Ντέσμοντ Ντός: ο αντιρρησίας συνείδησης που τιμήθηκε για το έργο του

Ντέσμοντ Ντός

Στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Τσατανούγκα του Τενεσί βρίσκεται- μεταξύ άλλων- ένας τάφος στον οποίο εκτός από το όνομα Ντέσμοντ Τ. Ντός και τις ημερομηνίες γέννησης και θανάτου είναι χαραγμένη και η πληροφορία πως ο νεκρός τιμήθηκε με το Μετάλλιο Τιμής μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο επισκέπτης που δεν έχει εντρυφήσει στην αμερικανική ιστορία εκείνης της περιόδου θα τον προσπεράσει αγνοώντας πως ο παρασημοφορημένος νεκρός εκτός από το ότι ανήκε στους λίγους που τιμήθηκαν μ’ αυτό το μετάλλιο (μόλις 431 στα 16 εκ. στρατιώτες), είχε ένα ακόμη πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: ήταν αντιρρησίας συνείδησης.

Ο Ντέσμοντ Τόμας Ντος γεννήθηκε στο Λίντσμπουργκ της Βιρτζίνια στις 7 Φεβρουαρίου 1919. Ο πατέρας του, Γουίλιαμ Τόμας Ντός ήταν βετεράνος του Α’ Π.Π. που εργαζόταν ως ξυλουργός και η μητέρα του, Μπέρθα Όλιβερ Ντός ήταν μια γυναίκα που η μόνη της έννοια ήταν η διεύθυνση του σπιτικού της και η φροντίδα του συζύγου και των παιδιών. Αυτό αν και ακούγεται απλό και ίσως ανιαρό, δεν ήταν έτσι για την κυρία Ντός. Ο αλκοολικός σύζυγός της ξεσπούσε συχνά στην οικογένειά του και το μόνο καταφύγιο της Μπέρθα ήταν η προτεσταντική εκκλησία (μάλιστα ανήκε στους Ατβεντιστές της Έβδομης Ημέρας. Χαρακτηριστικό τους είναι η προσήλωση στις Δέκα Εντολές και η αργία του Σαββάτου). Προσπαθώντας να κρατήσει το μικρό Ντέσμοντ όσο πιο κοντά γινόταν σ’ αυτό που η ίδια θεωρούσε ηθικό και καλό, κόλλησε δίπλα από το κρεβάτι του εικονογραφημένες τις Δέκα Εντολές, ώστε να μην παραστρατήσει ποτέ ο γιος της. Δίπλα από την εντολή «Ου φονεύσεις» βρισκόταν η εικόνα του αδελφοκτόνου Κάιν. Ερμηνεύοντας το τρομερό μήνυμα, ο μικρός Ντέσμοντ ορκίστηκε να μην σκοτώσει ποτέ συνάνθρωπό του. Η κήρυξη του πολέμου βρήκε τον Ντέσμοντ Ντός να εργάζεται σε ναυπηγείο. Έδωσε στη αποστροφή του για τη βία νέα εικόνα: την αντέστρεψε σώζοντας αντί να σκοτώνει! Έτσι υπηρέτησε ως νοσηλευτής στη νήσο Γκουάμ και στις Φιλιππίνες. Η επιμονή του να μην κρατά όπλο προκάλεσε τη χλεύη και την οργή των υπόλοιπων στρατιωτών και των ανωτέρων του. Βασανιστήρια και ξύλο δε λύγισαν τον Ντός.

Ντέσμοντ Ντός

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το Μάιο του 1945 βρέθηκε στην Ιαπωνία. Στη μάχη της Οκινάουα οι απώλειες των Αμερικανών έφτασαν τις 65.000! Ο Ντέσμοντ Ντός δε λογάριασε ούτε στιγμή την προσωπική του ανάπαυση δουλεύοντας στα χειρουργεία νυχθημερόν σώζοντας 75 ανθρώπους. Η ανταμοιβή του; Ένα σπασμένο χέρι και τραυματισμοί από θραύσματα χειροβομβίδας. Μετά τη λήξη του πολέμου έγινε ήρωας. Ο Πρόεδρος Τρούμαν τον τίμησε με το Μετάλλιο Τιμής λέγοντάς του: «Αυτή η τιμή ξεπερνάει το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ».

 

Ντέσμοντ Ντός

Ο Ντέσμοντ Ντός παντρεύτηκε 2 φορές. Η πρώτη του γυναίκα, Ντόροθι Ντός, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε ηλικία 71 ετών ενώ η δεύτερή του σύζυγος, Φράνσις Μέι Ντός πέθανε το 2009. Ο ίδιος δεν κατάφερε να θεραπευτεί πλήρως από την φυματίωση από την οποία προσεβλήθη το 1946 και που έγινε τελικά η αιτία θανάτου του στις 23 Μαρτίου 2006. Σήμερα το Ίδρυμα Ντέσμοντ Ντός διατηρεί τη μνήμη του.

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο, αλλά η στάση μας απέναντι…

Πολιτισμός

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων ήταν ένας νομαδικός πληθυσμός που αποτελούναν από ελεύθερους αγρότες, οι…

Πολιτισμός

Η παραλία της Θεσσαλονίκης: Μια διαδρομή στο χρόνο

Η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο ζωντανά και ιστορικά κομμάτια της πόλης.…

Πολιτισμός

Οι αυτόνομες κοινότητες της Νότιας Αμερικής

Αυτόνομες κοινότητες: Παρουσία και σημασία Είναι γεγονός ότι ορισμένες έρευνες μιας μειοψηφικής ακόμη μερίδας της…

Πολιτισμός

Εκθέματα που το Βρετανικό μουσείο αρνείται να επιστρέψει

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ή αλλιώς Ελγίνειων μαρμάρων δεν είναι τα μοναδικά εκθέματα…

Πολιτισμός

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Πολιτισμός

Οι καλύτερες εκθέσεις του φετινού καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε

Το καλοκαίρι του 2025 είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της τέχνης, και οι καλύτερες εκθέσεις του…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The House with Laughing Windows

«The House with Laughing Windows»: Η πιο νοσηρή ταινία giallo που γυρίστηκε ποτέ

Συχνά συναντά κανείς το magnum opus του Pupi Avati, ενός
Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,