Τι σχέση έχουν ο Χάρι Πότερ και η Ελληνική μυθολογία;

Χάρι Πότερ
Ο Λουλούκος (ή Fluffy στα αγγλικά), από τον Χάρι Πότερ που μοιάζει με τον Κέρβερο από την ελληνική μυθολογία.  Πηγή εικόνας: smassingculture.wordpress.com

Ο Χάρι Πότερ, αποτελεί αγαπημένος ηρώας για μικρούς και μεγάλους. Όλοι μας έχουμε διαβάσει και δει τις ταινίες του, μεταφέροντας μας στον μαγικό κόσμο του Χόγκουαρτς..  Η ΤΖ. Κ. Ρόουλινγκ, η συγγράφεας του Χάρι Πότερ χρησιμοποίησε στοιχεία από τη μυθολογία διάφορων χωρών για να δημιουργήσει τον κόσμο του Χάρι Πότερ κι εμείς θα αναζητήσουμε τις ομοιότητες του μαγικού κόσμου με την ελληνική μυθολογία.

  • Ο Λουλούκος (ή Fluffy στα αγγλικά) αλλλιώς και Κέρβερος

Ο τρικέφαλος σκύλος του Χάνγκριντ, ο Φλάφι,  που τον συναντάμε στην πρώτη ταινία του Χάρι Πότερ φρουρούσε το πέρασμα για τη Φιλοσοφική Λίθο. Σαν πρόσωπο είναι εμπνευσμένος από τον Κέρβερο- ένας σκύλος με τρία κεφάλια-,  ο οποίος ήταν φύλακας του κάτω κόσμου. Μια μικρή παρατήρηση, ο Χάγκριντ παίρνει τον τρικέφαλο σκύλο από έναν Έλληνα και όχι από έναν Άραβα όπως διαβάζουμε στην ελληνική μετάφραση. Άλλο ένα κοινό σημείο των δύο αυτών μορφών είναι η  γλυκιά μελωδία. Όπως και στον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, έτσι και εδώ, η μουσική απετέλεσε το μέσο εξημέρωσης του άγριου ζώου, ώστε να μπορέσουν ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη να βγουν αλώβητοι από τα δόντια του τρομερού αυτού ζώου.

  • Ο Κένταυρος Φιρέντσε

Ο Κένταυρος Φιρέντσε, ήταν αυτός που έσωσε τον Χάρι Πότερ από τον Βόλντεμορτ στο Απαγορευμένο Δάσος. Ο Φιρέντσε είναι  μισός άνθρωπος και μισός άλογο, ο ρόλος του οποίου εμπνεύστηκε από την Ελληνική Μυθολογία και φυσικά τους Κένταυρους. Οι Κένταυροι, ήταν μυθικά πλάσματα που λέγεται ότι ζούσαν στην περιοχή του Πηλίου.

  • Το καθρεφτάκι της Ερμιόνης ή του Περσέα

Η Ερμιόνη, για να ξεφύγει  από το θανατηφόρο βλέμμα του Βασιλίσκου στην πρώτη ταινία Χάρι Πότερ  χρησιμοποιεί μαζί με την Πηνελόπη Κλιαργούτερ  ένα καθρεφτάκι για να κοιτάξουν σε κάθε στροφή τι υπάρχει στον επόμενο διάδρομο του κάστρου. Τα κορίτσια βλέπουν το βλέμμα του βασιλίσκου μέσω του καθρέφτη και δεν σκοτώνονται. Μαρμαρώνουν βέβαια. Τι μας θυμίζει αυτή η ιστορία; Την ιστορία του Περσέα, που αντιμετώπισε την Μέδουσα και γλίτωσε από το «μαρμάρινο» βλέμμα της  με τη βοήθεια της αστραφτερής ασπίδας που λειτουργούσε ως καθρέφτης.

Advertising

Advertisements
Ad 14
  • Σίβυλλα Τρελόνι vs Κασσάνδρα

Η Σίβυλλα Τρελόνι,  είναι η καθηγήτρια μαντικής στο Χόγκουαρτς και έχει πάρει το όνομά της από τη Σίβυλλα που συναντάμε στην ελληνική μυθολογία.  Οι Σίβυλλες ήταν οι ξακουστές μάντισσες. Η Ρόουλινγκ έχει πει πως επελεξε να κάνει μια αλλαγή στην ορθογραφία δημιουργώντας το όνομα Sybill .Η Κασσάνδρα Τρελόνι είναι προ-προ γιαγιά της Σίβυλλας Τρελόνι και διάσημη μάντισσα, όπως και η συνονόματη γνωστή μάντισσα και πριγκίπισσα της Τροίας Κασσάνδρα.

  • Μινέρβα Μαγκόναγκαλ και Αθηνά

Το όνομα της Μινέρβα Μαγκόναγκαλ,  προέρχεται από την ελληνορωμαϊκή μυθολογία και ήταν το όνομα της θεάς Αθηνάς που ήταν η θεά της σοφίας και την οποία όλοι σέβονταν και την αγαπούσαν. Όπως ακριβώς και τη Μινέρβα Μαγκόναγκαλ, η οποία ήταν εξίσου σοφή και αγαπητή σε όλο τον κόσμο του Χάρι Πότερ.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

  • Η Ελληνική Μυθολογία στον κόσμο του Χάρι Πότερ, ανακτήθηκε από https://smassingculture.wordpress.com/2016/03/24/%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%81/
  • Χάρι Πότερ: Από την “χειρότερη” στην “καλύτερη” ταινία, ανακτήθηκε από https://maxmag.gr/cinema/harry-potter-apo-ti-quot-cheiroteri-quot-stin-quot-kalyteri-quot-tainia/

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων ήταν ένας νομαδικός πληθυσμός που αποτελούναν από ελεύθερους αγρότες, οι…

Πολιτισμός

Η παραλία της Θεσσαλονίκης: Μια διαδρομή στο χρόνο

Η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο ζωντανά και ιστορικά κομμάτια της πόλης.…

Πολιτισμός

Οι αυτόνομες κοινότητες της Νότιας Αμερικής

Αυτόνομες κοινότητες: Παρουσία και σημασία Είναι γεγονός ότι ορισμένες έρευνες μιας μειοψηφικής ακόμη μερίδας της…

Πολιτισμός

Εκθέματα που το Βρετανικό μουσείο αρνείται να επιστρέψει

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ή αλλιώς Ελγίνειων μαρμάρων δεν είναι τα μοναδικά εκθέματα…

Πολιτισμός

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Πολιτισμός

Οι καλύτερες εκθέσεις του φετινού καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε

Το καλοκαίρι του 2025 είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της τέχνης, και οι καλύτερες εκθέσεις του…

Πολιτισμός

Η αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική

Η αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την φαραωνική Αίγυπτο, ενώ χωρίζεται σε περιόδους.…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων ήταν ένας νομαδικός πληθυσμός που

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή