Μετά την φυλακή τι; ”Επαγγελματική επανένταξη πρώην φυλακισμένων” 

επανένταξη φυλακισμένων

Ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα αποτελεί η επανένταξη των πρώην φυλακισμένων στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με το σύνταγμα κατοχυρώνεται η εργασία ως υποχρέωση και ως δικαίωμα, δηλαδή όλοι οι πολίτες του κράτους μας έχουν δικαίωμα να εργαστούν, μαζί με αυτούς συγκαταλέγονται και οι πρώην φυλακισμένοι καθώς έχουν και αυτοί δικαιώματα όπως όλοι οι άλλοι. Μέσω της εργασίας κατοχυρώνεται η ταυτότητα των ανθρώπων, αναπτύσσεται η προσωπικότητα τους.

Στην σήμερον κοινωνία, η οποία χαρακτηρίζεται από ρατσιστικές και στερεοτυπικές διαθέσεις πως είναι δυνατόν ένας κατάδικος μόλις αφεθεί ελεύθερος να επανενταχθεί; Στην πραγματικότητα είναι όσο δύσκολο όσο ακούγεται, καθώς οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να τον δεχτούν πίσω ως ένα φυσιολογικό άτομο. Αυτή είναι η λεγόμενη διαδικασία του στιγματισμού. Για την κοινωνία αυτός ο άνθρωπος στιγματίζεται, το μόνο που βλέπουν κοιτάζοντας τον είναι ένας άνθρωπος που έκανε φυλακή και τίποτα παραπάνω. Βλέπουν αυτό που θέλουν να δουν, τον απομονώνουν από την αγορά εργασίας και από το κοινωνικό σύνολο. Κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια.

Σύμφωνα με έρευνες ελάχιστοι είναι οι εργοδότες οι οποίοι θα προσλάμβαναν έναν πρώην φυλακισμένο και όσοι το κάνουν αμέσως τους στοχοποιούν, γίνονται τα νέα τους θύματα. Οι εργοδότες από την πλευρά τους φοβούνται μήπως οι άνθρωποι αυτοί υποτροπιάσουν στο έγκλημα , και έχοντας τέτοιες στερεοτυπικές διαθέσεις δεν προσλαμβάνουν τους ανθρώπους αυτούς.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Όπως μπορεί να δει κανείς, το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερο σημαντικό. Οι άνθρωποι αυτοί βγαίνοντας από τις φυλακές ετοιμάζονται στην ουσία για ένα νέο ξεκίνημα στην ζωή τους , ζητάνε να ενταχθούν στην κοινωνία έτσι ώστε να μην καταλήξουν σε έναν παράνομο τρόπο ζωής και γυρίσουν πίσω από εκεί που ήρθαν. Αν γινόταν κάτι τέτοιο θα είχαμε ζήτημα ανικανότητας και αποτυχίας των θεσμών παράλληλα.! Όλοι έχουμε δικαίωμα μίας δεύτερης ευκαιρίας. Για να ενταχθούν όμως στην κοινωνία πρέπει να ενταχθούν πρώτα στην αγορά εργασίας.

Διαβάστε επίσης  Φοινικικό αλφάβητο: προέλευση και προσφορά

Για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω , πρέπει η οικογένεια  να τους αγκαλιάσει και να τους στηρίξει με όποιο τρόπο μπορεί. Επίσης θα πρέπει να παρέχεται κατάλληλη συμβουλευτική στους εργοδότες. Αξίζουν να σημειωθούν ωστόσο κάποιοι σύλλογοι , συνεταιρισμοί οι οποίοι έχουν ως σκοπό την επανένταξη αυτών των ατόμων στην κοινωνία και η δράση τους είναι ειλικρινά αξιοθαύμαστη.

Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων

(ΟΝΗΣΙΜΟΣ)

Ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων “Ο Ονήσιμος” ιδρύθηκε το 1982 , με σκοπό να βοηθήσει υλικά και ηθικά τους άπορους φυλακισμένους, αποφυλακισμένους και τις οικογένειές τους. 

onismo-mes01

Advertising


  • Φροντίζει για την κάλυψη των αναγκών των κρατουμένων, των οικογενειών τους αλλά και των αποφυλακισμένων, με οικονομικά βοηθήματα και είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ιματισμό, υποδήματα, έπιπλα, πληρωμή ενοικίων, διαφόρων λογαριασμών, κ.α.).
  • Καθημερινά κλινική ψυχολόγος  αναλαμβάνει την υποστήριξη αποφυλακισμένων και των οικογενειών των κρατουμένων.
  • Ο σύλλογος παρέχει φιλοξενία για μικρό χρονικό διάστημα μετά την αποφυλάκιση σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, όσων ατόμων έχουν πρόβλημα στέγης.
  • Σε συνεργασία με κοινωνικούς λειτουργούς φροντίζει για την αποφυλάκιση ατόμων με αυστηρά κριτήρια.
  • Παράλληλα παρέχεται δωρεάν νομική κάλυψη σε άπορους φυλακισμένους και καταβολή των δικαστικών τους εξόδων.
  • Ο Σύλλογος ενισχύει οικονομικά το φιλόπτωχο Ταμείο των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Καταστημάτων Κράτησης, ώστε να βοηθιούνται οι άποροι κρατούμενοι. Με ενέργειες του Συλλόγου έχουν ιδρυθεί βιβλιοθήκες, οι οποίες συνεχώς εμπλουτίζονται σε όλα σχεδόν τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας

 

ΕΠΑΝΟΔΟΣ Ν.Π.Ι.Δ.

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ δημιουργήθηκε για να διευκολύνει και να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των αποφυλακισμένων.

epano


 

  • Σκοπός της είναι η επαγγελματική κατάρτιση φυλακισμένων και αποφυλακισμένων, η αποκατάσταση, η οικονομική συμπαράσταση, καθώς και η προετοιμασία και προώθηση της εν γένει κοινωνικής τους  επανένταξης .
  • Μεταξύ των δράσεων της περιλαμβάνεται η ενθάρρυνση, η ενίσχυση και η αξιοποίηση κάθε δράσης και πρωτοβουλίας ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή εθελοντικών οργανώσεων που αναπτύσσεται στον τομέα του κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Το έργο της ΕΠΑΝΟΔΟΥ περιλαμβάνει την προετοιμασία και υποστήριξη των αποφυλακιζόντων ενηλίκων και ανηλίκων για την κοινωνική επανένταξη και την προώθησή τους στην αγορά εργασίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο φορέας παρέχει ψυχοκοινωνική, νομική και επαγγελματική συμβουλευτική και στήριξη των ατόμων που αποφυλακίζονται.
Διαβάστε επίσης  Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός στην εκπαίδευση

 

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε μέσα από συνεντεύξεις πρώην φυλακισμένων πως αντιμετώπισαν όσα προαναφέρθηκαν , την δικιά τους εμπειρία καθώς και μια σκληρή πραγματικότητα που εκτυλίσσεται γύρω μας. Τελικά υπάρχει ελπίδα;

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μύθος λογοτεχνία

Ο μύθος στην τέχνη του λόγου

Ανάμεσα στους πολλούς και ποικίλους δυισμούς που διέπουν και καθορίζουν

Άγιοι Δέκα: το ιστορικό χωριό της Κέρκυρας

Άγιοι Δέκα Οι Άγιοι Δέκα είναι ηπειρωτικός οικισμός της Κεντρικής