30 Δεκεμβρίου 1963: Η πράσινη γραμμή στην Κύπρο

Πηγή εικόνας: Liberal.gr

Στις 30 Δεκεμβρίου 1963 ύστερα από την τετραμερή συμφωνία Αγγλίας, Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας δημιουργείται η Παρεμβαλλόμενη γραμμή του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο, ευρέως γνωστή ως Πράσινη Γραμμή.

Το χρονικό της δημιουργίας

Αφορμή για την έναρξη συζητήσεων αυτής της λύσης αποτέλεσε η σύρραξη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, ευρύτερα γνωστή και ως Τουρκανταρσία στη νεοσύστατη τότε Κυπριακή Δημοκρατία (είχε κηρύξει ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις το 1960). Η απόφαση αυτή λήφθηκε με γνώμονα την αποκλιμάκωση των διαφαινόμενων επερχόμενων εντάσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές και μέχρι και σήμερα αποτελεί την γκρίζα ζώνη ανάμεσα στα ελεύθερα και στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, καθιστώντας παράλληλα την Λευκωσία τη μοναδική πρωτεύουσα στον πλανήτη που είναι διαιρεμένη.

H Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο
Πηγή εικόνας: Cyprus Alive

Η Πράσινη Γραμμή

Η αποστρατικοποιημένη περιοχή αρχικά περιλάμβανε μόνο την πρωτεύουσα της Λευκωσίας. Ωστόσο, μετά την τουρκική εισβολή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, η Πράσινη Γραμμή επεκτάθηκε και χωρίζει μέχρι και σήμερα κατά μήκος το νησί σε δυο τμήματα. Η γραμμή, που οριοθετεί τα εδάφη στην Κύπρο, ονομάστηκε πράσινη, καθώς ο υπεύθυνος βρετανός υποστράτηγος Peter Young οριοθέτησε την περιοχή με πράσινο μολύβι στον χάρτη.

Την φύλαξη της νεκρής ζώνης ανέλαβαν από τον Μάρτιο του 1964, το σώμα των ειρηνευτικών δυνάμεων του Ο.Η.Ε (κυανόκρανοι), οι οποίοι συνέχισαν να βρίσκονται στη Κύπρο και μετά την εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα του νησιού. Μετά την διαίρεση αυτή, έγινε προσπάθεια από την Τουρκία για δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, μια προσπάθεια που δεν αναγνωρίστηκε πουθενά, παρά μόνο σε οργανισμούς, όπου η επιρροή της Τουρκίας είναι μεγάλη (π.χ. Οργανισμός Ισλαμικών Συνδιασκέψεων).

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η Παρεμβαλόμενη γραμμή του Ο.Η.Ε στην Κύπρο, πέρα από Πράσινη Γραμμή, είναι γνωστή και ως Νεκρή Ζώνη, γραμμή κατάπαυσης του πυρός και γραμμή Αττίλα.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Η Κύπρος της περιόδου 1963-64 και πικρές αλήθειες – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.philenews.com (Τελευταία πρόσβαση 26-12-2020)

Γιατί η πράσινη γραμμή στην Κύπρο ονομάστηκε έτσι – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.coolweb.gr (Τελευταία πρόσβαση 27-12-2020)

Advertising

 

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

«Διάλογος με την Αφροδίτη»: Η φωνή της Μήλου

  Ένας από τους λόγους που πηγαίνει κάποιος στο Λούβρο, είναι για να θαυμάσει την…

Πολιτισμός

Γυναικείες αδελφότητες αντίστασης

Η Παγκόσμια Ιστορία της γυναικείας αντίστασης μετρά χιλιάδες παραδείγματα, αλλά και χιλιάδες θύματα. Από τοπικούς…

Πολιτισμός

Η ιστορία των διακοπών

Η ιστορία των διακοπών έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Κι όμως οι αρχαίοι Έλληνες…

Πολιτισμός

«Αντι-Οιδίπους»: H Τέχνη της Επιθυμίας

Το έργο των Gilles Deleuze και Félix Guattari, Καπιταλισμός και Σχιζοφρένεια: «Ο Αντι-Οιδίπους», είναι όπως…

Πολιτισμός

Αιγυπτιακός ναός στη Θεσσαλονίκη

Ο αιγυπτιακός ναός στη Θεσσαλονίκη είναι ένα ιερό μνημείο που αποτελεί μυστήριο. Πρόκειται για τον…

Πολιτισμός

Η ιστορία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής

  Σημασία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής  Είναι γεγονός ότι την επιστήμη της σοβιετικής αρχιτεκτονικής, πολλοί επιστήμονες…

Πολιτισμός

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησε  να αποτελεί πεδίο ιατρικής δράσης στην Ελλάδα τον…