Τα τρίδυμα που χωρίστηκαν στη γέννα και έγιναν πειραματόζωα

τρίδυμα
Πηγή εικόνας : enimerotiko.gr

Η ιστορία με τα τρίδυμα αγόρια που χωρίστηκαν στη γέννα για να γίνουν πειραματόζωα είναι πραγματικά απίστευτη! Τα αγόρια ξανάσμιξαν τυχαία μετά από 19 χρόνια.

Το 1980  ο Robert Shafran ήταν 19 ετών και είχε μόλις ξεκινήσει τις σπουδές του στο κολέγιο της κομητείας Σάλιβαν στη Νέα Υόρκη. Ήταν ενθουσιασμένος για τη καινούργια του ζωή, όμως κάτι τον προβλημάτιζε. Από την πρώτη του κιόλας μέρα στη φοιτητική εστία άγνωστοι άρχισαν να τον χαιρετούν  και να του μιλάνε. Όντας ιδιαίτερα κοινωνικός, η παρούσα κατάσταση δεν του δημιούργησε πρόβλημα. Το παράξενο ήταν ότι όλοι αυτοί οι φιλικοί άνθρωποι που τον πλησίαζαν τον αποκαλούσαν Eddy.

Λίγο αργότερα ο νέος του συγκάτοικος του αποκάλυψε κάτι τρελό. Έμοιαζε πάρα πολύ με έναν άλλο φοιτητή που πήγαινε την περασμένη χρονιά στο ίδιο κολέγιο. Ο φοιτητής αυτός είχε αποφασίσει να αλλάξει σχολή και είχε φύγει από την εστία.

Οι ομοιότητες μεταξύ του Eddy και του Robert ήταν πραγματικά εντυπωσιακές. Δεν περιορίζονταν απλά σε λίγα χαρακτηριστικά του πρόσώπου τους. Έμοιαζαν και στα μαλλιά, την κορμοστασιά, ακόμα και τη στάση του σώματός τους. Οι δύο άνδρες έμοιαζαν σαν δύο σταγόνες νερό. Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος που όλοι οι συμφοιτητές του Eddy είχαν πιστέψει ότι ο φίλος τους επέστρεψε στα παλιά του λημέρια.

Advertisements
Ad 14

Με προτροπή του κοινού τους φίλου, Michael Domitz, ο οποίος γνώριζε ότι οι δύο νέοι ήταν υιοθετημένοι και ότι είχαν γεννηθεί την ίδια μέρα τα δύο χαμένα αδέλφια συναντήθηκαν μετά από 19 ολόκληρα χρόνια.

Τα δύο αδέλφια διαπίστωσαν ότι γελούσαν με τον ίδιο τρόπο. Τα σημάδια στο σώμα τους ήταν πανομοιότυπα. Επίσης είχαν σημειώσει το ίδιο εξαιρετικό σκορ στα τεστ IQ που τους κατέτασσε στο επίπεδο της ιδιοφυΐας. Ασχολούνταν και οι δύο με την πάλη και χρησιμοποιούσαν μάλιστα τις ίδιες τεχνικές. Τους άρεσαν οι ίδιες ταινίες και θυμόντουσαν τις ίδιες ατάκες από τους αγαπημένους τους ηθοποιούς.

Διαβάστε επίσης  Facebook live: Η σκοτεινή πλευρά του κοινωνικού δικτύου

Τα δύο αδέλφια απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο όπου γεννήθηκαν και οι υποψίες τους επιβεβαιώθηκαν. Οι δύο άνδρες ήταν δίδυμα αδέλφια. Αμέσως η είδηση κατέκλυσε τα μέσα ενημέρωσης. Τότε ήταν που η ιστορία έγινε ακόμα πιο συναρπαστική.

Το τηλέφωνο χτύπησε και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ένας άνδρας. «Δεν θα πιστέψετε… αλλά είμαι ίδιος εσείς».

Ο νεαρός άνδρας εξήγησε ότι κοιτάζοντάς τους ήταν σαν να κοιτάζει σε καθρέφτη. Σύντομα αποδείχτηκε ότι οι διάσημοι δίδυμοι ήταν τελικά… τρίδυμοι. Ο τρίτος ονομαζόταν  David Kellman. τα μωρά που επέζησαν από μια γέννα τεσσάρων βρεφών (κατά την οποία πέθανε το ένα) και δόθηκαν για υιοθεσία στο Μανχάταν. Η υπηρεσία υιοθεσιών αποκάλυψε ότι είχαν χωριστεί λίγες μόνο ώρες μετά τη γέννησή τους στο Λονγκ Άιλαντ.

Οι τρεις άνδρες ανακάλυψαν ότι η απόφαση να τους χωρίσουν μετά τη γέννα ελήφθη στο πλαίσιο ενός κυνικού κοινωνιολογικού πειράματος που διεξήγαγε ένας ψυχολόγος. Το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν ακούσια ως πειραματόζωα επηρέασε για πάντα τη ζωή των τριών ανδρών, οδηγώντας ενδεχομένως στον πρόωρο θάνατο του ενός από αυτούς.

Όπως ανακάλυψαν ερευνητές αρκετά χρόνια μετά το ξανασμίξιμο των τριών ανδρών, τα τρίδυμα ήταν το επίκεντρο ενός μυστικού αλλά νόμιμου πειράματος που διεξήγαγε ο Δρ. Peter Neubauer, καθηγητής ψυχολογίας και επικεφαλής του Κέντρου Παιδικής Ανάπτυξης του Μανχάταν. Ο Δρ. Neubauer ήθελε να διερευνήσει τον βαθμό στον οποίο καθορίζει την προσωπικότητα του ανθρώπου η κληρονομικότητα συγκριτικά με την ανατροφή.Έτσι, τα πανομοιότυπα τρίδυμα που δόθηκαν για υιοθεσία ήταν τα ιδανικά «πειραματόζωα» για την έρευνά του.

Το γραφείο υιοθεσιών έδωσε τα παιδιά σε οικογένειες που θα είχαν το ίδιο θρήσκευμα  αλλά διαφορετικό μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο. Στόχος του ήταν να διαπιστώσει κατά πόσο η διαφορετική κοινωνική τάξη στην οποία μεγάλωναν θα επηρέαζε την προσωπικότητά τους. Πιο συγκεκριμένα ο Robert υιοθετήθηκε από μια εύπορη οικογένεια, ο Eddy από ένα ζευγάρι μεσαίας κοινωνικής τάξης. Τέλος ο David από φτωχούς αλλά σκληρά εργαζόμενους γονείς που εμεναν στο Κουίνς.

Διαβάστε επίσης  Καζακστάν: το νέο «Μεγάλο Παιχνίδι» στην Κεντρική Ασία

Όλα αυτά φυσικά μοιάζουν σήμερα αντιδεοντολογικά και ανήθικα. Δυστυχώς όμως οι κανόνες που ίσχυαν τότε για τις υιοθεσίες και τις κοινωνιολογικές έρευνες ήταν ιδιαίτερα χαλαροί. Μόλις το 1981 άρχισε να εφαρμόζεται η πολιτική να μην χωρίζονται κατά την υιοθεσία τα δίδυμα ή τρίδυμα αδέρφια. Αλλά ακόμα και τότε είχε περισσότερο τη μορφή σύστασης παρά επίσημης γραμμής.

Η έρευνα του Neubauer είχε κρατική χρηματοδότηση και την πλήρη συνεργασία του γραφείου υιοθεσίας.

Το γραφείο έθεσε στα τρία υποψήφια ζευγάρια ως προϋπόθεση για την τελική έγκριση τη συμμετοχή των παιδιών σε μια κοινωνιολογική έρευνα. Σχεδόν κάθε μήνα για 12 χρόνια, οι θετοί γονείς των τριών αγοριών πήγαιναν τα παιδιά τους στο Μανχάταν για να υποβληθούν σε ψυχολογικά τεστ συμπεριφοράς, ευφυίας και προσωπικότητας.

Κάθε σημαντικό γεγονός της ζωής τους, ακόμα και η μέρα που έμαθαν να κάνουν ποδήλατο, καταγραφόταν από τους ερευνητές. Οικογένειες δεν γνώριζαν ότι σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων βρίσκονταν άλλα δύο πανομοιότυπα αγοράκια. Ούτε καν όταν τελείωσε το πείραμα, 12 χρόνια μετά την έναρξή του.

Όπως αποκαλύπτουν στο ντοκιμαντέρ οι θετοί γονείς των τριδύμων παιδιών από μικρή ηλικία τα αγοράκια αισθανόντουσαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και επιδείκνυαν σημάδια «άγχους αποχωρισμού».

Ο David, για παράδειγμα, είχε αναπτύξει από μικρός τη συνήθεια να μιλάει μόνος του και όταν οι γονείς του τον ρωτούσαν τι συμβαίνει εκείνος απαντούσε ότι μιλάει με τα «φανταστικά αδέρφια του». Σήμερα, πολλοί ειδικοί – αλλά και οι θετοί γονείς των αγοριών που παραμένουν στη ζωή – πιστεύουν ότι το εν λόγω πείραμα είχε μακροχρόνιες επιπτώσεις στον ψυχισμό τους και μπορεί μάλιστα να συνέβαλε στο τραγικό τέλος του ενός από αυτούς.

Αρχικά, τα τρίδυμα ήταν ενθουσιασμένα που ξαναβρήκαν το ένα το άλλον.

Καθημερινά ανακάλυπταν καινούργιες ομοιότητες στην συμπεριφορά τους που συνάρπαζαν τους ίδιους αλλά και την κοινή γνώμη. Η φήμη τους μεγάλωνε, με πολλές τηλεοπτικές εκπομπές να τους πολιορκούν για συνεντεύξεις. Η εντυπωσιακή τους εμφάνιση τράβηξε μάλιστα και την προσοχή της Madonna η οποία τους ζήτησε να κάνουν μια εμφάνιση σε ταινία της  το 1985.

Διαβάστε επίσης  Μαθησιακές Δυσκολίες

Σύντομα τα τρίδυμα πήραν μεταγραφή στο ίδιο πανεπιστήμιο και άρχισαν να κάνουν μαθήματα υποκριτικής, ενώ ταυτόχρονα εργάζονταν σαν σερβιτόροι. Η φήμη τους μεγάλωνε και έτσι τα τρία αδέλφια αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την αναγνωρισιμότητά τους και να ανοίξουν μαζί ένα εστιατόριο. Το ονόμασαν φυσικά «Triplets».

Παρά την αρχική επιτυχία του εστιατορίου, οι διαφορές στην προσωπικότητά τους ήταν τεράστιες. Ο λογικός και συγκρατημένος David άρχισε να τσακώνεται με τον παρορμητικό Eddy που δεν ήθελε να επιβαρύνεται με ευθύνες. Σύντομα η επιχείρηση πήρε την κάτω βόλτα και ο Robert αποφάσισε πρώτος να αποχωρήσει για να ασχοληθεί με τη δικηγορία.

Έπειτα, ο 33χρονος Eddy, που για χρόνια εμφάνιζε σημάδια κατάθλιψης, έβαλε τέλος στη ζωή του. Άφησε πίσω του τη σύζυγό του και μια μικρή κόρη. Ο Davin, συντετριμμένος από τον χαμό του αδερφού που μόλις είχε ξαναβρει, έκλεισε το εστιατόριο και μετά από κάποια χρόνια έγινε ασφαλιστής.

Ποτέ δεν διαπιστώθηκε εάν το πείραμα συνέβαλε στα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Eddy ήδη από τα παιδικά του χρόνια. Όμως,το γεγονός ότι ανάλογες κρίσεις πέρασαν και οι δύο αδερφοί του υποδηλώνει ότι μπορεί να υπήρξε κάποια σχέση. Ο Robert και ο David, 58 χρονών σήμερα, εξακολουθούν  να είναι εξοργισμένοι με τις επίσημες Αρχές που τους μετέτρεψαν σε πειραματόζωα χωρίς τη θέλησή τους.

«Ήταν ένα εφιαλτικό πείραμα που θύμιζε εκείνα που έκαναν οι Ναζί σε δίδυμους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», δηλώνει ο Robert. Επισημαίνει ότι ποτέ κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη από τον ίδιο, τους γονείς του και τα αδέρφια του. Την ίδια άποψη μοιράζεται και ο David. «Μας αποκαλούσαν συμμετέχοντες. Δεν ήμασταν συμμετέχοντες ήμασταν θύματα», λέει χαρακτηριστικά.

Παρακάτω ακολουθεί ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τα τρίδυμα αγόρια.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Τρίδυμα–«πειραματόζωα»: Τα χώρισαν στη γέννα, συναντήθηκαν τυχαία. Ανακτήθηκε από offsite.gr. Τελευταία προβολή 16/11/2019

Η απίστευτη ιστορία των τρίδυμων που τους χώρισαν στη γέννα εξαιτίας ενός ψυχολογικού πειράματος!. Ανακτήθηκε από protothema.gr . Τελευταία προβολή 16/11/2019

Ονομάζομαι Κομνηνού Ελεάννα και ειμαι φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αγαπώ την ιστορία, την πολιτική και τις τέχνες!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κατάλυση του χρόνου

“Η κατάλυση του χρόνου” φέρει την πολιτική ανατροπή

Ο πολλά υποσχόμενος Μιχάλης Αλμπάτης, μετά την επιτυχία του βιβλίου

Σορτσάκια: Τα trend του καλοκαιριού

Στη λίστα καθώς μπήκε το καλοκαίρι, μπήκαν και τα σορτσάκια,