Αβινιόν: όταν ο Πάπας εγκατέλειψε τη Ρώμη

Αβινιόν
Πηγή εικόνας: powerpolitics.eu

Βατικανό. Το μικρότερο κράτος (πόλη-κράτος) του πλανήτη σε έκταση και πληθυσμό. Έδρα του Πάπα και της Αγίας Έδρας, που αποτελεί το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας. Ανακηρύχθηκε σε ανεξάρτητο κράτος με τη Συνθήκη του Λατερανού το 1929. Όλοι γνωρίζουμε και αποδεχόμαστε το εξής γεγονός: το Βατικανό αποτελεί την παπική Έδρα. Σε αυτό βρίσκεται ο Πάπας αιώνες τώρα και λαμβάνει τις αποφάσεις του σχετικά με την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας. Αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας/καμία. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι ο Πάπας για ένα μικρό διάστημα, στο μακρύ παρελθόν, είχε εγκαταλείψει τη Ρώμη, μεταφέροντας τις εξουσίες του αλλού.

Αυτό το άλλο μέρος είναι η Αβινιόν της Γαλλίας. Εύλογο θα είναι να αναρωτηθεί καθένας/καθεμία ποιος ήταν ο λόγος που έγινε αυτή η μεταφορά. Το γεγονός αυτό, γνωστό ως “Αιχμαλωσία της Αβινιόν“, έμελλε να είναι καθοριστικό για να φανερώσει σε όλους την κρίση την οποία περνούσε εκείνο το διάστημα η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Το 1305, την εξουσία στην Αγία Έδρα ανέλαβε ο Κλήμης Ε’ (1305-1314). Η εκλογή του θεωρείται ύποπτη, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν πως πίσω από την εκλογή του βρισκόταν ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος Δ’ . Ο Φίλιππος όμως ποιο κέρδος θα είχε με την εκλογή του Κλήμη Ε’;

Advertising

Advertisements
Ad 14
Αβινιόν
Πηγή εικόνας: wikipedia.org| Τάφος του Φιλίππου Δ΄ – Βασιλική Σαιν-Ντενί

Ο Πάπας Βονιφάτιος Η’ (1294-1303) κατέκρινε με έντονο τρόπο τον Φίλιππο για τον ακόλαστο βίο του και την αύξηση στη φορολογία των κληρικών. Ήταν άμεσα αντιληπτό πως ο βασιλιάς της Γαλλίας επιθυμούσε με τον τρόπο του να αποκτήσει εξουσία μέσα στη Καθολική Εκκλησία. Με παπική βούλα (1296) ο Βονιφάτιος απαγόρευσε τη μεταφορά περιουσίας στο στέμμα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργηθεί ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών (και μεταξύ Κράτους-Εκκλησίας).

Διαβάστε επίσης  «Το μεγάλο μας τσίρκο»: Μια θρυλική και αντιστασιακή παράσταση

Στη συνέχεια ο Φίλιππος συγκάλεσε συμβούλιο για τη καταδίκη του Πάπα, με τον Βονιφάτιο πάλι να στέλνει γράμμα. Σε αυτό προσπαθούσε να του υπενθυμίσει την υπεροχή της εξουσίας του ως αρχηγός του Καθολικισμού. Έτσι, ο Φίλιππος, όντας εκνευρισμένος, έδωσε εντολή στον Γουλιέλμο Ναγκαρέτ να συλλάβει τον Πάπα. Ο Βονιφάτιος κατάφερε να δραπετεύσει εγκαίρως όμως πέθανε μετά από λίγο καιρό. Τον Βονιφάτιο διαδέχτηκε ο Βενέδικτος ΙΑ’, ο οποίος ανέλαβε τον παπικό θρόνο για λιγότερο από ένα χρόνο. Ύστερα, Πάπας ανακηρύχθηκε ο Κλήμης Ε’.

Ο Κλήμης δεν δέχτηκε να μεταβεί στη Ρώμη για την ενθρόνισή του, η οποία κατέληξε να γίνει στη Λυών παρουσία αρκετών Γάλλων Καρδιναλίων και φυσικά του ίδιου του βασιλιά Φιλίππου. Ήταν ο εκλεκτός του βασιλιά.

Αβινιόν
Πηγή εικόνας: wikipedia.org| Ο Πάπας Κλήμης Ε’

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να καταργήσει την παπική βούλα του Βονιφάτιου Η’ Unam Santam. Σύμφωνα με αυτή, επικυρωνόταν η υπεροχή του παπικού αξιώματος έναντι όλων των άλλων κυβερνητών. Η κατάργηση αυτής της απόφασης, αποδείχθηκε ευεργετική για τον Φίλιππο, αποκτώντας την ελευθερία να δρα κατά βούληση, χωρίς περιορισμούς, ακολουθώντας χωρίς εμπόδια τα συμφέροντά του.

Advertising

Το 1309, ο Κλήμης Ε’ αποφάσισε τη μεταφορά της Αγίας Έδρας στην Αβινιόν. Αυτό το γεγονός εννοείται πως βόλεψε και ευχαρίστησε απίστευτα τον Φίλιππο. Πλέον θα είχε στην επικράτειά του τον Πάπα και θα λάμβανε αποφάσεις για τα πάντα. Επτά Πάπες, όλοι τους γαλλικής καταγωγής, κατέλαβαν τον παπικό θρόνο για όσα χρόνια η έδρα βρισκόταν στην Αβινιόν (μέχρι το 1378). Ένα διάστημα 68 χρόνων μέσα στο οποίο η πόλη της Αβινιόν άνθισε οικονομικά και κοινωνικά. Ποτέ ξανά δεν βρέθηκε η πόλη σε τόσο σημαντική θέση.

Διαβάστε επίσης  Η αρχή για το τέλος της κλειτοριδεκτομής

Αυτός που μετέφερε την παπική έδρα πίσω στη Ρώμη ήταν ο Πάπας Γρηγόριος ΙΑ’. Μετά τον θάνατό του εμφανίστηκε το Δυτικό Σχίσμα λόγω της διαμάχης που προέκυψε σχετικά με την εκλογή του διαδόχου του. Ορισμένοι καρδινάλιοι εξέλεξαν έναν Αντιπάπα που εγκαταστάθηκε στην Αβινιόν. Εν τέλει, το σχίσμα έληξε με τη Σύνοδο της Κωνσταντίας το 1914.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Οι πατέρες της αιχμαλωσίας της Αβινιόν. Αρχή της αιχμαλωσίας των Παπών στην Αβινιόν. Ανακτήθηκε από https://el.sodiummedia.com/4111640-avignon-captivity-dads-beginning-of-the-avignon-captivity-of-the-popes (τελευταία πρόσβαση 4.3.2021)

Advertising

Η ιστορία της Γαλλίας. Ανακτήθηκε από https://tetradiogallikon.weebly.com/muepsilonsigmaalphaiotaomeganualphasigma-taualpha-gammaepsilongammaomicronnuomicrontaualpha.html (τελευταία πρόσβαση 4.3.2021)

Avignon Papacy. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Avignon_Papacy (τελευταία πρόσβαση 4.3.2021)

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

9ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου!

Το 9ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA επιστρέφει από

Αντιψυχωσική Θεραπεία Οξείας Φάσης

Αντιψυχωσική Θεραπεία Οξείας Φάσης σε Άτομα με και Χωρίς Πρόσφατη