
Ο καφές είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και από τα πιο αγαπημένα ροφήματα ανά τον κόσμο εδώ και αιώνες. Μας συνοδεύει όλες τις ώρες της ημέρας προσφέροντας ένα αναζωογονητικό συναίσθημα λόγω τις καφεΐνης που έχει. Ο καφές όπως τον γνωρίζουμε παράγεται από τους καρπούς του καφεόδεντρου κατόπιν ειδικής επεξεργασίας.
Προέλευση:
Πότε και πώς έγινε ευρύτερα γνωστός:
Το 1554, Άραβες έμποροι φέρνουν τον καφέ από τη Δαμασκό της Συρίας και ένα χρόνο αργότερα, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ανοίγει και το πρώτο καφενείο. Οι κάτοικοι της Πόλης αγαπούν το νέο αυτό και οι καφενέδες απλώνονται σχεδόν σε όλες τις συνοικίες.
Ευρώπη και καφές:
Η Ευρώπη, στην αρχή, αντιμετωπίζει με καχυποψία το νέο ρόφημα. Αναφέρεται ως «σατανικό ποτό» στην Ιταλία όταν το έφεραν Βένετοι έμποροι την πρώτη φορά . Η καχυποψία για τον καφέ αλλάζει όταν ο Πάπας Κλήμης Η’, το 1600, δοκίμασε για πρώτη φορά καφέ και ευχαριστημένος από την γεύση του, το βαπτίζει «χριστιανικό».
Η αναζωογονητική αίσθηση του καφέ, μάλιστα, στην αρχή, την θεωρούσαν ως φάρμακο. Έτσι ο πρώτος καφές, σε ευρεία διάδοση στην Ευρώπη, πουλήθηκε στα φαρμακεία το 1615 ως φάρμακο, γραμμένος σε ιατρική συνταγή και γνωστός ως «αραβικό κρασί».
Το 1652, ανοίγει το πρώτο καφενείο στη Δυτική Ευρώπη, στο Λονδίνο από τον Έλληνα, τον Πασκουά Ροζέ, ενώ το το 1702 ανοίγουν στο Παρίσι τα πρώτα καφέ και δημιουργείται ο χαρακτηριστικός τύπος του παρισινού καφενείου. Μεγάλος λάτρης του καφέ, εκείνης της εποχής, είναι ο Βολταίρος, ο οποίος κατανάλωνε ημερησίως 20 με 40 φλυτζάνια καφέ.
Στα τέλη του 17ου αιώνα, Ολλανδοί κατορθώνουν να διασπάσουν το αραβικό μονοπώλιο του καφέ και εισάγουν την καλλιέργειά του στην Ιάβα της Ινδονησίας, που ήταν αποικίας τους. Το 1723, ο Γάλλος αξιωματικός του ναυτικού Γκαμπριέλ ντε Κλιέ κλέβει δενδρύλλια καφέ από το βοτανικό κήπο του Παρισιού και τα μεταφέρει παράνομα στη Μαρτινίκα, το νησί της Καραϊβικής, που ήταν αποικία του γαλλικού στέμματος. Έτσι, ο καφές περνάει πλέον στην αμερικάνικη ήπειρο.
Το 1727 ένας Πορτογάλος αξιωματικός από την Βραζιλίας, ο Φρανσίσκο ντε Μέλο Παλιέτα, σαγηνεύει τη σύζυγο του κυβερνήτη της γειτονικής Γαλλικής Γουϊάνας, που αρνούνταν να τους δώσει σπόρους καφέ για καλλιέργεια. Εκείνη του εκδηλώνει την αγάπη της, χαρίζοντας του μερικούς βλαστούς καφεόδεντρου, που όταν μεταφυτεύτηκαν στη Βραζιλία αποτέλεσαν την αρχή για την πιο μεγάλη φυτεία καφέ στον κόσμο. Σήμερα, η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός καφέ στον κόσμο.
Η πορεία της διάδοσης του καφέ, μας δείχνει πως διαμορφώθηκαν οι διάφορες αγαπημένες μας ποικιλίες καφέ.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:
Η ιστορία του καφέ. Aνακτήθηκε από https://www.sansimera.gr/articles/1162
Η απολαυστική ιστορία του καφέ. Aνακτήθηκε από https://www.mixanitouxronou.gr/i-apolasustiki-istoria-tou-kafe/