ΟΗΕ και κράτη περιορισμένης αναγνώρισης στην Ευρώπη

ΟΗΕ
Πηγή εικόνας: un.org

Η Ευρώπη, γνωστή και ως Γηραιά Ήπειρος, αποτελεί μία από τις 6 ηπείρους του πλανήτη μας. Από αρχαιοτάτων χρόνων αρκετοί ήταν οι λαοί και οι φυλές που κατοικούσαν σε αυτήν. Ακόμα και σήμερα, παρά το μικρό μέγεθός της, συγκριτικά με άλλες ηπείρους (όπως η Αφρική), είναι ένα μέρος με πολλούς, διαφορετικούς λαούς και αρκετά κράτη. Πολλά κράτη βρίσκονται εντός αυτής, άλλα μεγάλα και άλλα μικρά. Άλλα με μεγάλο πληθυσμό και άλλα με πολύ μικρό. Βέβαια, δεν λείπουν και κράτη τα οποία δεν είναι αναγνωρισμένα ή είναι αναγνωρισμένα σε μικρό βαθμό και διεκδικούν την αυτονομία τους. Μερικά από τα κράτη που διεκδικούν την αναγνώριση από τον ΟΗΕ θα αναφερθούν παρακάτω.

Αμπχαζία

Η Αμπχαζία είναι ένα κράτος το οποίο είναι μερικώς αναγνωρισμένο από τις Ρωσία, Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Ναουρού και Συρία. Βρίσκεται στη βορειοδυτική Γεωργία και αποτελεί ένα de facto κράτος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι σχέσεις μεταξύ Αμπχαζίων και Γεωργιανών δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές, όπου κορυφώθηκαν με τον πόλεμο του 1992-1993. Αρκετοί Γεωργιανοί εγκατέλειψαν τα εδάφη της Αμπχαζίας και η Γεωργία πλέον δεν έχει τον έλεγχο των εδαφών. Βέβαια υπάρχει μία επίσημη εξόριστη γεωργιανική κυβέρνηση στα εδάφη αυτά και τα περισσότερα κράτη του ΟΗΕ δεν αναγνωρίζουν την Αμπχαζία ως ανεξάρτητο κράτος. Τον Αύγουστο του 2008 η Ρωσία και η Αμπχαζία πολέμησαν εναντίον της Γεωργίας, με την τελευταία να χάνει και να ανακηρύσσει την Αμπχαζία ως κατεχόμενο έδαφος.

ΟΗΕ
Πηγή εικόνας: huffingtonpost.gr

Νότια Οσσετία

Άλλο ένα κράτος που διεκδικεί την αυτονομία και βρίσκεται εντός των συνόρων της σημερινής Γεωργίας είναι η Νότια Οσσετία. Αποτελεί ένα de facto κράτος στην βορειοκεντρική Γεωργία το οποίο βρίσκεται στη ίδια θέση ακριβώς με την Αμπχαζία. Πρωτεύουσα της είναι το Τσχινβάλι. Η πλειοψηφία των μελών κρατών του ΟΗΕ δεν την αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητο κράτος. Εξαίρεση αποτελούν η Ρωσία, Νικαράγουα, Βενεζουέλα και Ναουρού. Τον Αύγουστο του 2008, στον πόλεμο της Ρωσία εναντίον της Γεωργίας, εκτός από την Αμπχαζία συμμετείχε και η Νότια Οσσετία, με τη Γεωργία να βρίσκεται από τη πλευρά των ηττημένων.

Διαβάστε επίσης  Doomers: Η επανάσταση μιας χαμένης γενιάς

Λουγκάνσκ

Γνωστή και ως Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, ανακήρυξε την ανεξαρτησία από την Ουκρανία στις 27 Απριλίου 2014 όπου και επισημοποιήθηκε με δημοψήφισμα που έγινε περίπου ένα μήνα αργότερα. Οι διαδηλώσεις ήταν αρκετές εκείνο το διάστημα, με τους διαδηλωτές να τάσσονται εμφανώς υπέρ της απόσχισης. Το κράτος αυτό δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος-μέλος του ΟΗΕ. Μόνο η Νότια Οσσετία έχει αναγνωρίσει την αυτονόμηση του Λουγκάνσκ. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο, πως το 2014 ήταν μία χρονιά μεγάλων ταραχών για την Ουκρανία με την ανακοίνωση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας που υποστηριζόταν από τη Ρωσία.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Πηγή εικόνας: wikipedia.org| Η θέση του Λουγκάνσκ στον χάρτη

Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ

Όπως αναφέρθηκε και πρωτύτερα, η Ουκρανία το 2014 βίωσε μία περίεργη κατάσταση στην οποία πολλά εδάφη θέλησαν να ανεξαρτητοποιηθούν και να γίνουν αυτόνομα. Βρίσκεται εντός των συνόρων της ανατολικής Ουκρανίας και αναγνωρίζεται επίσημα μόνο από την Νότια Οσσετία. Αποτελεί τμήμα της Ομοσπονδιακής Πολιτείας της Νέας Ρωσίας και η Ουκρανική πλευρά χαρακτηρίζεται στο σύνολό της ως τρομοκρατική οργάνωση.

ΟΗΕ
Πηγή εικόνας: wikipedia.org| Πλήθος υπέρ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ

Δημοκρατία του Κοσόβου

Το Κόσοβο είναι ένα κράτος υπό μερική αναγνώριση από τον ΟΗΕ. Βρίσκεται στη Σερβία από την οποία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της τον Φεβρουάριο του 2008. Στην πλειονότητά της κατοικείται από Αλβανούς και η χώρα από το 1999 βρισκόταν υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ. Επισήμως αναγνωρίζεται από 98 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, 94 κράτη δεν την αναγνωρίζουν και 5 δεν έχουν μία συγκεκριμένη θέση στο ζήτημα. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών που δεν την αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητη. Η Σερβία δεν έχει αποδεχτεί την απόσχιση του Κοσόβου, θεωρώντας ακόμα τα εδάφη του ως μία αυτόνομη σερβική επαρχία.

Διαβάστε επίσης  Η γλώσσα των Ρομά: «λόγια από κάθε λαό κλέβουν και στα δικά τους τα ταιριάζουν»

Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου/Κατεχόμενα

Ένα άλλο κράτος που διεκδικεί την αυτονομία του είναι το βόρειο κομμάτι του νησιού της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο από το 1974 έχει περιέλθει στη Τουρκία, ύστερα από την εισβολή στη Κύπρο. Το 1984, η τουρκική πλευρά, προέβη στην ανακήρυξη του κομματιού αυτού ως ένα ανεξάρτητο κράτος. Σήμερα, δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος μέλος του ΟΗΕ, παρά μόνο από την Τουρκία η οποία την στηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά. Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία αποκαλούν το κομμάτι αυτό ως “ψευδοκράτος” και “κατεχόμενα“. Ταυτοχρόνως τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυριαρχία της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την επικράτεια του νησιού και έχουν ανακηρύξει την προσπάθεια απόσχισης ως παράνομη.

ΟΗΕ
Πηγή εικόνας: wikipedia.org| Η διχοτόμηση του νησιού

Σημαντικό είναι αναφερθεί το γεγονός πως υπάρχουν και άλλα κράτη στην ευρωπαϊκή ήπειρο που διεκδικούν την αυτονόμησή τους. Μερικά από αυτά είναι η Δημοκρατία του Αρτσάχ, η Υπερδνειστερία, το Πριγκιπάτο του Σίλαντ κ.ά.

Advertising

 


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Χουλιάρας, Γ. (2019). Αστάθεια στον μετασοβιετικό χώρο: ο πόλεμος Γεωργίας-Αμπχαζίας (1992-1993). Ανακτήθηκε από https://www.huffingtonpost.gr/entry/astatheia-ston-metasovietiko-choro-o-polemos-yeoryias-ampchazias-1992-1993_gr_5d53b5dbe4b05fa9df06cfde (τελευταία πρόσβαση 29.4.2021)

Καραγιωργάκης, Γ. (2020). Πόλεμος της Νότιας Οσετίας (2008): Πως άλλαξε τις ισορροπίες στον Καύκασο; Ανακτήθηκε από https://maxmag.gr/politismos/istoria/osetias/ (τελευταία πρόσβαση 29.4.2021)

Κοσσυφοπέδιο. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/Κοσσυφοπέδιο (τελευταία πρόσβαση 29.4.2021)

Advertising

Donetsk People’s Republic. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Donetsk_People%27s_Republic (τελευταία πρόσβαση 29.4.2021)

Northern Cyprus. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_Cyprus (τελευταία πρόσβαση 29.4.2021)

Διαβάστε επίσης  Η πανούκλα του Ιουστινιανού- η αρχή των πάντων

Luhansk People’s Republic. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Luhansk_People%27s_Republic (τελευταία πρόσβαση 29.4.2021)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Eggers

Το σινεμά τρόμου του Robert Eggers

Ο Νεοϋορκέζος Robert Houston Eggers, φέτος συμπληρώνει την τέταρτη κατά

Βραδιές με δωρεάν προβολές στα Ιωάννινα!

Οι κινηματογραφικές προβολές συνεχίζονται με τις κινηματογραφικές αίθουσες να γεμίζουν!