Μουσείο αιδοίου: καταρρίπτοντας ταμπού και μύθους

μουσείο αιδοίοιυ
μουσείο αιδοίου [πηγή εικόνας: www.londonxlondon.com]
Το μουσείο αιδοίου είναι ένας χώρος αφιερωμένος στο αιδοίο, τον κόλπο και τη γυναικεία ανατομία.

Η δημιουργία 

Η ιδέα σχηματίστηκε στο μυαλό της ιδρύτριας του μουσείου, Φλόρενς Σέχτερ (Florence Schechter), χρόνια πριν. Μαθαίνοντας για το μουσείο φαλλού που λειτουργεί στην Ισλανδία, συγκεντρώνοντας μάλιστα κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μουσείο αιδοίου. Στόχος της ιδρύτριας ήταν να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα υγιεινής, αλλά και να καταρρίψει ταμπού και μύθους που συνδέονται με αυτό το σημείο της γυναικείας ανατομίας.

Το μουσείο αιδοίου ξεκίνησε ως pop-up έκθεση το 2017. Απέκτησε στέγη το 2019 στην περίφημη αγορά Κάμντεν του Λονδίνου. Η μεταφορά του μουσείου σε έναν σταθερό χώρο έγινε χάρη στην ανταπόκριση του κόσμου. Χάρη σε crowdfunding συγκεντρώθηκαν 50.000 λίρες και το πρώτο μουσείο αιδοίου στον κόσμο ήταν γεγονός.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Οι περιπέτειες βέβαια του μουσείου δεν σταμάτησαν. Το συμβόλαιο ενοικίασης στην αγορά Κάμντεν δεν ανανεώθηκε κι έτσι το μουσείο μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο, στο ανατολικό Λονδίνο, στην περιοχή Benthal Green. Μετά από 10 μήνες και 40.000 επισκέπτες η έκθεση αναγκάστηκε να αλλάξει και πάλι στέγη, μένοντας ωστόσο στην ίδια περιοχή.

Τι μπορεί να δει κανείς στο μουσείο αιδοίου; 

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε, το μουσείο συνεργάστηκε με το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, ώστε να διευκρινιστούν όλα τα ζητήματα σχετικά με τα εκθέματα. Στόχος του μουσείου είναι να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα, να μιλήσει σε γυναίκες και μη, ώστε να μην θεωρούν αυτό το σημείο του σώματος ντροπιαστικό ή άσχημο. Προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύει ένας τοίχος καλυμμένος με φωτογραφίες αιδοίων πολλών και διαφορετικών γυναικών, αγαπημένο σημείο της ιδρύτριας. Οι φωτογραφίες για αυτό το εγχείρημα προήλθαν από το Gynodiversity, το οποίο διαθέτει μια βάση φωτογραφιών και δεδομένων για την αντιμετώπιση της ανασφάλειας του αιδοίου.

Διαβάστε επίσης  Παρατσούκλια αρχαίων χωρών

Φυσικά, υπάρχει χώρος αφιερωμένος στα προϊόντα περιόδου. Άλλη μια γυναικεία λειτουργία φορτισμένη με ενοχές, μύθους και ντροπή.

Advertising

μουσείο αιδοίου
πηγή: www.museumassociation.org

Η έκθεση σχετικά με τα προϊόντα περιόδου είναι κομμάτι της μόνιμης έκθεσης με τίτλο “From A to V”. Από την έκθεση αυτή ο επισκέπτης μπορεί να πάρει πληροφορίες για την υγειονομική περίθαλψη, την ανατομία, την σεξουαλική εργασία, τα δικαιώματα των τρανς και τον ακρωτηριασμό των γυναικείων οργάνων, πρακτική που εφαρμόζεται ακόμη σε αρκετές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Στον ισόγειο χώρο του κτιρίου θα φιλοξενούνται προσωρινές εκθέσεις. Το διάστημα Νοέμβριος 2023- αρχές Μαρτίου 2024 φιλοξενήθηκε μια έκθεση για την ενδομητρίωση, με τίτλο “Endometriosis: Into the Unknown”. Η ενδομητρίωση αφορά περίπου 190 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο. Παρόλο που είναι μια συχνή παθολογική κατάσταση, ελάχιστα γνωρίζει το ευρύ κοινό, ενώ δύσκολη και μακροχρόνια είναι η διάγνωση. Η έκθεση φιλοδοξεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το ζήτημα αυτό.

Στο χώρο του μουσείου λειτουργεί επιπλέον καφέ, όπου διοργανώνονται διάφορες δράσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων. Λειτουργεί, επίσης, κατάστημα δώρων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει διάφορα ενθύμια με σχέδια σχετικά με το μουσείο αιδοίου.

Ένας χώρος για όλους 

Advertising

Ιδιαίτερη σημασία για την ιδρύτρια του μουσείου, Φλόρενς Σέχτερ, είναι η συμπερίληψη. Το μουσείο αιδοίου επιθυμεί να είναι ένας χώρος ελεύθερος και προσβάσιμος για όλους. Έτσι, η είσοδος είναι δωρεάν για όλους. Το μουσείο χρηματοδοτείται από δωρεές, ενώ σημαντικό έσοδο είναι οι αγορές από το gift shop. Δεν υπάρχουν, επίσης, ηλικιακά όρια για τα παιδιά που θέλουν να επισκεφθούν το μουσείο. Η ιδρύτρια αναφέρει πως τα έφηβα αγόρια που επισκέφτηκαν το μουσείο το βρήκαν πολύ ενδιαφέρον και ενημερωτικό. Δε λείπουν, επίσης, οι single μπαμπάδες με κόρες στο κατώφλι της εφηβείας. Μπαμπάδες που θέλουν να μιλήσουν στα κορίτσια τους για την έμμηνο ρύση και την σεξουαλική υγεία, αλλά δεν ξέρουν πως. Και φυσικά το μουσείο είναι ανοιχτό σε όλα τα άτομα, ανεξαρτήτου φύλου, cis γυναίκες, άντρες, τρανς άτομα.

Διαβάστε επίσης  Ισλαμική Μόδα: Καταπίεση, εμμονή ή βιομηχανία εκατομμυρίων;

Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι αξίζει μια επίσκεψη, για μια εμπειρία πολιτιστική διαφορετική. Τον σκοπό του, βέβαια, μοιάζει να τον πετυχαίνει ακόμη και εξ αποστάσεως. Γιατί και μόνη η ύπαρξή του εγείρει συζητήσεις για αυτό το παρεξηγημένο σημείο του γυναικείου σώματος.

Πηγές: 

Banfield-Nwachi, M. (2023). London’s Vagina Museum to reopen after surpassing fundraising goal. The Guardian. Ανακτήθηκε από: www.theguardian.com (τελευταία πρόσβαση: 05/03/2024)

Advertising

Kendal Adams, G. (2023). Vagina Museum in search for new home following second eviction. Ανακτήθηκε από: www.museumassociation.com (τελευταία πρόσβαση: 05/03/2024)

Η ιδρύτρια του πρώτου “Μουσείου για το Αιδοίο” εξηγεί γιατί κάνει για όλους -cis, trans, μπαμπάδες, παιδιά. (2022). Lifo. Ανακτήθηκε από: www.lifo.gr (τελευταία πρόσβαση: 05/03/2024)

Το πρώτο μουσείο …αιδοίου στον κόσμο. (2019). parallaxi. Ανακτήθηκε από: www.parallaxi.gr (τελευταία πρόσβαση: 05/03/2024)

Πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου: www. vaginamuseum. co.uk (τελευταία πρόσβαση: 05/03/2024)

Advertising

 

 

Γέννημα θρέμμα –μα όχι πάππου προς πάππου- Σαλονικιά συνεχίζω να περπατώ στους δρόμους της. Πτυχιούχος Ιστορικού-Αρχαιολογικού, πήρα μια στροφή που με έφερε στη νοσηλευτική, για να βγω και πάλι στον αγαπημένο δρόμο της εκπαίδευσης, αυτή τη φορά από την προσχολική αγωγή. Όψιμη αγάπη η συγγραφή, νηπιακά βήματα στην αρθρογραφία για θέματα που κεντρίζουν την περιέργειά μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διατροφή και κατάθλιψη στην καρδιαγγειακή νόσο

Διατροφή και κατάθλιψη στην καρδιαγγειακή νόσο Το παρόν άρθρο, με
The Last Emperor

The Last Emperor: Ανατολικός παράδεισος

To “The Last Emperor”  είναι μία επική βιογραφική ταινία του