Εμβέρ Χότζα: Τα 750.000 οχυρά της Αλβανίας

Ο Εμβέρ Χότζα, διετέλεσε  δικτάτορας στην Αλβανία από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τον θάνατό του το 1985 και Πρώτος Γραμματέας του  Αλβανικού Κόμματος Εργασίας. Κατά τη διακυβέρνησή του, ο Χότζα δήμευσε τις περιουσίες μεγάλων γαιοκτημόνων και οργάνωσε κολχόζ* κατά τα σοβιετικά πρότυπα. Ο Χότζα, άρχισε να μιλά για μια Αλβανία με πλήρη αυτάρκεια γεωργικών προϊόντων αλλά και στον τομέα της βιομηχανίας.  Με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος η εικόνα ήταν διαφορετική, η Αλβανία όχι μόνο δεν ήταν αυτάρκης σαν χώρα αλλά ήταν οπισθοδρομική ακόμα και σε σύγκριση με άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Η φοβία του Εμβέρ Χότζα ότι η Αλβανία θα δεχόταν επίθεση από το ΝΑΤΟ οδήγησε στην κατασκευή εκατοντάδων χιλιάδων τσιμεντένιων οχυρωματικών έργων (bunker).

Εμβέρ ΧότζαΤα bunker είναι πολεμικά οχυρά  που βρίσκονται συνήθως κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, αν και υπάρχουν και μερικά που εξέχουν  ενώ σπάνιες φορές έχουν και ορόφους. Χρησιμοποιήθηκαν πολύ στον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Στην περίπτωση της Αλβανίας όμως επί Χότζα κάθε Αλβανός, άντρας ή γυναίκα, εκτός από το σπίτι του, είχε και το bunker του. Μια φορά τον χρόνο και για έναν μήνα, έπρεπε να πάει στο bunker για εκπαίδευση. Οι εκτιμήσεις για το πλήθος των οχυρών ξεκινούν από τις 175.000 και φτάνουν μέχρι τις 750.000. Εκτείνονται σε κάθε γωνιά της γειτονικής χώρας, από τις ακτές μέχρι και τα βουνά. Όσο το καθεστώς βυθιζόταν σε διεθνή απομόνωση, τόσο αυξανόταν ο αριθμός των bunker , αφού οι έξωθεν «σατανάδες» καραδοκούσαν. Η κατασκευή των  bunkers όμως δεν ήταν φτηνή. Εκατοντάδες χιλιάδες κιβώτια γεμάτα χάλυβα και σκυρόδεμα έπληξαν την ήδη υποβαθμισμένη οικονομία και η Αλβανία δεν είχε φίλους για να βοηθήσει την οικονομία της. Καμία ξένη επένδυση δεν γινόταν στην χώρα, ουσιαστικά καμία εξωτερική βοήθεια, ένα φτωχό έθνος που ξοδεύει τις τελευταίες οικονομίες του για να εκπληρώσει τις ιδέες του παρανοϊκού δικτάτορα. Περίπου  το 20% από την συνολική οικονομική παραγωγή του έθνους δαπανιόταν για την κατασκευή των bunkers.

Διαβάστε επίσης  Σύμφωνο της Βαρσοβίας - Η Σοβιετική απάντηση στο ΝΑΤΟ
Advertising

Advertisements
Ad 14

Όταν η δικτατορία κατέρρευσε, η οικονομία ήταν στα χειρότερα της και μια χώρα σε διάλυση , και με τα bunker  να είναι ένα από τα απεχθή απομεινάρια  που άφησε πίσω της. Το 1984, η Αλβανία ήταν η τρίτη φτωχότερη χώρα στον κόσμο, με κατά κεφαλήν εισόδημα 15 δολάρια το μήνα και με πολίτες που επιβίωναν λαμβάνοντας μικρές μερίδες συσσιτίου. Δέκα κάτοικοι των Τιράνων μοιραζόταν 50 τετραγωνικά, σε όλη τη χώρα υπήρχαν μόνο 1.265 αυτοκίνητα.

Οι μεγαλύτερες ημισφαιρικές κατασκευές από σιδερομπετόν, που ανεγέρθηκαν κατά χιλιάδες σε όλη τη χώρα για να παίξουν τον ρόλο ακίνητων τανκς, τώρα στεγάζουν εστιατόρια φαστ-φουντ ή χρησιμοποιούνται ως μουσεία.

Εμβέρ Χότζα

*κολχόζ; συνεταιριστικό αγρόκτημα στην πρώην Σοβιετική Ένωση

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σπίτι, ο τόπος που μεγαλώσαμε...

Σπίτι, ο τόπος που μεγαλώσαμε…

Σπίτι, ο τόπος που πάντοτε με κάποιο τρόπο, μεταφορικά ή

Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer

Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer Ποιες είναι οι επιδράσεις