Η Σκωτία πρωτοπορεί και διαθέτει δωρεάν προϊόντα γυναικείας υγιεινής

Πηγή εικόνας: Freepik.com

Σύμφωνα με το Reuters, το Σκωτσέζικο κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη μία πρωτοφανή νομοθεσία, κατά την οποία, όλα τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής θα διατίθενται δωρεάν σε όσες γυναίκες αδυνατούν να καλύψουν τα κόστη αγοράς τους.

Η νομοθεσία θα καθιστά τα ταμπόν και τις σερβιέτες διαθέσιμες σε καθορισμένους δημόσιους χώρους, όπως στα κοινοτικά κέντρα, στα κέντρα νεότητας και στα φαρμακεία, και το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος του εγχειρήματος ανέρχεται στα 24,1 εκατομμύρια λίρες (περίπου 28,8 εκατομμύρια ευρώ).

Το νομοσχέδιο προτάθηκε από την Μόνικα Λέννον, βουλευτή του εργατικού κόμματος, και πέρασε με 112 ψήφους υπέρ, μηδέν κατά και μία αποχή, σημειώνοντας έτσι μία πολύ σημαντική νίκη για το γυναικείο φύλο και την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Το νομοσχέδιο τώρα βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο αναθεώρησης, πριν περάσει στο τρίτο και τελικό στάδιο ψηφοφορίας.

Το νομοσχέδιο στοχεύει στην αντιμετώπιση της «φτώχειας περιόδου», του στιγματισμού γύρω από την έμμηνο ρύση και του αντίκτυπού της στην εκπαίδευση.

«Η έμμηνος ρύση είναι κάτι το φυσιολογικό», είπε η Λέννον. «Η ελεύθερη καθολική πρόσβαση σε ταμπόν και σερβιέτες και θα έπρεπε να είναι επίσης».

Η Σκωτία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που τολμά κάτι τέτοιο, αψηφώντας τα κόστη του μέτρου και την ανησυχία για το εάν και κατά πόσο είναι εφαρμόσιμο ένα τέτοιο εγχείρημα. Ήδη, από το 2018, παρείχε δωρεάν προϊόντα γυναικείας υγιεινής στις τουαλέτες σχολείων, κολεγίων και πανεπιστημίων, έπειτα από έρευνα της οργάνωσης Young Scot στην οποία διαπιστώθηκε ότι το 12% των ερωτηθέντων γυναικών αδυνατούσε να καλύψει τα αναγκαία μηνιαία έξοδα των προϊόντων γυναικείας υγιεινής. Η έρευνα διαπίστωσε, επίσης, ότι, σχεδόν, το ήμισυ όλων των κοριτσιών ηλικίας 14 έως 21 ετών είχε χάσει μία ολόκληρη μέρα σχολείου εξαιτίας της αμηχανίας και ντροπής που ένιωθαν λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

Διαβάστε επίσης  4+1 top προορισμοί στον κόσμο για φυσιολάτρες

Όπως πολύ σωστά αναρωτήθηκε η νομοθέτης Alison Johnstone

«Γιατί εν έτη 2020 το χαρτί τουαλέτας θεωρείται αναγκαίο, ενώ τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής όχι; Το να τιμωρούμε οικονομικά τις γυναίκες για μια φυσική σωματική λειτουργία είναι κάθε άλλο παρά δίκαιο».

Τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής στο Ηνωμένο Βασίλειο φορολογούνται επί του παρόντος στο 5%. Η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει ότι ήθελε να θέσει ένα τέρμα στον «φόρο ταμπόν», άλλα πως ο φόρος αυτός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καθορίζουν τους φορολογικούς συντελεστές για συγκεκριμένα προϊόντα.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα μείωνε τον φόρο το 2016, γεγονός που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.


Πηγές:

Ceylan Yeginsu “Scotland Set to Be First Country to Provide Free Pads and Tampons” New York Times 27/02/20 “https://www.nytimes.com/2020/02/27/world/europe/scotland-pads-tampons.html”

www.freepik.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Γιαννακόπουλο

Τον συγγραφέα, Νίκο Γιαννακόπουλο τον γνωρίσαμε μέσα από τις εκδόσεις