Ποια είναι η δεύτερη πολυπληθυσμικότερη χώρα στον κόσμο, η οποία θεωρείται μια από τις ανερχόμενες υπερδυνάμεις και συνάμα, αποτελεί μια από τις πιο αναπτυσσόμενες τεχνολογικά χώρες παγκοσμίως; Ποια είναι αυτή η χώρα, η οποία φροντίζει επανειλημμένα να υπενθυμίζει στον υπόλοιπο πλανήτη ότι στα γεωγραφικά της όρια κυριαρχεί μόνο ένα φύλο, το αρσενικό; Αυτή η χώρα δεν είναι άλλη από την Ινδία.
Η Ινδία, το 2012, αποτελούσε την πιο επικίνδυνη χώρα για να ζει μια γυναίκα. Πλέον, αποτελεί την 4η πιο επικίνδυνη, αφού στη μαύρη αυτή λίστα προηγούνται το Αφγανιστάν, το Κονγκό και το Πακιστάν. Η κατάταξη έγινε με βάσει στοιχεία όπως η ιατρική φροντίδα, η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική κακοποίηση, οι εκτρώσεις εμβρύων σε περίπτωση που το μωρό είναι κορίτσι, ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων, οι επιθέσεις με οξύ και η εμπορία λευκής σαρκός. Σε μια χώρα με πληθυσμό 1.327.290.000 κατοίκους, πάνω από 21.000.000 εκατομμύρια κορίτσια είναι ανεπιθύμητα από τις οικογένειές τους. Οι Ινδές υπόκεινται σε μορφές βίας που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήδη, από τη γέννησή τους. Ακολουθούν μια προκαθορισμένη μοίρα που είναι ίδια και απαράλλαχτη για όλες. Ίδια, δηλαδή, για όσες μπορέσουν να έλθουν στον κόσμο, αφού η έκτρωση είναι σύνηθες φαινόμενο στις περιπτώσεις που η εγκυμονούσα περιμένει κορίτσι. Πρόκειται για μια διαδικασία που σπάνια τηρεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που είναι η ιατρική περίθαλψη και η συγκατάθεση της μητέρας.
Τα περιστατικά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και καταγγέλλονται στις αρχές και τα οποία αφορούν εγκλήματα σε βάρος γυναικών είναι πάμπολλα. Ακόμα περισσότερα είναι εκείνα που μένουν στο σκοτάδι είτε επειδή το θύμα δεν κατάφερε να επιβιώσει για να τα δημοσιοποιήσει είτε επειδή σιωπά λόγω φόβου.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Ιουλίου του 2012, όταν μια φοιτήτρια κακοποιήθηκε από ένα γκρουπ 18 ανδρών, για 45′, στο Assam (βορειοανατολικά της χώρας). Πολλοί περαστικοί είδαν το συμβάν, αρκετοί το βιντεοσκόπησαν, ουδείς βοήθησε. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, μια 16χρονη βιάστηκε από οκτώ άνδρες. Ο πατέρας της αυτοκτόνησε από ντροπή. Τρεις μήνες αργότερα, φοιτήτρια φυσικοθεραπείας έπεσε θύμα βιασμού και άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο όπου διεκομήσθη, με σοβαρά τραύματα. Το 2013, πέντε άνδρες έβγαλαν μητέρα τεσσάρων παιδιών από το σπίτι της και τη βίασαν εκ περιτροπής. Το συμβάν έκανε το γύρο του κόσμου, αλλά στο Νέο Δελχί δεν ασχολήθηκε κανείς. Τον Γενάρη του 2014 υπήρξε βιασμός 2χρονου κοριτσιού, με το λαό να διαδηλώνει την οργή του για ημέρες. Το 2019, μια νεαρή κοπέλα, καθοδόν προς το δικαστήριο για να καταθέσει κατά των βιαστών της, έπεσε θύμα επίθεσης από ομάδα ανδρών, οι οποίοι και της έβαλαν φωτιά. Η κοπέλα μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο στο Νέο Δελχί, αλλά τα εγκαύματα ήταν τόσο εκτεταμένα, που κατέληξε.
Πολύ συχνά είναι και τα φαινόμενα της ρίψης οξέος στα πρόσωπα των γυναικών που σκοπό έχουν να τις παραμορφώσουν και να παραδειγματίσουν όσες ενδεχομένως θα θέλουν να βγουν από τα στενά όρια των ελευθεριών που τους παρέχονται. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, στις γυναίκες που αρνήθηκαν πρόταση γάμου ή που ζητούν διαζύγιο. Όσον αφορά τους γάμους μικρών κοριτσιών, θεωρούνται μέρος της κουλτούρας και της ιστορίας της χώρας και για αυτό, οι γονείς που αποκτούν κορίτσια, ενδιαφέρονται μόνο να τις μάθουν να είναι καλοί σύζυγοι.
Πλάσματα κατώτερα. Πλάσματα ενός άλλου θεού. Χωρίς θεό. Χωρίς την υποστήριξη κανενός, ούτε καν της οικογένειάς τους. Πλάσματα άξια υποβιβασμού. Χωρίς δικαιώματα. Χωρίς ελευθερίες. Ανάξια σεβασμού. Άξια ταπείνωσης. Αόρατες υπάρξεις. Ορατές μονάχα για να εκπληρώσουν τον προορισμό που τους προσδίδουν, τη διαιώνιση του γένους. Του αρσενικού γένους. Στην Ινδία οι γυναίκες δεν θεωρούνται άνθρωποι. Γεννήθηκαν για να υποφέρουν. Αυτός είναι ο ρόλος τους. Το καθήκον τους.
Επιφανειακά, το μέλλον των γυναικών στην Ινδία εμφανίζεται δυσοίωνο αλλά υπάρχει ένας εξισορροπητικός παράγοντας, η αυξανόμενα επαναστατική κίνηση μεταξύ των ίδιων των γυναικών. Γυναίκες που είναι διατεθειμένες να παλέψουν, να αντισταθούν και να αντιπαρατεθούν με μία κοινωνική πραγματικότητα που υπονομεύει την ίδια την ύπαρξή τους. Έχουν δημιουργηθεί πολλοί Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στη συγκεκριμένη χώρα. Στο μεταξύ, ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί παραμένει δύσβατος, γεμάτος παγίδες και ανηφορικός.
ΠΗΓΕΣ
Η θέση των γυναικών στη σύγχρονη Ινδία. Ανακτήθηκε από http://sociology.soc.uoc.gr/gender/documents/MalaSen_PerilipsiDialexis_020507.pdf (Τελευταία πρόσβαση 28.12.20).
Στην Ινδία οι γυναίκες δεν θεωρούνται άνθρωποι. Ανακτήθηκε από https://www.news247.gr/erevna/stin-india-oi-gynaikes-den-theoroyntai-anthropoi.6574145.html (Τελευταία πρόσβαση 28.12.20).
Ινδία: η πιο επικίνδυνη χώρα για γυναίκες. Ανακτήθηκε από https://www.dw.com/el/%CE%B9%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B7-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82/a-51596331 (Τελευταία πρόσβαση 28.12.20).
Ινδία, εκεί που οι γυναίκες εξαναγκάζονται να βγάλουν το εσώρουχό τους για να αποδείξουν πως δεν έχουν περίοδο. Ανακτήθηκε από https://www.ladylike.gr/opinions/india-eki-pou-i-ginekes-exanagkastikan-na-vgaloun-to-esoroucho-tous-gia-na-apodixoun-pos-den-echoun-periodo/ (Τελευταία πρόσβαση 28.12.20).