Η ιστορία της κινέζικης ιατρικής

πηγή εικόνας: glow.gr

Η ιστορία της κινέζικης ιατρικής ξεκινά 3.000 χρόνια πριν, καθώς χρονολογείται ότι ξεκινά να υπάρχει κατά τη βασιλεία της Δυναστείας των Σανγκ (15ος – 11ος αιώνας π.Χ.). Οι πηγές που μαρτυρούν την ύπαρξή της είναι: τα κομμάτια από κοχύλια και κόκκαλα χελώνας, τα οποία θεωρούνται τόσο τα παλαιότερα γραπτά όσο και μαρτυρίες για την ύπαρξη της κινέζικης ιατρικής.

Τα σημαντικότερα όμως κείμενά της χρονολογούνται από τη Δυναστεία των Χαν ( 206π.Χ. – 220 μ.Χ.). Ο λόγος γίνεται για τον ορισμό της υγείας και τις σχέσεις που αναπτύσσονται, οι οποίες είναι δυσαρμονικές τόσο στη ζωή όσο και στην ενέργεια που διαπερνά το σώμα. Το ιατρικό σύστημα της κινέζικης ιατρικής που αναπτύχθηκε κατά την Δυναστεία των Χαν ήταν η αιτία ώστε η κινέζικη ιατρική να εξελιχθεί και συμβάλλει στο να δημιουργηθεί ένα διαφορετικού τύπου συστήματος, το οποίο δίνει μια άλλη ερμηνεία στους όρους της ανατομίας, της φυσιολογίας, της παθολογίας και της θεραπευτικής.

Τι συμβαίνει όμως με πέρασμα από την αρχαιότητα στον κινέζικο Μεσαίωνα (220-581 μ.Χ.); Αρχικά κατοχυρώνεται ο βελονισμός ως θεραπεία. Πολλοί συγγραφείς επίσης κατοχυρώνουν το όνομά τους αναφερόμενοι σε ιατρικές έρευνες, δημιουργώντας ένα ιστορικό εξελίξεων στον κλάδο της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής.

πηγή εικόνας: traditionalhellenicmedicine.gr Ο Βελονισμός

Εκτός από τον βελονισμό στους κλάδους θεραπείας της ΠΚΙ περιλαμβάνονται: η βοτανοθεραπεία, το μασάζ, η διατροφή, η σωματική άσκηση και η βεντούζα. Όλες αυτές οι μέθοδοι και οι προσεγγίσεις θεραπείας αποτέλεσαν πεδίο πολλών κλινικών μελετών και επιστημονικών ανασκοπήσεων.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σκοπός της κινέζικης ιατρικής είναι να επαναφέρει τη φυσική υγεία και ισορροπία μέσω των πρακτικών της. Μια θεωρία της υποστηρίζει ότι: <<Όταν το ηλιακό φως είναι επαρκές αλλά όχι υπερβολικό, η ζωή στη Γαία ευδοκιμεί κι εμείς νιώθουμε χαλαροί και γεμάτοι ενέργεια. Ωστόσο, όταν χάνεται αυτή η ισορροπία κι επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες επηρεάζεται αρνητικά η υγεία μας… Το φως είναι υπεύθυνο για την εναλλαγή των εποχών, το κρύο και τη θέρμη, το χειμώνα και το καλοκαίρι, τη θλίψη και τη χαρά>>.

Πώς όμως η κινέζικη (παραδοσιακή) ιατρική διαδόθηκε στη Δύση και έγινε ευρέως γνωστή; Διαδόθηκε κατά τη διάρκεια των μεταναστεύσεων Κινέζων εργατών, οι οποίοι μετανάστευσαν στις ΗΠΑ για να δουλέψουν στον διηπειρωτικό σιδηρόδρομο και την <<Καλιφόρνια Gold rush>>. Βέβαια τότε η ΠΚΙ ασκούνταν αποκλειστικά από Κινέζους στις κινεζικές κοινότητες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει ως ιατρική άγνωστη στο αμερικανικό κοινό μέχρι και τη δεκαετία του 1970. Από την άλλη πλευρά, στην Κίνα, κατα τις δεκαετίες του 1950 και 1960, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η κωδικοποίηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και να γίνει καταγραφή όλων όσων είχαν μεταδώσει οι ντόπιοι θεραπευτές από γενιά σε γενιά προφορικά.

Ήταν ένα τεράστιο βήμα μετάδοσης, διάδοσης και πηγής ερευνών η προσπάθεια της κινέζικης κυβέρνησης, η οποία κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει το είδος αυτό ιατρικής και να αποτελεί σήμερα επιλογή και εκλογή θεραπείας για πολλούς ασθενείς που θέλουν την επανάκτηση της υγείας τους.

πηγή εικόνας: iator.gr

Έτσι λοιπόν, η βάση πάνω στην οποία εκπαιδεύονται όλοι οι σύγχρονοι Κινέζοι γιατροί της ΠΚΙ είναι το πρώτο ιατρικό κείμενο: ” Εσωτερική Παθολογία του Κίτρινου Αυτοκράτορα” (Huang Di Nèi  Jīng).

Advertising

Όλοι οι κλάδοι της ΠΚΙ μπορούν να αποτελούν πεδίο έρευνας. Σε αυτές εντάσσονται επίσης ο διαλογισμός και η άσκηση μέσω αναπνοής. Εκτός από τις μεθόδους θεραπείας υπάρχουν και οι μέθοδοι πρόληψης, οι οποίες βασίζονται στην παρατήρηση που διορθώνει τη διαταραχή στην ομοιόσταση του οργανισμού πριν <<παγιωθεί η αρρώστια>>.

Πολλοί ερευνητές όμως έχουν συμπεράνει ότι η επιλογή το να θεραπευτεί κάποιος μέσω της κινέζικης ιατρικής οδηγεί, εκτός από την θεραπεία και στην ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην μακροζωία στην ευεξία μα πάνω από όλα στον αυτοέλεγχο (μέσω του διαλογισμού). Φυσικά ο ολισμός ή αλλιώς η ολιστική θεραπεία είναι η βάση κάθε θεραπείας που ακολουθεί ένας ασθενής για να αποκτήσει την υγεία του.

Η σχέση νου και σώματος, δηλαδή είναι η θεωρητική βάση που αφορά στο ανθρώπινο σώμα. Η θεωρία ότι το μυαλό βοηθά την ψυχή και η ψυχή βοηθά το μυαλό είναι η θεμελιώδης αρχή για έναν ισορροπημένο οργανισμό, δηλαδή για έναν υγιή άνθρωπο.

Τέλος η χρήση βοτάνων κατά την προϊστορική εποχή από τους Κινέζους, καθιστά την ΠΚΙ ως την πιο αρχαία ειδικότητα ιατρικής, η οποία χορηγούσε φάρμακα για την αντιμετώπιση των ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος και άλλες διαταραχές που αντιμετωπίζονται και υπάρχουν ακόμη και σήμερα.

Advertising

 

Πηγές

American College of traditional chinese medicine. What is chinese medicine? Ανακτήθηκε από https://www.actcm.edu/chinese-medicine/. (τελευταία πρόσβαση 10/9/2024)

 

ΕΛΣΥΒΕΚΙ. (2024). Τι είναι κινέζικη ιατρική. Ανακτήθηκε από https://elsiveki-haacm.gr/chinese-medicine/ti-einai-kineziki-iatriki/. (τελευταία πρόσβαση 10/9/2024)

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Τρίκαλα. Το επάγγελμά μου είναι η μουσική και αγαπώ πάρα πολύ την ελεύθερη γραφή, το διάβασμα μα περισσότερο από όλα την λογοτεχνία. Τα ταξίδια και η εξερεύνηση νέων πολιτισμών (μέσα από τα περιοδικά και τις εφημερίδες) στάθηκαν η αφορμή για μένα στο να δώσω ένα άλλο νόημα σ΄ αυτό που ονομάζουμε ζωή.

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο, αλλά η στάση μας απέναντι…

Πολιτισμός

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων ήταν ένας νομαδικός πληθυσμός που αποτελούναν από ελεύθερους αγρότες, οι…

Πολιτισμός

Η παραλία της Θεσσαλονίκης: Μια διαδρομή στο χρόνο

Η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο ζωντανά και ιστορικά κομμάτια της πόλης.…

Πολιτισμός

Οι αυτόνομες κοινότητες της Νότιας Αμερικής

Αυτόνομες κοινότητες: Παρουσία και σημασία Είναι γεγονός ότι ορισμένες έρευνες μιας μειοψηφικής ακόμη μερίδας της…

Πολιτισμός

Εκθέματα που το Βρετανικό μουσείο αρνείται να επιστρέψει

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ή αλλιώς Ελγίνειων μαρμάρων δεν είναι τα μοναδικά εκθέματα…

Πολιτισμός

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Πολιτισμός

Οι καλύτερες εκθέσεις του φετινού καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε

Το καλοκαίρι του 2025 είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της τέχνης, και οι καλύτερες εκθέσεις του…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

ΔΕΠΥ και διαταραχές ύπνου

ΔΕΠΥ και Διαταραχές του Ύπνου

“Ο ύπνος είναι για το νου ό,τι η ανάσα για
The House with Laughing Windows

«The House with Laughing Windows»: Η πιο νοσηρή ταινία giallo που γυρίστηκε ποτέ

Συχνά συναντά κανείς το magnum opus του Pupi Avati, ενός