Σπάνιο ρωμαϊκό ψηφιδωτό έρχεται στο φως στην Κύπρο

Με την πάροδο πολλών χρόνων και συνεχών ανασκαφών οι αρχαιολόγοι στην Κύπρο έχουν φτάσει σε μια σημαντική αποκάλυψη. Συγκεκριμένα, αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν ένα σπάνιο ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο, το οποίο έχει ηλικία περίπου 2.000 ετών.

ψηφιδωτό

Το μωσαϊκό έχει μήκος σχεδόν 26 μέτρα και διακρίνονται σε αυτό σκηνές από αρματοδρομίες σε ρωμαϊκό ιππόδρομο. Πέραν των εντυπωσιακών εικόνων στο ψηφιδωτό βρέθηκαν, ακόμη, επιγραφές στα αρχαία ελληνικά, οι οποίες ανέφεραν τα ονόματα των αλόγων και των αναβατών τους.

Οι αρχαιολόγοι εικάζουν πως το μωσαϊκό, αποτελούσε κομμάτι μιας αίθουσας τέχνης σε κάποιο αρχοντικό. Παράλληλα, πιθανολογούν πως το τμήμα αυτό, είναι μόλις ένα μικρό μέρος από τους θησαυρούς, που κρύβονται στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό το αριστουργηματικό έργο τέχνης ανακαλύφθηκε στην περιοχή Ακάκι της Κύπρου 14 μίλια μακριά από την πρωτεύουσα Λευκωσία. Το εντόπισε τυχαία ένας αγρότης το 1938, ο οποίος είχε βρει αρχικά ένα ψηφιδωτό θραύσμα από άλλο μέρος του αρχοντικού. Οι πληροφορίες αυτές έχουν έρθει στη δημοσιότητα σύμφωνα με το Associated Press.

ψηφιδωτό

Το ιδιαίτερο ψηφιδωτό δάπεδο ανακαλύφθηκε αργότερα στις ρίζες μιας σιδηροδρομικής γραμμής. Οι ανασκαφές στην περιοχή άρχισαν το 2013, με το πλήρες μωσαϊκό να έρχεται στην επιφάνεια το 2016. Οι κυπριακές αρχές, αμέσως, οριοθέτησαν το σημείο προς το κοινό και το κάλυψαν για προστασία.

Πριν λίγο καιρό ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης από τους αρχαιολόγους, οι οποίοι τονίζουν, ωστόσο, πως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, ώστε το σημείο να είναι επισκέψιμο για τον κόσμο.

Το μωσαϊκό αποτελεί το μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο, όπως επισήμανε στο Associated Press η Δρ Φρύνη Χατζηχριστοφή. Η αρχαιολόγος και υπεύθυνη της ανασκαφής συμπλήρωσε πως εκτός αυτού, άλλα εννέα ψηφιδωτά, που αντικατοπτρίζουν αγώνες ιπποδρομιών βρέθηκαν σε ολόκληρο το ρωμαϊκό κόσμο.

Διαβάστε επίσης  «Σύμπαν 25»: Ένα πείραμα-μοντέλο ερμηνείας της κοινωνικής κατάρρευσης

«Το εν λόγω ψηφιδωτό είναι αρκετά σπάνιο, καθώς τέτοιες σκηνές δεν απεικονίζονται συχνά πάνω σε αυτά», δήλωσε η επιστήμονας. Ενώ πρόσθεσε, πως «Έχουμε συχνά απεικονίσεις με άλογα ή αναβάτες αλλά όχι κούρσες, που να δείχνουν τον ίδιο τον ιππόδρομο». Στοιχεία, που αναμφίβολα καθιστούν το ρωμαϊκό ψηφιδωτό ιδιαίτερο και μοναδικό.

 

 

Πηγή: http://www.lifo.gr/articles/archaeology_articles/155670

 

 

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014.
Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού τιμήθηκαν από την Εθνική
Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος