Πόση ιστορία γνωρίζουμε;

Πόση ιστορία γνωρίζουμε;
Πυραμίδες και μαμούθ την ίδια περίοδο; Τελικά πόση ιστορία γνωρίζουμε; / Πηγή εικόνας: pinterest

Βασικές γνώσεις ιστορίας έχει ένα κομμάτι του πληθυσμού, που κυρίως διαθέτει πρόσβαση στην εκπαίδευση. Η «Ιστορία» ως αντικείμενο εκμάθησης, δεν ήταν πάντα το αγαπημένο όλων, αλλά κρύβει απαντήσεις που μπορούν να μας κάνουν να εκπλαγούμε. Υπάρχουν δεδομένα στην καταγεγραμμένη ιστορία, που δεν φανταστήκαμε ποτέ πως συμπέφτουν με γεγονότα άλλων μακρινών πολιτισμών στην ίδια χρονική περίοδο. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των επιστημών μπόρεσε τα τελευταία 100 χρόνια, να μας κάνει να αναθεωρήσουμε πολλά για την ανθρώπινη καταγεγραμμένη ιστορία –ειδικά με την χρονολόγηση μορίων άνθρακα- κάτι που «έβαλε» πολλά πράγματα στην σωστή χρονολογική σειρά. Η αποδεδειγμένη ανθρώπινη παρουσία πάνω στον πλανήτη Γη, έχει ύπαρξη 300.000 ετών. Από τα 300.000 χρόνια, η καταγραφή πολιτισμού εξιστορεί 5.000 χρόνια, οπότε αυτό που πραγματικά γνωρίζουμε σήμερα είναι περίπου το 1.6% της ιστορίας μας. Η γνώση μας βασίζεται αρκετά και στην μνήμη μας, κάτι που είθισται να αψηφούν οι ιστορικοί και αρχαιολόγοι (καθότι δεν μπορεί να καταγραφεί), οπότε αυτό που μένει, είναι αυτά που άφησαν οι πρόγονοι μας ως τεκμήρια. Παρακάτω θα δούμε μερικά ιστορικά γεγονότα που θα μας κάνουν να αναρωτηθούμε πραγματικά: Πόση ιστορία γνωρίζουμε;

Κλεοπάτρα – Πυραμίδες – Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας

Η βασίλισσα Κλεοπάτρα (69-31 π.Χ.) έζησε πιο κοντά χρονολογικά με το 2025, παρά με την κατασκευή των μεγάλων πυραμίδων της Γκίζας στην αρχαία Αίγυπτο, ενώ ήταν ζωντανή για να δει ένα ακόμα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου να τυλίγεται στις φλόγες, την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Πόση ιστορία γνωρίζουμε;
Η βασίλισσα Κλεοπάτρα και η πολύ προγενέστερη αυτής Πυραμίδα του Χέοπα.. Illustration by Chandan Kumar

Πυραμίδες και δεινόσαυροι

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Πώς μια ελληνική διάλεκτος διαμόρφωσε το λατινικό αλφάβητο
Ad 14

Τα μαμούθ, το τελευταίο είδος δεινοσαύρων, εξαφανίστηκε μαζικά περίπου πριν από 10.000 χρόνια, ενώ μια μικρή ομάδα αυτών 500-1000, συνέχισε να επιβιώνει σε νησιά του Αρκτικού κύκλου ως το 1650π.Χ. σύμφωνα με τις ανακαλύψεις των παλαιοντολόγων. Το 1650π.Χ, οι Πυραμίδες στην Γκίζα, ήταν ήδη 1000 ετών.

Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία – Χριστόφορος Κολόμβος

Μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες όλων των εποχών, η Ρωμαϊκή είχε διάρκεια ζωής περίπου 1500 ετών. Αναπτύχθηκε το 27π.Χ και ήκμασε πλήρως το 1453μ.Χ. με την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Στην άλλη άκρη της Μεσογείου η Ισπανία, 39 χρόνια μετά θα λάβει την είδηση από τον εξερευνητή Χριστόφορο Κολόμβο για την ανακάλυψη της Νέας Γης.

Καπέλα Σιξτίνα – Μάτσου Πίτσου

Advertising

Γνωστή και ως Cappella Magna, η Cappella Sistine χτίστηκε το 1473 στο Βατικανό και πήρε το όνομα της από τον Πάπα Σίξτο Δ’. Το μεγαλειώδες αυτό έργο, κόσμησαν με τα έργα τους ξακουστοί ζωγράφοι και γλύπτες, όπως ο Ραφαήλ, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Μποτιτσέλι κ.α. Σχεδόν την ίδια περίοδο, με διαφορά 23 ετών στην άλλη άκρη της Γης, οι Ίνκας έχτιζαν προς τιμήν του αυτοκράτορα τους Πατσακούτι το Μάτσου Πίτσου το 1450. Αξιοθαύμαστη διαφορά αρχιτεκτονικής.

Πόση ιστορία γνωρίζουμε;
Το Μάτσου Πίτσου στο Περού. Φωτό: Pedro Szekely

Οθωμανική Αυτοκρατορία – Γουόλτ Ντίσνει – Nintendo

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία αναπτύχθηκε το 1299 και διαλύθηκε το 1922 με την πτώση του Σουλτανάτου του Μεχμέτ ΣΤ’. Την ίδια περίοδο στην Αμερική, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ θα παρουσίαζε το πρώτο κινούμενο σχέδιο του (1920), ενώ η εταιρία Nintendo είχε ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα στην Ιαπωνία με παιχνίδια καρτών. Το 2023 η συνδρομητική πλατφόρμα Disney+ αποφασίζει να αποσύρει την σειρά ντοκιμαντέρ «Ατατούρκ» έπειτα από πιέσεις Αρμενίων, κατονομάζοντας τον Ατατούρκ ως υπεύθυνο των γενοκτονιών τους.

Διαβάστε επίσης  Οι Αμαζόνες τις Κρήτης
Πόση ιστορία γνωρίζουμε;
Η πρώτη εμφάνιση του Μίκυ Μάους το 1920. Πηγή: Britannica

Βικτωριανή εποχή – Αγελαδάρηδες (cowboys)

Advertising

Η βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας (1837-1901) έδωσε το όνομα της σε μια εποχή αίγλης και ευημερίας, την Βικτωριανή Εποχή. Ο πληθυσμός στην Αγγλία διπλασιάστηκε, η οικονομία αναπτύχθηκε, ο ρομαντισμός, οι κοινωνικές αξίες και οι τέχνες άνθισαν. Από τα χρυσά σαλόνια της Αγγλίας, στα αλώνια της Αμερικής η «Άγρια Δύση» δημιουργούσε την ίδια χρονική περίοδο τον δικό της τρόπο ζωής, με τους Αγελαδάρηδες (cowboys), τα σαλούν, τις αιματοβαμμένες αψιμαχίες, τους εναπομείναντες Ινδιάνους κλπ. Παρόλα αυτά, να αναφερθεί πως οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι εισήγαγαν αυτή την κουλτούρα, αν και αρκετά πιο «λασπωμένη» από τα ρούχα της Βασίλισσας.

Αβραάμ Λίκνολν – Σαμουράι / Αλ Καπόνε – Χίλαρι Κλίντον

Κατά την προεδρία του 16ου προέδρου της Αμερικής Αβραάμ Λίνκολν (1809-1865), στην Ανατολή οι Ιάπωνες ακόνιζαν τα «κατάνα» σπαθιά τους και τιμούσαν τον αυτοκράτορα Έντο, διαδίδοντας την τέχνη του Σικέντο. Αρκετά αργότερα στην Αμερική, το «σκοτεινό» κεφάλαιο Αλ Καπόνε, θα λάβει τέλος με τον θάνατο του μαφιόζου το 1947, ενώ την ίδια χρονιά θα γεννηθεί η Χίλαρι Κλίντον, γνωστή για την πολιτική της δράση και ως πρώτη κυρία του Λευκού Οίκου κατά την προεδρία του Μπιλ Κλίντον.

Αδερφοί Ράιτ – Απόλλο 11

Advertising

Θα αναφερθούμε σε κάτι που δεν έγινε την ίδια χρονική περίοδο, όμως είχε ελάχιστη και αξιοθαύμαστη εξέλιξη. Οι αδερφοί Ράιτ το 1903, μπόρεσαν να πετάξουν αεροπλάνο με κινητήρα και έγραψαν ιστορία (αν και κάποιοι διαφωνούν). Πήρε στην ανθρωπότητα μόλις 66 χρόνια, ώστε μετά την πρώτη πτήση με αεροπλάνο, να πατήσουμε το πόδι μας στο φεγγάρι το 1969, όταν και προσσεληνώθηκε το Απόλλο 11. Αυτό και αν είναι αξιοθαύμαστο.

Διαβάστε επίσης  Περίεργα ευρήματα των αρχαιολόγων
Πόση ιστορία γνωρίζουμε;
17 Δεκεμβρίου 1903. Οι αδερφοί Wright κάνουν την πρώτη τους πτήση. Φωτογραφία του Τζον Τ. Ντάνιελς (Αμερικανικό Κογκρέσο)

Σύμφωνα με μια έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών της Νεβάδα που αναρτήθηκε πρόσφατα στην Guardian, οι αρχαίοι Ρωμαίοι είναι υπεύθυνοι για την μείωση του δείκτη νοημοσύνης των Ευρωπαίων έως και 3 μονάδες. Η εκτεταμένη χρήση μόλυβδου και η έκθεση τους στο μέταλλο αυτό, επηρέασε σημαντικά το IQ τους για όλες τις επόμενες γενιές. Εάν λοιπόν οι ιστορικές μας γνώσεις και μνήμες δεν είναι επαρκείς, μήπως βρήκαμε τον υπαίτιο; Η ροή της ιστορίας του ανθρώπινου πολιτισμού, αλλάζει σημαντικά και πιο συχνά απ’ όσο φανταζόμαστε. Η ιστορία μας εμπλουτίζεται και αναθεωρείται διαρκώς, κάνοντας αδύνατο να ισχυριστεί κάποιος πως την γνωρίζει επαρκώς. Αυτό θα δημιουργεί πάντα και εύλογα το ερώτημα: τελικά πόση ιστορία γνωρίζουμε;

 


Πηγές Άρθρου: 

Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica, εκδόσεις Πάπυρος 2007

Advertising

www.britannica.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Άργος: Το λίκνο των Ελλήνων βασιλιάδων και ηρώων

Άργος: Το λίκνο των Ελλήνων βασιλιάδων και ηρώων

Το Άργος όπως το γνωρίζουμε σήμερα, είναι μια όμορφη κωμόπολη

Η ώρα στον κόσμο είναι πέντε: Και είναι τρομακτικά εφιαλτική

Το καινούριο βιβλίο Η ώρα στον κόσμο είναι πέντε της