Πρόγραμμα στείρωσης επ’ αμοιβής και ηθικές προεκτάσεις

                    Πρόγραμμα Πρόληψης                     

         

    Στείρωση επ’ αμοιβή

    Το Πρόγραμμα Πρόληψης-Project Prevention όπως είναι ευρέως γνωστό- είναι μία Αμερικάνικη μη-κυβερνητική οργάνωση, η οποία πληρώνει εθισμένες τοξικομανείς, αλκοολικές ή ακόμα φορείς ασθενειών προσφέροντάς τους 300 δολάρια προκειμένου να ακολουθήσουν μια μακροπρόθεσμη μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων. Παράλληλα συμπεριλαμβάνουν και την πρακτική της στείρωσης επ’ αμοιβή. Ιδρύτρια του προγράμματος είναι η Barbara Harris η οποία το 1997 ίδρυσε την φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα στη Βόρεια Καρολίνα και πλέον από το 2010 επεκτείνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία, χωρίς ωστόσο να έχει γνωρίσει το πρόγραμμα σ’αυτές τις χώρες την αποδοχή. Η Barbara Harris απτόητη συνέχισε το πρόγραμμά της και στην Κένυα με την πρόφαση την πρόληψη της ασθένειας του AIDS, προσφέροντας σε κάθε γυναίκα-φορέα 40 δολάρια που δέχεται να φορέσει αντισυλληπτικό σπιράλ. 

   Σκοπός της οργάνωσης είναι να αποτρέψει όσον το δυνατόν περισσότερο να γεννιούνται παραμελημένα και κακοποιημένα παιδιά από τοξικομανείς γονείς οδηγώντας τους στον εκ γενετής τους φαύλο κύκλο του εθισμού στις εξαρτησιογόνες ουσίες. Κεντρικό επιχείρημά τους είναι ότι «Κανένας δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει τον εθισμό του σε έναν άλλον άνθρωπο.» Αρκετά παιδιά από τέτοιες οικογένειες είτε παραμελούνται, είτε  πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, είτε κυλούν ξανά στις ναρκωτικές ουσίες. Το Πρόγραμμα Πρόληψης καταφέρνει να μειώνει τον αριθμό των παιδιών που ανατίθενται στην οικογενειακή αναδοχή, αποτρέποντας τους τοξικομανείς από τον πόνο και την ενοχή κάθε φορά που γεννάνε ένα αθώο ουσιαστικά παιδί. Σύμφωνα με τα στατιστικά της μη-κυβερνητικής οργάνωσης από το 2015 περισσότερα από 16.000 παιδιά-το 55%- δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες σε όλη την επικράτεια. Ακόμα όμως πιο ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία σχετικά με τους συμμετέχοντες-αλκοολικοί-τοξικομανείς-οι οποίοι τον Οκτώβριο του 2018 έφτασαν τους 7.163. Ωστόσο αυτό που κάνει τη διαφορά είναι οι φυλετικές διαφορές σχετικά στις συμμετοχές στο πρόγραμμα όπου οι περισσότεροι συμμετέχοντες-4.432-είναι λευκοί, 1.429 μαύροι, 771 Ισπανοί και 531 άλλοι. Μέσω αυτών των στοιχείων φαίνεται να ”σπάει” η προκατάληψη για τις φυλετικές διαφορές στις Η.Π.Α. καθώς φαίνεται ότι η πιο επιρρεπής και ευπαθής κοινωνική ομάδα είναι η η φυλετικά λευκή ομάδα. 

Διαβάστε επίσης  Ψίθυροι στα Χέρια μου: η εικαστικός Δήμητρα Σκανδάλη συνομιλεί με την Τέχνη μέσω της φύσης
Advertising

Advertisements
Ad 14

 

   Ηθική προέκταση της στείρωσης επ’ αμοιβής

   Εξετάζοντας ωστόσο το εν λόγv πρόγραμμα από την ηθική πλευρά μπορούμε να διακρίνουμε ότι το οικονομικό κίνητρο των 300 δολαρίων για την στείρωση ή τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό ελέγχου των γεννήσεων δεν αποδίδει όπως φαίνεται. Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα πρόληψης στρέφεται ως επί των πλείστoν σε γυναίκες από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, εξαναγκάζοντάς τους με το χρηματικό κίνητρο να παραιτηθούν από την αναπαραγωγική τους ικανότητα. Με τον παραπάνω τρόπο οι γυναίκες οδηγούνται σε έναν ανήθικο καταναγκασμό καθώς δεν επιλέγουν ελεύθερα-με καθαρό μυαλό- αλλά με κριτήριο τη χρηματική αμοιβή, η οποία στην περίπτωσή τους μπορεί να τους φανεί πολύτιμη. Έτσι το Πρόγραμμα Πρόληψης αντί να συμβάλει στην πρόληψη και τη βοήθεια καταπολέμησης του εθισμού των γυναικών ουσιαστικά επιδεινώνει το πρόβλημα, καθώς οι περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν τα χρήματα για να αγοράσουν πάλι εξαρτησιογόνες ουσίες. Μάλιστα σε διαφημιστικό έντυπό της αναφέρει «Μην αφήσετε μια εγκυμοσύνη να καταστρέψει την αγάπη σας για τα ναρκωτικά». Αυτή και μόνο η δήλωση συνυποδηλώνει ότι προτεραιότητα του Προγράμματος Πρόληψης δεν είναι η αντιμετώπιση του εθισμού των γυναικών από εξαρτησιογόνες ουσίες. Με αυτόν τον τρόπο ο φαύλος κύκλος του εθισμού των γυναικών γιγαντώνεται με αποτέλεσμα να δίνονται περισσότερα παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες κάθε χρόνο. Το 2011 σε εθνικό επίπεδο στις Η.Π.Α. που λειτουργεί πιο ενεργά το Πρόγραμμα Πρόληψης, ο αριθμός των παιδιών που δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες ανέβηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στους 437.500. Αυτό και μόνο μαρτυρεί την αναποτελεσματικότητα του προγράμματος. Μάλιστα αρκετές γυναίκες εισπράττουν χρήματα για την στείρωση έχοντας ήδη αρκετά παιδιά τα οποία φροντίζουν ανάδοχες οικογένειες. 

Διαβάστε επίσης  Αναβλητικότητα: Όταν βάζουμε τη ζωή μας σε ''αναμονή''

   Το Πρόγραμμα στείρωσης επ’ αμοιβής είναι ένα φαύλο σύστημα το οποίο ουσιαστικά ”παγιδεύει” τις γυναίκες σε μία κατάσταση στην οποία ήδη βρίσκονται χωρίς να τους αφήνει πύλη διαφυγής. Ωστόσο το εν λόγv πρόγραμμα βασίζεται σε λάθος αξίες. Δηλαδή βασίζεται στις αξίες της δωροδοκίας και της κερδοφορίας οι οποίες σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο αγαθό, αυτό της μητρότητας, λειτουργούν αναποτελεσματικά και διαφθείρει την μητρότητα, η οποία θα έπρεπε να ασκείται με αγάπη και υπευθυνότητα από τις μελλοντικές μητέρες. Η Barbara Harris μεταχειρίζεται τις εθισμένες γυναίκες στις εξαρτησιογόνες ουσίες ως χαλασμένες μηχανές τεκνοποίησης, οι οποίες μπορούν να τεθούν εκτός λειτουργίας έναντι ενός αντιτίμου. 

ΠΗΓΕΣ:

Sandel J. M.(2016) Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα. Αθήνα: Πόλις.

Advertising

Project Prevention. Ανακτήθηκε από: http://www.projectprevention.org/

Ονομάζομαι Παρθενίδης Κύριλλος και είμαι τελειόφοιτος φοιτητής των Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην καταγωγή από την Ρωσία αλλά μπορεί στην κουλτούρα Έλληνας. Μεγαλύτερες μου αδυναμίες η φιλοσοφία, τα ταξίδια και το προφιτερόλ. Στον ελεύθερο μου χρόνο συνηθίζω να κρυφοκοιτάζω φθηνά εισιτήρια και τυχόν προσφορές για εξορμήσεις της στιγμής και σαφώς υπεραναλύω τα πάντα μέχρι αηδίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο Μάρτιν Σκορσέζε ετοιμάζει νέα ταινία!

Ο Μάρτιν Σκορσέζε ετοιμάζει τη νέα του ταινία, ένα μαφιόζικο

Θύελλα Όνυξ: Το τρίτο μέρος της σειράς φαινόμενο

Το τρίτο μέρος της σειράς Empyrean: Θύελλα Όνυξ της Rebecca