Μουσείο Γυναικών του Βιετνάμ: Η πολιτισμική και κοινωνική προσφορά της γυναίκας στο Βιετνάμ

Πηγή: vietnam-guide.com

Το Μουσείο Γυναικών του Βιετνάμ βρίσκεται στο Ανόι που αποτελεί και την πρωτεύουσα της χώρας. Ιδρύθηκε το 1987 από την Ένωση Γυναικών του Βιετνάμ και άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1995. Το μουσείο διοικείται μέχρι και σήμερα από την Ένωση. Συγκαταλέγεται στα διασημότερα και σημαντικότερα αξιοθέατα της πρωτεύουσας αλλά και ολόκληρης της χώρας. Είναι αφιερωμένο στη Βιετναμέζα γυναίκα, στην πορεία της μέσα στην ιστορία αλλά και στη συνεισφορά της τόσο στον οικογενειακό τομέα όσο και στον πολιτισμό και στην κοινωνία. Στο μουσείο παρουσιάζονται εκθέσεις που δείχνουν την αλλαγή του ρόλου της γυναίκας από το παρελθόν στο σήμερα. Τα εκθέματα ανέρχονται στα 1.000 και περιλαμβάνουν διάφορα αντικείμενα όπως ρούχα,οικιακά σκεύη,κοσμήματα,φωτογραφίες και άλλα.

Μετά την ανακαίνιση την περίοδο 2006-2010, το Μουσείο Γυναικών του Βιετνάμ άνοιξε τις πύλες του διαθέτοντας τρεις μόνιμες εκθέσεις, χωρισμένες ανά θεματική. Η πρώτη είναι η «Γυναίκες στην οικογένεια» στην οποία απεικονίζεται ο ρόλος της Βιετναμέζας γυναίκας ως σύζυγος και μητέρα. Περιλαμβάνει όλη τη σχετική πορεία,από τον γάμο και την εγκυμοσύνη μέχρι την ανατροφή των παιδιών και τις καθημερινές ασχολίες. Στην συγκεκριμένη ενότητα θα βρούμε αντικείμενα όπως δώρα αρραβώνων, νυφικά αλλά και περιγραφές σχετικά με την πρακτική της εγκυμοσύνης και τη φροντίδα του νεογέννητου.

 

Μουσείο Γυναικών του Βιετνάμ
Συσκευασία δώρου αρραβώνα, Πηγή: en.wikipedia.org

 

Η δεύτερη θεματική ενότητα ονομάζεται «Γυναίκες στην Ιστορία» και περιγράφει τον ρόλο και την καθημερινότητα των γυναικών κατά τη διάρκεια του πολέμου και της αντίστασης. Είναι γνωστό εξάλλου πως, παρόλο που οι ίδιες δεν πολεμούσαν, συνέβαλλαν σημαντικά στη νίκη της αντίστασης, κυρίως μεταφέροντας εφόδια στην πρώτη γραμμή αλλά και διατηρώντας ανοιχτό το διάσημο πια μονοπάτι Χο Τσι Μιν. Εδώ περιλαμβάνονται διάφορα αντικείμενα όπως τα διάσημα ψάθινα βιετναμέζικα καπέλα και συγκινησιακές φωτογραφίες που απεικονίζουν σημαντικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Παρουσιάζονται ακόμη πολλές ηρωίδες και εξιστορούνται τα κατορθώματα τους.

Διαβάστε επίσης  Παναγία Κακαβιώτισσα: η μοναδική εκκλησία χωρίς σκεπή

 

Μουσείο Γυναικών του Βιετνάμ
Γυναίκες στην Ιστορία, Πηγή:en.wikipedia.org

 

Η τρίτη και τελευταία ενότητα στο Μουσείο Γυναικών του Βιετνάμ ονομάζεται «Μόδα των Γυναικών» και αναδεικνύει τις διάφορες παραδοσιακές ενδυμασίες, κοσμήματα και άλλα αξεσουάρ των γυναικών από διάφορα μέρη της χώρας αλλά και από διαφορετική χρονική περίοδο. Παράλληλα δίνει πληροφορίες για τις τεχνικές κατασκευής αυτών των ρούχων. Στην έκθεση υπάρχουν επίσης μοντέρνα φορέματα και ρούχα από σύγχρονους Βιετναμέζους σχεδιαστές μόδας. Στο μουσείο λειτουργεί και ένας εκπαιδευτικός χώρος, τον οποίο επισκέπτονται παιδιά μικρής ηλικίας και βρίσκουν την ευκαιρία να εξασκήσουν τη δημιουργικότητα και το πνεύμα τους κάνοντας καλλιτεχνίες, διαβάζοντας και γράφοντας αλλά και να αναπτύξουν τις ερευνητικές και επικοινωνιακές ικανότητες τους.

Το Μουσείο Γυναικών του Βιετνάμ βρίσκεται ανάμεσα στα 25 καλύτερα μουσεία της Ασίας και όχι άδικα. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους η αποστολή και ο στόχος του μουσείου είναι:

Να βελτιώσει την κοινή γνώση και την κατανόηση σχετικά με την ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά των Βιετναμέζων γυναικών, συνεισφέροντας έτσι στην προώθηση της ισότητας των φύλων.

 

Πηγές

en.wikipedia.org

daytourshanoi.com

travelhanoi.org

Ονομάζομαι Γιώργος Ταυρίδης και είμαι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.Με ενδιαφέρουν κυρίως η πολιτική και η ιστορία.Αγαπώ τις τηλεοπτικές σειρές,τον κινηματογράφο και σχεδόν όλα τα είδη μουσικής.
Do or do not,there is no try!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

οικονομικά

Οικονομικά: είναι αναγκαίο να διδάσκονται;

Τη στιγμή που μαθήματα όπως Αρχαία, Φυσική, Χημεία διδάσκονται επί
Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en