Αποξένωση: Ένα θλιβερό φαινόμενο στις σύγχρονες κοινωνίες

Η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων είναι ένα θλιβερό φαινόμενο, που παρατηρείται στην σημερινή κοινωνία.

Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης είχε πει πως ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον, που έχει ανάγκη δίπλα του τους άλλους ανθρώπους κι όποιος μπορεί να ζήσει μακριά τους είναι θηρίο ή Θεός. Δυστυχώς, στην σημερινή κοινωνία βλέπουμε πολλά παραδείγματα ανθρώπων, που έγιναν θηρία και έχασαν την ανθρώπινη υπόστασή τους. Ποτέ δεν ήταν ρόδινη η ζωή σε καμία εποχή, όμως στις παλαιότερες εποχές και κοινωνίες, οι άνθρωποι ήταν πιο δεμένοι μεταξύ τους και αντιμετώπιζαν μαζί τα δεινά, όπως για παράδειγμα τον πόλεμο, την δικτατορία ή την προσφυγιά. Όμως, σήμερα οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν χαλαρώσει αρκετά και ο καθένας νοιάζεται για τον εαυτό του.

Στο παρελθόν, οι άνθρωποι δεν είχαν τις πολυτέλειες, που έχουμε σήμερα, αλλά ήταν πιο ήρεμοι και αγαπημένοι. Μοιράζονταν μεταξύ τους ο,τι είχαν και βοηθούσαν ο ένας τον άλλον. Όλοι ήταν μία μεγάλη οικογένεια και οι γειτονιές πάντα είχαν ζωή. Πλέον πια, ακόμη και στην επαρχία έχει γίνει σπάνιο φαινόμενο το «γειτόνεμα», ενώ κυριαρχεί η αποξένωση. Σπάνια, οι άνθρωποι θα δεθούν με τον γείτονά τους και θα είναι μαζί και στα καλά και στα κακά. Τώρα, δυστυχώς, κυριαρχεί η ζήλια και όλοι θέλουν να έχουν περισσότερα από τον διπλανό τους. Οι άνθρωποι δουλεύουν και τρέχουν πάνω-κάτω σαν τρελοί, γιατί ποτέ δεν τους είναι αρκετά όσα έχουν. Στα σημερινά νοικοκυριά παρατηρείται και το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης, συνέχεια οι άνθρωποι αγοράζουν και αγοράζουν πράγματα, για να καλύψουν το συναισθηματικό κενό τους.

αποξένωση

Οι άνθρωποι πια δεν έχουν χρόνο ν’ακούσουν τον συνάνθρωπό τους. Έχουν χάσει το αληθινό νόημα της ζωής. Κυνηγούν τα υλικά αγαθά, αντί να καλλιεργήσουν την ψυχή, το πνεύμα και την ανθρωπιά τους. Ένα σύννεφο μιζέριας έχει καταπλακώσει την ανθρωπιά σαν και τα καυσαέρια το περιβάλλον. Ο άνθρωπος, τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιεί και επιδεικνύει την δύναμή του με λάθος τρόπο. Αντί να περάσει χρόνο με τους δικούς του ανθρώπους, θα χάσει χρόνο δημοσιεύοντας την «τέλεια ζωή του» στους διαδικτυακούς- άγνωστους φίλους του.

Τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν τελείως αποχαυνώσει και αποβλακώσει τους ανθρώπους και τους έχουν απομακρύνει από το αληθινό νόημα της ζωής. Ή θα τους αραδιάζουν ένα σωρό ψέματα από την τελειότητά τους ή θα τους βομβαρδίζουν μ’ένα σωρό κουτσομπολιά και άσχημα γεγονότα, απόδειξη της αποξένωσης. Βλέπουμε, για παράδειγμα, ανθρώπους να μην διστάζουν να χτυπήσουν τους ανήμπορους ηλικιωμένους για να τους πάρουν την σύνταξη και κανένας γείτονας δεν θα βοηθήσει, γιατί ίσως καν να μην  ξέρουν στην άλλη πλευρά του τοίχου, αν μένει κάποιος.

Στην σημερινή κοινωνία, τα έχουμε σχεδόν όλα, το ανθρώπινο μυαλό έχει εφεύρει πολλά, μα έχει αντικαταστήσει την ανθρώπινη καρδιά. Σήμερα από τους ανθρώπους λείπει η κουβέντα, η συντροφιά, το αληθινό νόημα της ζωής, η σκέψη κι ένα υγιές μυαλό καθαρό από όλα τα «media». Τώρα η ανθρωπότητα έχει ανάγκη ξανά έναν Αριστοτέλη να υπενθυμίσει τις αληθινές αξίες της ζωής και να δώσει το φως στους ανθρώπους για να δημιουργήσουν ξανά γερές βάσεις στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την ανθρώπινη ευτυχία.

Πιστεύω πως η ζωή είναι αγάπη, είναι τέχνη, είναι άθλημα!
Όπως και στην αγάπη, έτσι και στην ζωή ως άνθρωποι μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να παίρνουμε και να δίνουμε, να εμπνέουμε και να εμπνεόμαστε.
Όπως και στην τέχνη, έτσι και στην ζωή γινόμαστε δημιουργοί και οραματιζόμαστε κάτι καλύτερο δημιουργώντας όλοι μαζί αυτό, που λέμε πολιτισμό.
Όπως και τα αθλήματα, έτσι και η ζωή είναι ένας ατέλειωτος αγώνας και για να επιβιώσουμε το μόνο, που χρειαζόμαστε είναι η αγάπη μεταξύ όλων των ανθρώπων.

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Ελληνικό κράτος: Από τη μοναρχία στη δημοκρατία

Στις 3 Φεβρουαρίου 1830 με εγγυήτριες τις τρεις μεγάλες δυνάμεις, Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία, υπεγράφη…

Πολιτισμός

Οι αγωνίστριες γυναίκες της Πίνδου

Με αφορμή την εθνική επέτειο εορτασμού της αντίστασης του ελληνικού λαού απέναντι στον αποικιοκρατικό ζυγό…

Πολιτισμός

La Malinche: Η πτώση των Αζτέκων και η γέννηση του Μεξικού

Στα μέσα της δεκαετίας του 1510 η μοίρα της Κεντρικής Αμερικής, τότε γη της αυτοκρατορίας…

Πολιτισμός

Θρησκεία: προσωπικό ή συλλογικό ζήτημα;

  Η θρησκευτική ταυτότητα αποτελεί αναπόσταστο κομμάτι κάθε πολιτισμού, καθώς διαμορφώνει τον τρόπο με τον…

Πολιτισμός

Η Θήρα και το τέλος του Μινωικού Κόσμου : Οι θεωρίες του Σπύρου Μαρινάτου

Η Θήρα, γνωστή σήμερα ως Σαντορίνη, αποτελεί ένα από τα νοτιότερα και ιστορικότερα νησιά των…

Πολιτισμός

Halloween και ο θρύλος του Jack O’Lantern

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη δύναμη του διαδικτύου και τη μαγεία των ταινιών του…

Πολιτισμός

Αμπού Σιμπέλ: οι ναοί που μετακινήθηκαν

Το Αμπού Σιμπέλ είναι ένας από τους πλέον επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου. Νότια και…