Αρχαιοκαπηλία
Το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας, έχει ξεκινήσει από την αρχαιότητα και παραμένει ακόμη και σήμερα. Λόγω της πλούσιας ιστορίας της χώρα μας, ο πειρασμός απλών πολιτών αλλά και οργανωμένων «επιχειρήσεων» να βάλουν χέρι στην θαμμένη Ιστορία της Ελλάδας συνεχίζει να ανθεί.
Ο κ. Δήμος Κούζιλος, τμηματάρχης του Τμήματος Δίωξης αρχαιοκαπηλίας ανέφερε ότι “Υποψιαζόμαστε ότι αυτό συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με την οικονομική κρίση, πως πολλοί βρίσκουν αρχαία αντικείμενα, και γνωρίζοντας ότι έχουν αξία, εμπίπτουν στον πειρασμό να τα πουλήσουν για να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες. Σήμερα, υπάρχουν όχι μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά και οργανωμένες σπείρες. Υπάρχουν αυτοί που σκάβουν ή πιθανώς γνωρίζουν τα «κατατόπια» μιας περιοχής και φυσικά ο «εγκέφαλος», ο έμπορος δηλαδή που συνήθως «εξάγει» παράνομα τα πολιτιστικά αγαθά προς άλλες χώρες.”
Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, είναι αρχαιολόγος και ερευνητής που έχει αφιερώσει την ζωή του στο κυνήγι των παράνομων αρχαιοτήτων. Εργάστηκε στα Υπουργεία Πολιτισμού και Δικαιοσύνης από το 1994 έως το 2008, συμμετέχοντας σε ανασκαφές σε όλη την Ελλάδα. Από τον Αύγουστο του 2004 έως τον Οκτώβριο του 2008 συνεργάστηκε εθελοντικά με το Τμήμα Δίωξης αρχαιοκαπηλίας της ελληνικής Αστυνομίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
«Το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων είναι τεράστιο και διασχίζει τα σύνορα. Εκτείνεται από τον αγρότη που βρίσκει μια μαρμάρινη κεφαλή, ενώ όργωνε, έως τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου που αποκτούν αντικείμενα για να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους»
Ήταν μέλος της Ελληνικής Ομάδας, υπεύθυνος για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που είχαν κλαπεί από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου όπως το Μουσείο Getty, τη συλλογή Shelby White/Leon Levy, την Γκαλερί Jean-David Cahn AG. Επίσης είναι ο πρώτος Έλληνας αρχαιολόγος που ορίστηκε πραγματογνώμονας με δικαστική εντολή στην υπόθεση της Σχοινούσας. Ανέφερε πως έχει ταυτοποιήσει τουλάχιστον 1.100 αντικείμενα μέχρι σήμερα μέσα στον θησαυρό φωτογραφιών και αρχείων που έχει πρόσβαση και τα οποία έχουν κατασχεθεί καθώς ανήκαν σε καταδικασμένους Βρετανούς και Ιταλούς εμπόρους. Περίπου 300 από αυτά τα αντικείμενα, τα οποία προέρχονταν από Μουσεία, γκαλερί και οίκους δημοπρασιών, τα επαναπάτρισε στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Ο ακαδημαϊκός που μελετάει τους καταλόγους των οίκων δημοπρασιών, προκειμένου να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου όταν πρόκειται για λεηλατημένες αρχαιότητες, αποτελεί πια, όπως σημειώνει ο συντάκτης «αγκάθι», κοινώς, μπελάς για τους οίκους. Ανακαλύπτει ένα κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας ή ένα κλεμμένο έργο τέχνης και φροντίζει για την επιστροφή του στην χώρα που ανήκει.
«Το να κλέβεις και να εμπορεύεσαι κλεμμένα αγαθά δεν είναι μόνο ένα έγκλημα ενάντια στο νόμο, είναι επίσης ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο πολιτισμός μας είναι κάτι που ανήκει σε όλους, δεν είναι κάτι που πρέπει να κλαπεί και να πωλείται για γρήγορο κέρδος. Όταν αρχαιοκάπηλοι κλέβουν αντικείμενα, τα αποσπούν από το περιβάλλον στο οποίο «ζούσαν» για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια. Το αντικείμενο μπορεί να εμφανιστεί και πάλι, αλλά το πλαίσιό του, όπου βρισκόταν στο έδαφος, καθώς και οι πληροφορίες για το τι έγινε, χάνονται για πάντα. Αυτή είναι η μεγάλη καταστροφή που δημιουργούν οι αρχαιοκάπηλοι: η ανεπανόρθωτη απώλεια της γνώσης για το παρελθόν μας» τονίζει ο Χρήστος Τσιρογιάννης.
Τι προβλέπει ο νόμος για την αρχαιοκαπηλία
Σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο, όποιος βρει κάποιο αντικείμενο αρχαιολογικής αξίας οφείλει να το δηλώσει. Η δήλωση γίνεται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αν δεν προχωρήσει σε αυτή την πράξη, η ποινή είναι φυλάκιση μέχρι 2 ή 3 έτη, ενώ αν επιχειρήσει να εμπορευτεί το αντικείμενο, να το εξάγει ή να το καταστρέψει, η ποινή φθάνει τα 10 έτη φυλάκισης.
Πηγές:
Πώς λειτουργεί το οργανωμένο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα: Ανάκτηση από newsbeast.gr
Αρχαιοκαπηλία: Η σύγχρονη πληγή της Αρχαίας Ελλάδας: Ανάκτηση από in2life.gr
Δρ. Τσιρογιάννης: Ο No1 «κυνηγός» κλεμμένων αρχαιοτήτων αποκλειστικά στο RP.news: Ανάκτηση από rp.news/article/140820/dr-tsirogiannis-o-no1-kynigos-klemmenon-arxaiotiton-apokleistika-sto-rp-news