαιρινά look, επιτέλους! Αέρινα ρούχα, όχι πολλά items και