
Ένα από τα διασημότερα γλυπτά είναι του Benvenuto Cellini, το οποίο φιλοτεχνήθηκε τον 16ο αιώνα εμπνευσμένο από έναν αρχαίο ελληνικό μύθο και δείχνει το μυθικό ήρωα Περσέα να κρατά το κεφάλι της γοργόνας Μέδουσας. Από αυτό το γλυπτό εμπνεύστηκε ο ο Αργεντινό-Ιταλός καλλιτέχνης Λουτσιάνο Γκαρμπάτι (Luciano Garbati) και παρουσιάζει το μύθο από μια διαφορετική σκοπιά.
Σύμφωνα με τις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου, η Μέδουσα ήταν μια όμορφη ιέρεια στον ναό της Αθηνάς, όταν ο Ποσειδώνας την είδε και την ερωτεύτηκε. Όμως, η Μέδουσα αρνήθηκε τον έρωτα του θεού, με τον Ποσειδώνα να εξοργίζεται και να βιάζει τη Μέδουσα μέσα στο ναό. Η Αθηνά εξοργίστηκε με τη Μέδουσα και τη μεταμόρφωσε σε τέρας, γοργόνα με μαλλιά από φίδια. Της έδωσε, όμως, τη δύναμη με το βλέμμα της να παγώνει τους πάντες και τα πάντα. Αργότερα, την σκότωσε ο Περσέας, γιατί χρειαζόταν αυτή την ιδιότητα για να σκοτώσει το Κήτος που απειλούσε την πριγκίπισσα της Αιθιοπίας Ανδρομέδα.
Από την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020 κοσμεί το πάρκο απέναντι από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Μανχάταν ένα δίμετρο γλυπτό της Μέδουσας, η οποία φέρεται αυτή να κρατάει κομμένο κεφάλι του Περσέα. Καθόλου τυχαίο το μέρος που είναι τοποθετημένο και καθόλου τυχαίος ο μύθος. Η τοποθέτηση του έργου στο συγκεκριμένο σημείο ήταν μια συνειδητή επιλογή του καλλιτέχνη, καθώς βρίσκεται απέναντι από το δικαστήριο όπου καταδικάστηκε ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν και άλλοι βιαστές.
Το άγαλμα του Γκαρμπάτι παρουσιάζει την Μέδουσα ως θύμα βιασμού το οποίο παίρνει την κατάσταση στα χέρια του για την αδικία που έχει υποστεί. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, παρ’ όλο που η Μέδουσα ήταν το θύμα, τελικά αυτή ήταν που τιμωρήθηκε από την Αθηνά. Ο καλλιτέχνης παίρνει εκδίκηση για την Μέδουσα με το γλυπτό “Η Μέδουσα με το κεφάλι του Περσέα” και γίνεται το σύμβολο του κινήματος #MeToo.
Ο Garbati σημειώνει πως για χιλιετίες ο μύθος αυτός “διδάσκει” τις γυναίκες ότι αν βιαστούν, είναι δικό τους λάθος. Τώρα, η αντεστραμμένη εκδοχή του, στέκει ως “σύμβολο δικαιοσύνης”, με τον ίδιο τον γλύπτη να δηλώνει πως την ημέρα των αποκαλυπτήριων πολλές γυναίκες τον πλησίασαν δηλώνοντάς του πως το έργο του ερχόταν σαν κάθαρση.
Ένας από υπεύθυνους του πρότζεκτ δήλωσε σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Γκαρμπάτι:
“Δεν άλλαξε απλά την υπόθεση της ιστορίας, αλλά έδωσε γυναικεία μορφή σε μία αντρική εμπειρία. Κοίταξε την ιστορία και ρώτησε: Πώς θα ήταν αν η Μέδουσα μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό της;”
Οι αντιδράσεις
Εύλογα θα ρωτήσει κάποιος γιατί δεν κρατά την κεφαλή του Ποσειδώνα ή της Αθηνάς, αλλά του Περσέα; Κάποιοι σχολίασαν το γλυπτό ως άστοχο, καθώς το άγαλμα της μυθικής γοργόνας δεν κρατάει το κεφάλι του βιαστή της, Ποσειδώνα, αλλά εκείνο του Περσέα. Άλλοι το επέκριναν ως προς την ειλικρίνειά του, καθώς αμφισβήτησαν το κατά πόσο ένας άντρας μπορεί να φιλοτεχνήσει ένα φεμινιστικό έργο και ότι ενισχύει ένα λανθασμένο μήνυμα ότι το #MeToo αφορά την εκδίκηση και όχι την δικαιοσύνη.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
“Η Μέδουσα με το κεφάλι του Περσέα: Το άγαλμα που ανατρέπει τον μύθο, έγινε σύμβολο του κινήματος #MeToo, ανακτήθηκε από https://www.bovary.gr/faces/my-best/medoysa-kefali-persea-agalma-mythos-symbolo-metoo\
Το viral άγαλμα της Μέδουσας και ο αντεστραμμένος μύθος για τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης . ανακτήθηκε από https://www.thatslife.gr/featured/to-viral-agalma-tis-medousas-kai-o-antestrammenos-mythos-gia-ta-thymata-seksoualikis-kakopoiisis/