Νέος αντί-ντραγκ νόμος στις ΗΠΑ: Απαγόρευση drag shows

 

αντί-ντραγκ
Πηγή εικόνας: cbs58.com

Ένα μήνα πριν, στις 23/02/2023 στην Πολιτεία Τενεσί της Αμερικής εγκρίθηκε νομοσχέδιο, που απαγορεύει τα drag shows σε δημόσιους χώρους και μπροστά σε παιδιά. Στο Τενεσί πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι και προέβησαν στο σχετικό αντί-ντραγκ νομοσχέδιο.

<<Οι γονείς θα είναι πλέον σίγουροι ότι τα παιδιά τους δεν θα παρακολουθήσουν μία σεξουαλικοποιημένη παράσταση>>.

Αντί-ντραγκ νόμος

Το αντί-ντραγκ νομοσχέδιο υπεγράφη από τον Μπιλ λι (Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης) στο Τενεσί και ποινικοποιεί τα δημόσια drag show και τις παραστάσεις με drag queens μπροστά σε παιδιά. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που κάποιος εντοπιστεί δημόσια να δίνει τέτοια παράσταση θα συλλαμβάνεται για πλημμέλημα. Σε περίπτωση που συνεχίζει ακόμη και μετά την πρώτη σύλληψη, η πράξη του θα θεωρείται κακούργημα. Το αντί-ντραγκ νομοσχέδιο τίθεται σε ισχύ από την 1η Απριλίου δημιουργώντας πλήθος αντιδράσεων, άλλοτε υποστηρικτικών και άλλοτε πολέμιων.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία για τον γενικό περιορισμό των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και έχει υποστηριχθεί ότι λειτουργεί ως πρόσχημα για τη δίωξη των τρανς ατόμων. Πρακτικά, θα απαγορεύει τις παρελάσεις pride και τα δημόσια show, στα οποία μπορεί να εκτεθούν μικρά παιδιά.

Advertisements
Ad 14

Το αντί-ντραγκ νομοσχέδιο και τα drag shows με θεατές παιδιά είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένα. Δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των πολιτών ή ακόμη και των πολιτικών. Τους μη υποστηρικτές της woke ατζέντας τους χαρακτηρίζουν οπισθοδρομικούς παραδοσιοκράτες, ενώ τους υποστηρικτές της woke κουλτούρας πολλές φορές τους χαρακτηρίζουν <<κοιμισμένους>> υποστηρίζοντας ότι δεν είναι καθόλου <<ξύπνια>> (woke) η εν λόγω κουλτούρα, άλλοτε πάλι χαρακτηρίζονται και προοδευτικοί.

Θύελλα αντιδράσεων για το αντί-ντραγκ νομοσχέδιο

Πρέπει επίσης, να αναφέρουμε ότι το 2022, σύμφωνα με τον δείκτη Πολιτειακής Ισότητας της Εκστρατείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τέθηκαν σε ισχύ 22 από 315 νομοσχέδια, που είναι περιοριστικά ως ένα βαθμό για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Στη παρούσα περίοδο, μελετώνται 750 νομοσχέδια, που ίσως αφορούν τα μέλη αυτής της κοινότητας. Έχει επισημανθεί, ότι τα αντί-ντραγκ νομοσχέδια διαρρηγνύουν την ελευθερία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Οι απόψεις ποικίλλουν, όπως και οι στάσεις των πολιτών αναφορικά με το ζήτημα αυτό, διότι δεν είναι λίγοι οι υποστηρικτές του αντί-ντραγκ νομοσχεδίου. Ομοίως, δεν απουσιάζουν τα υποστηρικτικά κινήματα για τα drag shows.

Διαβάστε επίσης  Jeanne de Clisson (1300-1359): Η Λιονταρίνα της Βρετανίας
αντί-ντραγκ
Πηγή εικόνας: Newsbeast.gr

Ο καθηγητής Ψυχολογίας Patrick Grzanka του  Πανεπιστημίου στο Τενεσί υποστήριξε, ότι το εν λόγω αντί-ντραγκ νομοσχέδιο δημιουργεί ένα πισωγύρισμα και θέλει τα τρανς άτομα να επιστρέψουν στην εποχή που κρύβονταν χωρίς να εκφράζονται ελεύθερα. <<Ο νόμος θέλει να βάλει στη θέση τους τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα>> και συγκεκριμένα τα άτομα που επιλέγουν να ντύνονται θηλυπρεπώς.

Ο νόμος βέβαια, διατυπώνεται πολύ γενικά και ναι μεν ξεκινάει από τις drag queens, αλλά διαμορφώνει ένα κλίμα ανησυχίας λόγω του ασαφούς περιεχομένου του. Οι Αμερικανοί αρθρογράφοι αναρωτιούνται, πώς ακριβώς ορίζει ο νόμος τους «άνδρες που παριστάνουν τις γυναίκες»; Θύελλα αντιδράσεων δημιουργείται έτσι, για το αντί-ντραγκ νομοσχέδιο, καθώς εξαιτίας της γενικόλογης διατύπωσης ίσως, οδηγήσει τις έννομες αρχές σε καταχρηστικές ιδιότητες.

Το κλίμα που διαμορφώνεται με την ανακοίνωση του αντί-ντραγκ νομοσχεδίου είναι ιδιαίτερα δυσδιάκριτο, διότι όπως προανέφερα οι αντιδράσεις ποικίλλουν. Δεν είναι λίγοι όσοι ανέφεραν το νέο αντί-ντραγκ νομοσχέδιο ως έκφραση συντηρητισμού και περιορισμού δικαιωμάτων σε βάρος των συμπολιτών μας. Υποστηρίζουν ότι, η Αμερικανική πολιτεία ξεκίνησε από το νόμο για τις αμβλώσεις για να αγγίξει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και να επιβάλλει την alt right πολιτική της.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και ένα σύσσωμο υποστηρικτικό κοινό του αντί-ντραγκ νομοσχεδίου, που αισθάνεται ανακούφιση από την εξέλιξη αυτή. Οι πολίτες θεωρούν ότι μπαίνει μία διαχωριστική γραμμή ή ένα μέτρο ανάμεσα στην ελευθερία έκφρασης- διαμόρφωσης προσωπικότητας και στην υπέρμετρη ελευθερία, που οδηγεί εν τέλει στην ασυδοσία.

Εξάπλωση νομοσχεδίου και αντίδραση των drag queen

αντί-ντράγκ
Πηγή εικονας: Skai.gr

Είναι το Τενεσί της Αμερικής η μόνη Πολιτεία που πρόκειται να εφαρμόσει αντί-ντραγκ νομοθεσία; Η απάντηση είναι, όχι. Η κυβερνήτρια του Άρκανσο υπέγραψε νομοσχέδιο, το οποίο επίσης, περιορίζει τις ντραγκ παραστάσεις. Σχετικά με το Τενεσί, από το 2015 υπάρχουν 14 νόμοι, που αφορούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Στο Τέξας, το Κάνσας ή την Αριζόνα ενδέχεται επίσης, να εφαρμοστούν αντί-ντραγκ νόμοι. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ενόψει αυτών των εξελίξεων υποστήριξε ότι τα μέτρα που περιορίζουν τις drag παραστάσεις είναι γελοία.

Διαβάστε επίσης  Έλληνες και μετανάστευση: Ίδρυση Αδελφοτήτων

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτού του είδους οι γελοίες αποφάσεις όχι μόνο είναι περιττές, είναι επίσης επικίνδυνες, ιδίως σε μια εποχή που τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν κίνδυνο βίας». Οι αντιδράσεις ποικίλλουν, δημιουργώντας μία αχανή ατμόσφαιρα.

Οι αποφάσεις σχετικά με τον περιορισμό και την ποινικοποίηση των drag show συνδέονται με την αιτία της παιδικής κακοποίησης και της παιδοφιλίας. Συνδέουν όλα τα τρανς άτομα με την παιδοφιλία, συνθήκη που σπέρνει την τρομοκρατία. Ναι, η παιδοφιλία είναι ένα σοβαρό γεγονός και πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσουμε για την προστασία των παιδιών. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα τρανς άτομα επιδίδονται σε τέτοιες πράξεις.

Όπως και να έχει, το αντί-ντραγκ νομοσχέδιο με γνώμονα την προστασία των νεαρών ατόμων της Πολιτείας θέλει να περιορίσει φαινόμενα κακοποίησης. Ποια είναι η στάση των drag queens; Τόσο πριν την δημοσιοποίηση του αντί-ντραγκ νομοσχεδίου, όσο και αργότερα με την έκδοση του, υπήρχαν εκ διαμέτρου διαφορετικές προσεγγίσεις και από τα άτομα που είναι drag queens. Η drag queen Ru Paul ανέφερε, ότι το συγκεκριμένο αντί-ντραγκ νομοσχέδιο λειτουργεί ως ένας αντιπερισπασμός από τη μη υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων των πολιτικών. Κλείνει επικαλούμενη την ανάγκη τοποθέτησης σε καίριες θέσεις άξιων/ικανών ατόμων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη RuPaul’s Drag Race (@rupaulsdragrace)

“>

Από την άλλη πλευρά, μία drag queen υποστηρίζει ότι οι ίδιες δεν έχουν καμία σχέση με μικρά παιδιά και με την ανάγνωση βιβλίων σε αυτά.  Η ίδια τον Ιανουάριο του 2020 ανέφερε δημόσια ότι οι drag queens βάφονται και εκτελούν σεξουαλικές ενέργειες επί σκηνής, ερωτώμενη μάλιστα τι σχέση έχουν οι drag queens με μικρά παιδιά και αν οι γονείς θέλουν να επηρεάσουν τα παιδιά με τέτοια θεάματα. Υποστηρίζει ότι εκτίθενται τα παιδιά σε ακατάλληλες εικόνες και αν οι γονείς επιθυμούν να τα νουθετήσουν χωρίς τα ίδια να μετατραπούν μεγαλώνοντας σε ρατσιστές και κλειστό-μυαλους ανθρώπους, μπορούν να το κάνουν με άλλον τρόπο. Τονίζει, ότι προσβάλλεται η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με αυτό, γιατί με τον άφιξη μικρών παιδιών στις παραστάσεις τους κατηγορούνται για παιδοφιλία, μία φήμη που τους κατέκλυζε ήδη.

Διαβάστε επίσης  Πύλες της κολάσεως: O κρατήρας στο Τουρκμενιστάν

Από όσα διαβάζουμε και βλέπουμε κατανοούμε τον πλουραλισμό απόψεων και στάσεων γύρω από αυτό το ζήτημα. Σχετικά με το αντί-ντραγκ νομοσχέδιο δεν υπάρχει κοινός δρόμος πλεύσης της σκέψης των πολιτών. Ζούμε στο 2023, η ποικιλία απόψεων είναι καθημερινότητα, διότι είμαστε πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι με πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες. Οπότε ποια είναι τα συμπεράσματά σου; Είναι ο νέος αντί-ντραγκ νόμος προσβλητικός για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα; Ήρθε μήπως να χαράξει ένα μέτρο στις ενέργειές μας;

 


Πηγές:

  • Γαλανοπούλου Χριστίνα. Άρθρο στο διαδίκτυο. Ανακτήθηκε από: https://www.lifo.gr/stiles/optiki-gonia/ti-symbainei-me-ton-neo-anti-drag-nomo-stis-ipa-kai-pos-epireazei-ta-transutm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR2tphTychPUWTi9QIvZ9dz1dMA-7P8x582XHwWd-ZM_qKn-MpM7TovFJMI#Echobox=1678526096 (τελευταία πρόσβαση 22/3/2023)
  • Άρθρο στο διαδίκτυο. Ανακτήθηκε από: https://www.newsbeast.gr/world/arthro/9439056/ipa-to-tenesi-ginetai-i-proti-politeia-ton-ipa-pou-periorizei-ta-drag-shows-me-nomo (τελευταία πρόσβαση 22/3/2023)
  • Άρθρο στο διαδίκτυο. Ανακτήθηκε από: https://www.skai.gr/news/world/o-leykos-oikos-katadikazei-tin-apagoreysi-parastaseon-me-drag-queens (τελευταία πρόσβαση 22/3/2023)

 

Νυν φοιτήτρια του πολιτικού τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρθρογράφος με θεματολογία που εστιάζει σε σχολιασμό κυρίως κοινωνικών φαινομένων και θέματα πολιτισμού, που αφορούν στην ελληνική κουλτούρα, την ιστορία και την ποίηση. Η αρθρογραφία είναι σημαντική προτεραιότητά μου και το εύρος της θεματολογίας μου επεκτείνεται όλο και περισσότερο. Αρχισυντάκτρια στη στήλη των Αψυχολόγητων του MAXMAG.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.
«Για την καρδιά και το συκώτι του», Λένα Διβάνη

«Για την καρδιά και το συκώτι του»: Η νέα σπαρταριστή νουβέλα της Λένας Διβάνη

Στην τελευταία της νουβέλα με τίτλο «Για την καρδιά και