Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού
πηγή εικόνας: www.psomiadisflags.gr

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησε  να αποτελεί πεδίο ιατρικής δράσης στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 1877. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι τμήμα του Διεθνούς Οργανισμού «Ερυθρός Σταυρός», ο οποίος είχε ιδρυθεί με στόχο την παροχή βοήθειας στα θύματα του πολέμου.

Ο Ερυθρός Σταυρός στην Ελλάδα θεωρείται ως ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός, το έργο του οποίου έχει ως στόχο την ανακούφιση από τον ανθρώπινο πόνο. Οι παροχές του, εκτός από τον κοινωνικοφιλανθρωπικό χαρακτήρα, προάγουν και τη δημόσια υγεία. Ενώ παρέχει βοήθεια σε πληγέντες από θεομηνίες και επιδημίες. Ο ρόλος του είναι και κοινωνικ0- προνοιακός κι αυτό φαίνεται από τη δράση του, η οποία ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και γίνεται μια ανθρωπιστική βοήθεια σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διαιρείται σε τρία κύρια σώματα: 1)Σώμα Εθελοντών Νοσηλευτικής, 2) Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών κια Ναυαγοσωστών, 3) Σώμα Εθελοντικής Κοινωνικής Πρόνοιας.

Φυσικά το έργο του Ερυθρού Σταυρού είναι και έμπρακτο εκτός από κοινωνικό-ανθρωπιστικό αφού προέκυψε η ίδρυση:

Advertising

Advertisements
Ad 14

1)  Σταθμών Πρώτων Βοηθειών

2) Κέντρων Αιμοδοσίας

3) Υπηρεσίες αναζήτησης αγνοουμένων.

Οι προσφορά του φαίνεται επίσης και από την ίδρυση τριών νοσοκομείων: του «Ασκληπιείου Βούλας», του «Ερρίκου Ντυνάν» και του Κοργιαλένιο- Μπενάκιο.

Advertising

Ποιος ήταν ο ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού και ποια η αφορμή της ίδρυσής του; Ιδρυτής λοιπόν του Ερυθρού Σταυρού ήταν ο Ελβετός επιχειρηματίας Jean Henry Dunant και η μάχη του Σολφερίνο έδωσε την αφορμή της ίδρυσής του. Ο Ντυνάν (Dunant) ήταν αυτόπτης μάρτυρας των πολεμικών συγκρούσεων βλέποντας χιλιάδες πληγωμένους άνδρες να είναι παρατημένοι στο πεδίο της μάχης χωρίς ιατρική φροντίδα με αποτέλεσμα να πεθαίνουν. Οργάνωσε λοιπόν γι’ αυτούς τους λόγους με τους ντόπιους ένα εθελοντικό δίκτυο βοήθειας. Όταν γύρισε στη Γενεύη ο Ντυνάν, έγραψε ένα βιβλίο  όπου διατύπωνε  το όραμά του για την οργανωμένη περίθαλψη των τραυματιών κια της προστασίας των αιχμαλώτων του πολέμου μέσω της ανάληψης  μιας ανθρωπιστικής και ουδέτερης πρωτοβουλίας. Μετά από λίγο καιρό το όραμά του βρήκε συμμάχους με αποτέλεσμα να ιδρυθεί τον Αύγουστο του 1863 η Διεθνής Επιτροπή για τη Βοήθεια των Τραυματιών.

πηγή εικόνα: www.noesis.gr

Η Διεθνής Επιτορπή για τη Βοήθεια των Τραυματιών μετονομάστηκε το 1876 σε  Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, διατηρώντας μέχρι και σήμερα. Έμβλημά του είναι η ελβετική σημαία με αντεστραμμένα χρώματα. Βέβαια οι μουσουλμανικές χώρες, οι οποίες μπήκαν αργότερα στον Διεθνή Οργανισμό απαίτησαν αλλαγή του εμβλήματος, επειδή θεωρούσαν ότι παρέπεμπε στον Χριστιανισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μουσουλμανικές χώρες να χρησιμοποιήσουν στη θέση του Σταυρού την Ερυθρά Ημισέληνο. Βέβαια το Ισραήλ, ως μέλος του Διεθνούς Οργανισμού του Ερυθρού Σταυρού  έχει ως σύμβολο το Ερυθρό Άστρο του Δαυίδ.

Πάντως η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού φαίνεται και από το γεγονός ότι  το κάθε Σώμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αποτελείται από Εθελοντές, ενώ έχει εθελοντική αρμοδιότητα και διαφορετική εκπαίδευση για τους εθελοντές. Όπως και να ‘χει όμως το κάθε σώμα ή τμήμα είτε συνεργάζεται είτε συνυπάρχει σε διάφορα επίπεδα. Το νεότερο σώμα είναι των Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας, που ιδρύθηκε το 1964, με σκοπό την παροχή Κοινωνικών Υπηρεσιών και τη μελέτη των κοινωνικών αναγκών της χώρας.

Τέλος, στον Τομέα των Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών υπάγονται η Ομάδα Διάσωσης Ερυθρού Σταυρού και η Σχολή Εφήβων Σαμαρειτών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Advertising

 

Πηγή

Χατζηαντωνίου, Διαμαντούλα. (2023). Η ιστορία της ίδρυσης του Ερυθρού Σταυρού. Ανακτήθηκε από https://docuventa.gr/erythros-stayros/. (τελευταία πρόσβαση 24-6-2025)

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Τρίκαλα. Το επάγγελμά μου είναι η μουσική και αγαπώ πάρα πολύ την ελεύθερη γραφή, το διάβασμα μα περισσότερο από όλα την λογοτεχνία. Τα ταξίδια και η εξερεύνηση νέων πολιτισμών (μέσα από τα περιοδικά και τις εφημερίδες) στάθηκαν η αφορμή για μένα στο να δώσω ένα άλλο νόημα σ΄ αυτό που ονομάζουμε ζωή.

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Οι καλύτερες εκθέσεις του φετινού καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε

Το καλοκαίρι του 2025 είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της τέχνης, και οι καλύτερες εκθέσεις του…

Πολιτισμός

Η αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική

Η αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την φαραωνική Αίγυπτο, ενώ χωρίζεται σε περιόδους.…

Πολιτισμός

Συνοικία Ουζιέλ: η «Πλάκα» της Θεσσαλονίκης

  Λίγο πιο πέρα από την οδό Σοφούλη στην ανατολική Θεσσαλονίκη, βρίσκεται η συνοικία Ουζιέλ.…

Πολιτισμός

Το κίνημα της Beat Generation

Ιστορικό συγκείμενο της Beat Generation Ένα από τα πιο εκρηκτικά κινήματα που σημάδεψαν την μεταπολεμική…

Πολιτισμός

Το άγνωστο πορτρέτο της βασίλισσας Τίγιε

Αίγυπτος, Κοιλάδα των Βασιλιάδων 1898. Ο Γάλλος αρχαιολόγος Βίκτορ Λορέτ πραγματοποιεί ανασκαφές στον τάφο KV35…

Πολιτισμός

Μουσεία σε μικρά ελληνικά νησιά

Τα ελληνικά νησιά (όπως και ολόκληρη η χώρα) είναι γεμάτα από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.…

Πολιτισμός

Σέρτζαντ Ρέκλες: Το Άλογο του Πολέμου

Στην ιστορία των πολέμων, η ηρωικότητα δεν ανήκει μόνο σε ανθρώπους. Ένα μικρό, ταπεινό άλογο…