Παγιδευμένοι ανάμεσα σε δύο κόσμους και δύο εποχές

Κάπως έτσι πρέπει να νιώθουν οι πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη. Παγιδευμένοι. Εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε δύο κόσμους. Πώς να είναι άραγε να σε διώχνουν βίαια από το σπίτι σου και να νιώθεις πως δεν ανήκεις πουθενά πλέον; Πώς να είναι άραγε να μην σε δέχονται πουθενά και η ζωή σου να εξαρτάται από άλλους; Ποιοι είναι αυτοί και πως τολμάνε να παίζουν με το μέλλον σου;

Ας προσπαθήσουμε να μπούμε στην θέση τους. Νομίζω πως δεν γίνεται αλλά ας προσπαθήσουμε. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Φανταστείτε να βρίσκεστε σε ένα δρόμο οπού ούτε αριστερά ούτε δεξιά γίνεται να στρίψεις. Και στην μόνη έξοδο που μπορείς να βρεις κάποιοι σου βάζουν στοπ. Η Ανατολή σε διώχνει και η Δύση δεν σε δέχεται. Φανταστείτε να βρίσκεστε σε μια άγνωστη χώρα και το μέλλον σας να είναι ακόμη πιο άγνωστο. Το προσφυγικό έχει μπει στην αναμονή. Το καλοκαίρι του 2015 τα κανάλια είχαν βουίξει με το θέμα. Εκατοντάδες συνδέσεις καθημερινά. Τότε πούλαγε το πράγμα βλέπετε. Από τότε μέχρι και τώρα, ελάχιστες αναφορές. Λες και το πρόβλημα λύθηκε. Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 60 χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο, ανάμεσά τους 25 χιλιάδες παιδιά. Κανείς δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει. Πώς να είναι άραγε αυτό το συναίσθημα;

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι πρόσφυγες βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα και σε δύο εποχές. Από το έλεος των κουνουπιών και της αφόρητης ζέστης στο έλεος του χιονιά και της παγωνιάς. Τώρα τα Μ.Μ.Ε. φιλοτιμήθηκαν να προσεγγίσουν το θέμα. Τώρα που εκατοντάδες ταλαιπωρημένοι άνθρωποι ζουν σε τρισάθλιες συνθήκες, λες και τους προηγούμενους μήνες όλα ήταν καλύτερα. Βρήκαν την αφορμή να κράξουν τον κρατικό μηχανισμό. Και καλά κάνουν. Όταν είμαστε σε μια χώρα που όλα υπολειτουργούν, γιατί αυτό να λειτουργήσει σωστά; Που βρίσκονται όμως οι περισσότερες από αυτές τις περιβόητες Μ.Κ.Ο.; Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή ένωση έχει δώσει πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ σε Μ.Κ.Ο. σε όλη την Ελλάδα για την περίθαλψη των προσφύγων κατά τη διάρκεια της βαρυχειμωνιάς. Τι συνέβη λοιπόν με αυτά τα χρήματα; Και που είναι οι διάσημοι φιλάνθρωποι που το καλοκαίρι έτρεξαν στη Λέσβο για να βοηθήσουν και να δώσουν κουράγιο; Δίπλα σε κάνα τζάκι μάλλον.

Διαβάστε επίσης  Οι γενίτσαροι και το παιδομάζωμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Και κάτι πιο τραγικό. Πριν λίγες μέρες ήρθε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη ο Αλφ Νταμπς (Alf Dubs). Πρόκειται για τον άνθρωπο που, τον Απρίλιο, έπεισε το Ηνωμένο Βασίλειο να δεχτεί εκατοντάδες προσφυγάκια. Ο Νταμπς έχει επιτύχει συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία για να δεχτεί ακόμη περισσότερα παιδιά στα επόμενα χρόνια. Όταν επισκέφτηκε τους χώρους στη Θεσσαλονίκη όπου φιλοξενούνται προσφυγάκια, ο Νταμπς αντίκρισε τραγικές εικόνες απόλυτης εγκατάλειψης. Τραγικό είναι επίσης το γεγονός πως σχεδόν 2.500 παιδιά περιπλανώνται ολομόναχα στις πόλεις της Ελλάδας. Και το ακόμη τραγικότερο είναι πως 300 από αυτές τις αθώες ψυχές πληρούν τα «κριτήρια» (ανάθεμα ποιος έβαλε κριτήρια, λες και υπάρχει κριτήριο για να ζήσεις) για να μετακινηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι στιγμή δεν έχει επιτραπεί η είσοδος σε κανένα.

 

παγιδευμένοι

Άνθρωπος μπλεγμένος σε όλα. Σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία με τα παράλληλα ενδιαφέροντα να ποικίλουν από μουσική, gadgets και αρκετό gaming έως άπειρες ώρες μπροστά σε αθλητικά δρώμενα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

QR κωδικοί: Η εξέλιξη από τον Κώδικα Μορς στην καθημερινή ζωή

Οι QR κωδικοί έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης

Γαλότσες Νούμερο 44: Ιστορίες πλούσιες από συγκίνηση και ρεαλισμό

«Γαλότσες Νούμερο 44», ένα βιβλίο γραμμένο από την Χριστίνα Μιχαηλίδου