Αίγυπτος: Ναυάγιο και ελληνικοί τάφοι εντοπίστηκαν σε βυθισμένη πόλη

Αίγυπτο
Πηγή εικόνας: anaskafi.blogspot.com

Ένας αρχαιολογικός θησαυρός εντοπίστηκε και ανακαλύφθηκε στο βυθό της Μεσογείου, καθώς εντοπίστηκαν ένα ναυάγιο και ελληνικοί τάφοι σε βυθισμένη πόλη στην Αίγυπτο. Το σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό εύρημα εντοπίστηκε στο βυθό της Μεσογείου από δύτες γαλλο-αιγυπτιακής αποστολής υπό το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (IEASM).

Η αποστολή εντόπισε ένα ναυάγιο αρχαίου στρατιωτικού πλοίου, καθώς και τα ερείπια ελληνικού ταφικού συμπλέγματος, στην βυθισμένη αρχαία πόλη Θώνις – Ηράκλειο, που κάποτε υπήρξε το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου, όπως μεταδίδει σαν είδηση το Reuters.

Η πόλη Θώνις – Ηράκλειο αποτελούσε την πύλη εισόδου στην Αίγυπτο και βρισκόταν στο χείλος του δυτικού βραχίονα του ποταμού Νείλου. Ήταν η κραταιά πόλη για αιώνες πριν ιδρυθεί η Αλεξάνδρεια από τον Μεγάλο Αλέξανδρο το 331 π.Χ.. Η πόλη καταστράφηκε και βυθίστηκε μαζί με ένα μέρος του Δέλτα του Νείλου από σεισμούς και παλιρροϊκά κύματα. Η Θώνις – Ηράκλειο εντοπίστηκε το 2001 στον κόλπο του Αμπουκίρ κοντά στην Αλεξάνδρεια, που τώρα πια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου.

Ναυάγιο: Το στρατιωτικό πλοίο

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων αναφέρουν ότι το στρατιωτικό πλοίο που εντοπίστηκε και βρέθηκε, βυθίστηκε γύρω στον 2ο αιώνα π.Χ.. Το πλοίο έχει μήκος 25 μέτρα, κουπιά και μεγάλα ιστία. Αν και έχει κατασκευαστεί με βάση την κλασσική παράδοση, φέρει και χαρακτηριστικά πλοίων που εντοπίζονται στην αρχαία Αίγυπτο.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Η λίστα των δέκα μεγαλύτερων δικτατοριών βάσει απολογισμού νεκρών
Ad 14
ναυάγιο και ελληνικοί τάφοι
Πηγή εικόνας: www.makthes.gr

Ελληνικοί τάφοι: Ο ταφικός χώρος με τις παραστάσεις Ελλήνων εμπόρων

Σε ένα άλλο σημείο της βυθισμένης πόλης στην Αίγυπτο, η αποστολή των δυτών εντόπισε τα ερείπια ενός μεγάλου ταφικού χώρου που χρονολογείται στα πρώτα χρόνια του 4ου αιώνα π.Χ.. Σύμφωνα με το Υπουργείο Αρχαιοτήτων και Τουρισμού της Αιγύπτου, βρέθηκαν όμορφες απεικονίσεις Ελλήνων εμπόρων που ζούσαν σε αυτή την πόλη. Κατά τις τελευταίες δυναστείες των Φαραώ, οι Έλληνες είχαν τη δυνατότητα να εγκαθίστανται στην πόλη.

«Έχτισαν τα δικά τους ιερά κοντά στον τεράστιο ναό του Άμονα. Καταστράφηκαν ταυτόχρονα και τα ερείπια τους βρέθηκαν αναμεμειγμένα με εκείνα του Αιγύπτιου ναού», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από το Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Αρχαιολογικός «θησαυρός» στη Μεσόγειο: Ναυάγιο και ελληνικοί τάφοι εντοπίστηκαν σε βυθισμένη πόλη στην Αίγυπτο. Ανακτήθηκε από https://anaskafi.blogspot.com/2021/07/blog-post_20.html?m=1&fbclid=IwAR0WnSoUpjlIqTsplPRWUBFK9UIgy-SqEp1rPVftWWaLIWMFpmP3JLUo4c8 (Τελευταία προβολή 07/08/2021)

Advertising

Αίγυπτος: Αρχαίο στρατιωτικό σκάφος ανακαλύφθηκε στη βυθισμένη πόλη Ηράκλειον. Ανακτήθηκε από https://www.naftemporiki.gr/story/1756647/aiguptos-arxaio-stratiotiko-skafos-anakalufthike-sti-buthismeni-poli-irakleion (Τελευταία προβολή 07/08/2021)

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σχολική ετοιμότητα παιδιών με χαμηλό βάρος γέννησης

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Σχολική ετοιμότητα

Ανατροφή παιδιών με ΑΓΔ: Ανταμοιβές και προκλήσεις

Το παρόν άρθρο Περίπου 7,6% των παιδιών (~ δύο παιδιά