
«Αντίκρισα στη μέση του σπιτιού την αδελφή μου ανάσκελα, γυμνή από τη μέση και κάτω. Το φουστάνι της ήταν γυρισμένο προς τα πάνω και σκέπαζε το σχισμένο και κομματιασμένο στήθος της, το πρόσωπό της ήταν παραμορφωμένο, όλο το σώμα της κατακομματιασμένο. Μα το χειρότερο και φρικαλεότερο θέαμα ήταν, όταν από τη στάση του σώματός της κατάλαβα ότι οι Γερμανοί είχαν βιάσει το άψυχο κορμί της. Δίπλα της βρισκόταν το τεσσάρων μηνών κοριτσάκι της λογχισμένο, με σπασμένο το κεφαλάκι του, και στο στόμα του είχε τη ρώγα του στήθους της μάνας του που είχαν κόψει εκείνοι οι κανίβαλοι. Το άλλο κοριτσάκι της, η 6χρονη Ελένη, βρισκόταν στο κατώφλι του σπιτιού μέσα σε μια λίμνη αίματος με βγαλμένα τα σπλάχνα του. Το είχαν ξεκοιλιάσει με μαχαίρι. Το αγόρι της, ο 3χρονος Γιάννης, το βρήκα νεκρό στην αυλή με λιωμένο κεφάλι».
— Σφαγή στο Δίστομο: Αφήγηση επιζώντων
Στις 10 Ιουνίου, συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από την σφαγή στο Δίστομο Βοιωτίας, όπου 218 κάτοικοι θανατώθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα της κατοχής. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα, που συγκλονίζει ακόμα και σήμερα.
Στις 10 Ιουνίου το 1944, ομάδα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά με προορισμό την Αράχωβα, με σκοπό να εντοπίσουν τις αντάρτικες δυνάμεις της περιοχής. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν προς την περιοχή Στείρι. Οι κάτοικοι έλαβαν εντολή, από τους κατακτητές, να μην απομακρυνθούν από το χωριό, μέχρι την επιστροφή τους.
Στη θέση Καταβόθρα, οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ, όπου αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, μετρώντας 6 νεκρούς και 15 τραυματίες. Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν.
Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, επέστρεψαν πίσω στο Δίστομο και ξεκίνησαν την σφαγή. Έσφαζαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη. Στις 24 Ιουνίου το 1944, οι Γερμανοί επανήλθαν και έκαψαν τα σπίτια και τις θημωνιές στα αλώνια του Στειρίου, χωρίς ανθρώπινες απώλειες. Οι κάτοικοι είχαν προλάβει να κρυφτούν στα βουνά.
Η θηριωδία των Γερμανών έγινε, αμέσως, γνωστή, μέσω του BBC στο εξωτερικό και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας έριξε την ευθύνη αποκλειστικά στους κατοίκους του Διστόμου, επειδή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές.
Η μαρτυρία του απεσταλμένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, George Wehrl, ο οποίος έφτασε στο Δίστομο, μιλάει για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή, με πτώματα να κρέμονται ακόμα και από δέντρα περιμετρικά του δρόμου που οδηγεί στο χωριό.
Ένας από τους επικεφαλής που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την σφαγή στο Δίστομο, ο Χανς Ζάμπελ, μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη στην Γαλλία και εκδόθηκε στην Ελλάδα. Στην πορεία ζητήθηκε η μεταφορά του στην Γερμανία για τις εκεί έρευνες όπου και παρέμεινε και ζει ως σήμερα ελεύθερος(!).
Δυστυχώς, η σφαγή του Διστόμου δεν ήταν το μοναδικό έγκλημα των Γερμανών στην Ελλάδα. Η ιστορία της γερμανικής κατοχής έχει καταγράψει ανθρωποσφαγές για παραδειγματικές τιμωρίες. Ποτάμια αίμα, βιασμοί γυναικών, βασανιστήρια, λεηλασίες περιουσιών και εκδικητικές δολοφονίες .

Περιληπτική λίστα των εγκλημάτων των Ναζί στην Ελλάδα (1940-1944)
1. Εκτελέσεις 100.000 ανδρών
2. Νεκροί από πείνα 300.000 άνθρωποι
3. 100.000 όμηροι που μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία
4. 80.000 μετεφέρθηκαν σε διάφορα στρατόπεδα στην Γερμανία
5. Άστεγοι 1.000.000 από βομβαρδισμούς και πυρπολήσεις σε πόλεις και χωριά
6. 10.000 παιδιά πέθαναν από πείνα ή από έλλειψη φροντίδας μετά τη γέννησή τους
7. Οι Ναζί πυρπόλησαν ή ισοπέδωσαν 1.750 χωριά και κωμοπόλεις, 710 σχολεία και 807 Εκκλησίες
8. Είναι υπεύθυνοι για την λεηλασία και την καταστροφή πολλών αρχαιολογικών μνημείων και θησαυρών
9. Έκαναν 25 παράνομες ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους και τα αγαλματίδια, αγάλματα και διάφορα άλλα μεγάλης αξίας. Ο αρχηγός των Αλπινιστών στρατηγός Ringel πήγε αμέσως μετά την κατάληψη της Κρήτης στην Κνωσσό και πήρε φεύγοντας και μετέφερε στην πατρίδα του δύο μεγάλα ξύλινα κιβώτια αρχαιολογικών θησαυρών, αγνώστου αξίας.
10. Οι Ναζί κατέστρεψαν το 95% των Ελληνικών επιβατικών πλοίων και το 75% του Ελληνικού εμπορικού στόλου
11. Λεηλάτησαν χιλιάδες τόνους ελαιολάδου, βρωσίμων ελαιών, σταριού και οσπρίων
12. Αφαίρεσαν άγνωστη ποσότητα κοσμημάτων και γενικά χρυσού
13. Έκαψαν ή σκότωσαν ( 853.000 ) οκτακόσιες πενήντα τρεις χιλιάδες ζώων, ίππων, ημιόνων*, κλπ
14. Κατά την κατοχή στη μάχη της Βιάνου, στην Κρήτη κατεστράφη ολόκληρη η Επαρχία και εκτελέστηκαν 700 αθώοι εκ του αμάχου πληθυσμού. Μετά την απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε κατεστράφησαν η Κωμόπολη των Ανωγείων και 7 μικρά και μεγάλα χωρία των Επαρχιών Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου και εκτελέστηκαν 200 άτομα της Αντίστασης.
15. Συνολικά κατά την κατοχή καταστράφηκαν στην Κρήτη 40 χωριά μικρά, μεγάλα και Οικισμοί
Πήγες που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
Δίστομο: Η ιστορία ενός βασανισμένου τόπου (2018). Ανακτήθηκε από maxmag.gr ( Τελευταία πρόσβαση 15/6/2019)
Δίστομο Βοιωτίας: Ο τόπος, η ίδια η ιστορία (2017). Ανακτήθηκε από maxmag.gr (Τελευταία πρόσβαση 15/6/2019)
1 Μαΐου 1944: Εκτέλεση 200 Ελλήνων κρατουμένων από τους Ναζί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής (2018). Ανακτήθηκε από maxmag.gr (Τελευταία πρόσβαση 15/6/2019)