Το πιο βασιλικό ποτό: Τσάι

Η κατανάλωση τσαγιού ίσως να είναι και η πιο ξακουστή συνήθεια των Βρετανών φίλων μας. Αυτή η φήμη δεν είναι απλά ένα ακόμα στερεότυπο. Η αλήθεια είναι ότι ένας μέσος Βρετανός πολίτης καταναλώνει κοντά στα δύο κιλά (ξηρού) τσαγιού κάθε χρόνο. Αν σκεφτείς ότι ελάχιστοι ενήλικες και κυρίως παιδιά καταναλώνουν λίγο ή καθόλου τσάι γενικά στον κόσμο, τότε καταλαβαίνεις ότι η ποσότητα που καταναλώνει ένας Βρετανός είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν χρήση του στον κόσμο στην πραγματικότητα η ίδια δεν παράγει τσάι.

Πώς ξεκίνησαν όλα.

Το τσάι έφτασε σε μεγάλες ποσότητες στην Αγγλία μόλις τα πρώτα χρόνια του 17ου αιώνα. Ολλανδοί kαι Πορτογάλοι έμποροι το μετέφεραν από την Κίνα και άλλες Ασιατικές χώρες στην Ευρώπη τακτικά από το 1610. Άρχισε να πωλείται πιο συχνά στην Αγγλία από το 1657, σε καφέ του Λονδίνου, αλλά λεγόταν Τσα, ήταν κινεζικό ποτό και χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο. Ωστόσο, η τιμή του ήταν υψηλή και φυσικά ένας μέσος Βρετανός δεν έβγαζε τόσα πολλά χρήματα ώστε να τα διαθέτει για την αγορά τσαγιού.

Παρόλα αυτά, λίγο αργότερα ήταν διαθέσιμο σχεδόν σε κάθε δρόμο του Λονδίνου. Όταν η Βασίλισσα Αικατερίνη της Μπραγκάνζα, σύζυγος του Βασιλιά Καρόλου Β’ παρουσίασε τη συνήθεια να πίνει κανείς τσάι στη βασιλική αυλή το 1662, έγινε κάτι παραπάνω από εθιστικό, έγινε μόδα. Χιλιάδες Άγγλοι υπήκοοι μιμούμενοι τη Βασίλισσα άρχισαν να παίρνουν το απογευματινό τους τσάι, το οποίο συνήθως συνοδεύεται με κέικ και γλυκά, σε καθημερινή βάση ώσπου κατέληξε σε επαναλαμβανόμενη συνήθεια. Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα το απογευματινό τσάι καθιερώθηκε και αποτελεί σήμα κατατεθέν της χώρας.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η δεύτερη ερμηνεία.

Η λέξη τσάι (tea στα αγγλικά) σημαίνει επίσης και γεύμα (meal). Η ιδέα του «απογευματινού τσαγιού» (“afternoon tea”) φαίνεται να προέρχεται από την Άννα Ράσελ, 7η Δούκισσα του Μπέντφορντ στις αρχές του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή, οι πιο πλούσιες και οι εμπορικές τάξεις μάλλον δεν έτρωγαν το βραδινό τους μέχρι τις 8 μ.μ. Φυσικά, λίγοι άνθρωποι αντέχουν χωρίς φαγητό για 7 ή 8 ώρες, οπότε η ιδέα ενός επίσημου γεύματος στη μέση ή αργά το απόγευμα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής. Οι εργατικές τάξεις, επίσης, πολύ σύντομα άρχισαν να αποκαλούν το απογευματινό ως «τσάι» (“tea”).

Το τσάι σήμερα.

Το τσάι συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο μέρος της καθημερινότητας στη Μ. Βρετανία σήμερα αλλά φαίνεται ότι βρίσκεται σε ύφεση. Η ποσότητα του τσαγιού που αγοράζεται στη Μ. Βρετανία πάνω από 10% μέχρι το 2002 και από τότε συνεχίζει να πέφτει. Οι πωλήσεις τσαγιού έπεσαν στο 6% μόνο το 2014, ενώ τα περισσότερα εστιατόρια αναφέρουν ότι πωλούν διπλάσια ποσότητα καφέ από ότι τσάι. Περισσότερες από 1 δις λύρες έχουν ξοδευτεί για καφέ σε γνωστούς δρόμους το 2013, το διπλάσιο δηλαδή από αυτά που ξοδεύτηκαν για σακουλάκια τσαγιού.

Advertising

Φαίνεται τελικά ότι ένα τόσο μεγάλο μέρος μιας ολόκληρης κουλτούρας, που ξεκίνησε ως μόδα και κατέληξε ως συνήθεια της καθημερινότητας, αντικαθιστάται εύκολα από μια καινούρια μόδα, η οποία φυσικά είναι διαδεδομένη παγκοσμίως και είναι δύσκολο να αποτελέσει μοναδικό στοιχείο της ταυτότητας μιας χώρας όπως αποτέλεσε η πρωτοτυπία του τσαγιού.

Η Νίκη σπουδάζει στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και κατάγεται από τη Δράμα. Της αρέσει το θέατρο, ο κινηματογράφος και η βρετανική κουλτούρα. Αν και γεννημένη σε άλλη δεκαετία αγαπά την εποχή των '80s.

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο, αλλά η στάση μας απέναντι…

Πολιτισμός

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων ήταν ένας νομαδικός πληθυσμός που αποτελούναν από ελεύθερους αγρότες, οι…

Πολιτισμός

Η παραλία της Θεσσαλονίκης: Μια διαδρομή στο χρόνο

Η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο ζωντανά και ιστορικά κομμάτια της πόλης.…

Πολιτισμός

Οι αυτόνομες κοινότητες της Νότιας Αμερικής

Αυτόνομες κοινότητες: Παρουσία και σημασία Είναι γεγονός ότι ορισμένες έρευνες μιας μειοψηφικής ακόμη μερίδας της…

Πολιτισμός

Εκθέματα που το Βρετανικό μουσείο αρνείται να επιστρέψει

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ή αλλιώς Ελγίνειων μαρμάρων δεν είναι τα μοναδικά εκθέματα…

Πολιτισμός

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Πολιτισμός

Οι καλύτερες εκθέσεις του φετινού καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε

Το καλοκαίρι του 2025 είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της τέχνης, και οι καλύτερες εκθέσεις του…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The House with Laughing Windows

«The House with Laughing Windows»: Η πιο νοσηρή ταινία giallo που γυρίστηκε ποτέ

Συχνά συναντά κανείς το magnum opus του Pupi Avati, ενός
Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,