Ο Ταμερλάνος, ο Στάλιν και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ταμερλάνος
Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.gr

Ο Ταμερλάνος, (1336-1405) υπήρξε ένα πρόσωπο σταθμός της ιστορίας του Μεσαίωνα. Από τους σπουδαιότερους πολέμαρχους της ιστορίας της ανθρωπότητας και από τους πιο αιμοδιψής. Έλεγχε μεγάλο μέρος της Ασίας τον 14ο αιώνα ενώ η αυτοκρατορία του απλωνόταν από το Δελχί μέχρι τη Μεσόγειο. Ο Τιμούρ, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Ταμερλάνου, πίστευε ότι αποστολή του ήταν να επαναφέρει την κυριαρχία των Μογγόλων στις ένδοξες μέρες του Τζένγκις Χαν, ανακτώντας τα εδάφη από την Κορέα μέχρι την Κασπία Θάλασσα.

Η ιστορία, όμως, θυμάται τον Ταμερλάνο για το θάνατο 17 εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά και για τις βαρβαρότητες του προς τους αντιπάλους του. Μία εξ αυτών ήταν όταν η πόλη Ισφαχάν εξεγέρθηκε εξαιτίας της βαριάς φορολογίας του Ταμερλάνου. Εκείνος, από τη μεριά του, απάντησε σφαγιάζοντας τους κατοίκους και σχηματίζοντας πύργους με τα κεφάλια τους.

Φαινόταν ότι τίποτα δεν μπορούσε να τον σταματήσει, μόνο που τα σχέδιά του το 1405 για εισβολή στην Κίνα τα πρόλαβε ο θάνατος από πανούκλα. Λέγεται ότι λίγο πριν να κλείσει τα μάτια του άφησε μια βαριά κατάρα για όποιον θα τάραζε τον «αιώνιο ύπνο του». Τάφηκε στο τέμενος Gur-Emir, στην Σαμαρκάνδη, στο Ουζμπεκιστάν, και ο τάφος του έμεινε σφραγισμένος μέχρι τις 21 Ιουνίου 1941, όταν ανακαλύφθηκε από τους Σοβιετικούς αρχαιολόγους Mikhail Gerasimov και Tashmuhammed Miyazov (η ανασκαφή έγινε με εντολή του Στάλιν) οι οποίοι ανοίγοντας τον, βρήκαν τον σκελετό ενός ψηλού άνδρα (1.93μ) με εμφανείς κακώσεις στο δεξιό γονάτο. **

Οι κάτοικοι που ήξεραν την κατάρα του τάφου του Ταμερλάνου, αλλά και οι μουσουλμάνοι ιερείς, προσπάθησαν να εμποδίσουν την εκταφή. Ο Στάλιν δεν έδωσε καμία σημασία στις δεισιδαιμονίες των ανθρώπων. Η ερευνητική ομάδα άνοιξε τον τάφο και μέσα στο φέρετρο του Ταμερλάνου, προς έκπληξη όλων βρέθηκε μια επιγραφή που έλεγε:
«όποιος ανοίξει τον τάφο μου θα απελευθερώσει έναν εισβολέα πολύ τρομερότερο από εμένα».
Δύο ημέρες αργότερα, η Ναζιστική Γερμανία εξαπολύει την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, την μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή στην ιστορία της ανθρωπότητας και επιτίθεται στη Σοβιετική Ένωση. Όντως ο Χίτλερ , υπήρξε από τους χειρότερους εισβολείς στην ανθρώπινη ιστορία και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 26 εκατομμύρια νεκρούς.
Το 1942, ο Στάλιν έδωσε εντολή να ταφεί ξανά το λείψανο του Ταμερλάνου. Λίγες μέρες αργότερα, μετά την ταφή, ακολούθησε ο θρίαμβος του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ, εξαπολύοντας την επιχείρηση ΟΥΡΑΝΟΣ εναντίον στην 6η Γερμανική Στρατιά και προδιαγράφοντας, εν πολλοίς, τη μοίρα του πολέμου.

Σύμπτωση ή όχι; Μπορεί να επηρέασε η ταφή του λείψανου του Ταμερλάνου  τις εξελίξεις ή μήπως ήταν η θυσία εκατομμυρίων σοβιετικών που πολέμησαν με κάθε τρόπο το ναζισμό;

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Ιβάν Κλιούν: μια έκθεση αφιερωμένη στον καλλιτέχνη
Ad 14
** Ταμερλάνος γεννήθηκε με σωματική δυσπλασία στο δεξί του πόδι  που τον έκανε να κουτσαίνει, απ’ όπου πηγάζει και το όνομα που έμεινε γνωστός: το «Ταμερλάνος» προέρχεται από τη συνένωση του «Τιμούρ Λανγκ», που σημαίνει «Τιμούρ ο Χωλός».

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
Ο Στάλιν και η κατάρα του «κουτσού κατακτητή» Ταμερλάνου. Μια μυστικιστική συνομωσιολογία που συνδέθηκε με την έκβαση του Β΄ ΠΠ. Ανακτήθηκε από  http://www.mixanitouxronou.gr/pos-katara-tou-tamerlanou-epirease-ton-v-pagkosmio-polemo/
Μααλούφ Αμίν: Σαμαρκάνδη. Μετάφραση: Έρη Κανδρή. Εκδόσεις Ωκεανίδα. Απρίλιος 1989. Αθήνα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Άσκηση και εγκεφαλική λειτουργία

Άσκηση και εγκεφαλική λειτουργία Το παρόν άρθρο, με τίτλο Άσκηση

Πάσχα αλλιώς: 4 εναλλακτικές εξορμήσεις

Το Πάσχα πλησιάζει κι αναζητούμε πως μπορούμε να περάσουμε λίγες