Ιθαγενείς στο Εκουαδόρ κερδίζουν το δικαίωμα της γης τους

μία ομάδα ιθαγενών κερδίζει το δικαίωμα της προγονικής της γης
Μία ομάδα ιθαγενών κερδίζει το δικαίωμα της προγονικής της γης | Πηγή εικόνας: edition.cnn.com

H ομάδα ιθαγενών Siekopai κερδίζει το δικαίωμα της γης τους  σε διαμάχη στο δικαστήριο. Παρόλο που η ομάδα των ιθαγενών καλεί τον εαυτό της Siekopai, παλαιότερα ήταν γνωστή ως Secoya. Οι Siekopai που αριθμούν 800 μέλη κατέθεσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο αγωγή κατά του κράτους του Ισημερινού.

Αυτό που υποστηρίζει η ομάδα ιθαγενών Siekopai είναι ότι το 1941 σε μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Εκουαδόρ και του Περού, τους εκδίωξαν από την περιοχή τους. Όταν ο πόλεμος έπαυσε, η πολιτεία χαρακτήρισε ως απόρρητη την περιοχή μεταξύ του Cuyabeno. Και απέτρεψε την ομάδα των ιθαγενών από το να γυρίσει πίσω. Παρόλα αυτά, το γκρουπ των ιθαγενών Siekopai απέρριψε την απόφαση της πολιτείας  να γυρίσει πίσω.

Η ομάδα ιθαγενών Siekopai  με διαδηλώσεις προσπαθούσαν δεκαετίες να ανακτήσουν το δικαίωμα της προγονικής τους γης. Το 2017 καταφέρνουν να κάνουν επίσημη αξίωση της γης και το 2022 καταφέρνουν να υποβάλλουν μήνυση για να επιστραφεί στα χέρια τους. Πιο συγκεκριμένα, μιλούσαν για την περιοχή που αυτοί αποκαλούν Pe’ keya. Η Pe’keya είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη βιοποικιλότητα στο βορειοδυτικό Ισημερινό κατά μήκος των συνόρων με το Περού. Σήμερα η περιοχή αυτή  είναι γνωστή ως Sucumbios.

Η ομάδα ιθαγενών Siekopai κερδίζει το δικαίωμα της γης τους

Το επαρχιακό δικαστήριο του Sucumbios, έδωσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος του Εκουαδόρ 45 μέρες να παραδώσει την ιδιοκτησία τίτλου γης στο λαό του Siekopai. Τα δικαστικά έγγραφα έδειξαν ότι η γη που θα τους επιστραφεί είναι πάνω από 104,000 στρέμματα γης.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Συναισθηματική Αγωγή: Επίγνωση συναισθημάτων
Ad 14

Ο πρόεδρος του έθνους Siekopai, Elias Piyahuaje, είπε “Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για το έθνος των Siekopai. Η γη Pe’keya ήταν πάντα και θα είναι για πάντα δική μας. Για πάνω από 80 χρόνια προσπαθούσαμε να πάρουμε τη γη μας πίσω”.

Η απόφαση “θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Εκουαδόρ θα παραδώσει ένα τίτλο ιδιοκτησίας σε μια ιθαγενείς κοινότητα που η προγονική της περιφέρεια είναι προστατευόμενη περιοχή“.

Η Amazon Frontline είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που δουλεύει με ιθαγενείς λαούς για την απόκτηση των δικαιωμάτων τους στην προγονική γη τους. Η Amazon Frontaline πρόσθεσε στα προλεγόμενα. Αυτή η απόφαση που πήρε το δικαστήριο “αποτελεί ένα ανεκτίμητο παρόν για όλους τους ιθαγενείς ανθρώπους που παλεύουν να ανακτήσουν την προγονική τους γη στη Λατινική Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο”.

Ο αρχηγός των Siekopai Elias  Piyahuaje είπε: “πολεμάμε για τη διατήρηση του πολιτισμού μας σε αυτό τον πλανήτη. Χωρίς αυτή την περιφέρεια δεν μπορούμε να υπάρξουμε ως Siekopai”. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την ομάδα ιθαγενών Siekopai καθώς αποτελούν παράδειγμα και για τους υπόλοιπους ιθαγενείς του κόσμου. Η ομάδα ιθαγενών Siekopai κερδίζει το δικαίωμα της γης τους.


Πηγές:

Κοσμοδρόμιο, (2023). Ισημερινός: Ιθαγενείς κερδίζουν την προγονική τους γη, μετά από 80 χρόνια. Ανάκτηση από ηλεκτρονική διεύθυνση: https://kosmodromio.gr/2023/11/29/ishmerinos-ithageneis-kerdizoun. (9/03/2024).

Agense France Presse (2023). Ecuador Court Orders Return Of lands To Indigenous Group. Ανάκτηση από ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.barrons.com/news/ecuador-court-orders-return-of-lands-to-indigenous-group. (9/03/2024).

Michael, Rios, (2023). Indigenuous community in Ecuador wins legal fight to reclaim ancestral land after more than 80 years. Ανάκτηση από ηλεκτρονική διεύθυνση: https://edition.cnn.com/2023/11/29/americas/indigenous-siekopai-ecuador-court-battle-intl-hnk/. (9/03/2024).

Διαβάστε επίσης  Το χρώμα είχε την δική του ιστορία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είμαι απόφοιτη του τμήματος ΦΠΨ από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τελειόφοιτη από το μεταπτυχιακό Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Ιδεών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ενδιαφέρον μου στρέφεται προς τον κλάδο της φιλοσοφίας και πιο συγκεκριμένα σε ερωτήματα για τον χρόνο, τον χώρο, τη συνείδηση, το ανοίκειο και τον έρωτα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

«Όλα θα πάνε καλά, Άλφονς!» από τις εκδόσεις Μάρτης

Το βιβλίο «Όλα θα πάνε καλά, Άλφονς!» είναι η τελευταία
Δεν υπάρχει αγάπη μόνο στα εύκολα...

Δεν υπάρχει αγάπη μόνο στα εύκολα…

Λένε πως η αγάπη κατείχε την μεγαλύτερη σημασία και αξία