“Greedflation” και καπιταλισμός

"Greedflation"
πηγή: collinsdictionary.com

Καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, ορισμένες επιχειρήσεις σημειώνουν κέρδη ρεκόρ. Κάποιοι κατηγορούν την αύξηση των τιμών και τα υπερβολικά κέρδη των επιχειρήσεων ως αιτία. Αυτό το φαινόμενο έχει χαρακτηριστεί από τα συνδικάτα και διάφορους σχολιαστές ως “greedflation” δηλαδή – πληθωρισμός απληστίας. Η έννοια “greedflation” χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις εταιρείες που στον απόηχο του πληθωρισμού, αύξησαν το κόστος τους όχι μόνο σύμφωνα με τον πληθωρισμό από την πλευρά της προσφοράς, αλλά και πάνω από αυτήν. Αποκόμισαν έτσι, υψηλότερα κέρδη, εκμεταλλευόμενοι τον τρέχοντα πληθωρισμό σε προϊόντα όπως τρόφιμα και ενέργεια.

Μισθοί vs κέρδη

Οι πολιτικοί σπεύδουν να επαναλάβουν την γνωστή πεποίθηση πως ο πληθωρισμός προκαλείται από την αναλογία μισθού και τιμής – δηλαδή οι μισθοί αυξάνονται και ως απάντηση, οι εταιρείες αναγκάζονται να αυξήσουν τις τιμές, ώστε να συμβαδίσουν με το αυξανόμενο κόστος εργασίας. Η πραγματικότητα, ωστόσο είναι ότι οι μισθοί των εργαζομένων προσπαθούν να συμβαδίσουν με τις τιμές και όχι το αντίστροφο. Πράγματι, μια έκθεση της Goldman Sachs, υποδηλώνει πως η αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων αντιπροσωπεύει λιγότερο από το ένα τρίτο της αύξησης του πληθωρισμού. Αντίθετα εκτιμούν πως το 50% της πρόσφατης αύξησης των τιμών, οφείλεται στα πρόσφατα κέρδη των επιχειρήσεων.

O Albert Edwards στο νέο του σημείωμα περιγράφει το φαινόμενο “greedflation”. Υποστηρίζει πως οι ανεπτυγμένες οικονομίες όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιήσαν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών εν μέσω της πανδημίας και του πολέμου της Ουκρανίας, ως δικαιολογία για να αυξήσουν τις τιμές και να επεκτείνουν τα περιθώρια κέρδους. Επιπλέον στην τρίτη έκδοση του Global Strategy Weekly περιγράφει τα εκπληκτικά επίπεδα εταιρικού πληθωρισμού, ως πρωτοφανές φαινόμενο. Προειδοποίει μάλιστα, πως ο πληθωρισμός απληστίας θα πρέπει να φτάσει στο τέλος του, διαφορετικά θα έχουμε την πτώση του καπιταλισμού.

"Greedflation"
πηγή: Fortune.com

Auf wiedersehen, capitalism

O Albert Edwards έχει γίνει μάρτυρας πρωτοφανών φαινομένων “πληθωρισμού” τα τρία τελευταία χρόνια, καθώς οι μεγάλες εταιρείες συνέχιζαν να καταγράφουν κέρδη παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές δυσκολίες. Βασικό παράδειγμα αποτέλεσαν οι ΗΠΑ σχετικά με τα βασικά προϊόντα διατροφής όπως τα αυγά. Η τιμή τους έχει εκτοξευθεί, λόγω των γενικών αυξήσεων των τιμών και της γρίπης των πτηνών. Ωστόσο, η μεγαλύτερη Αμερικανική εταιρεία παραγωγής αυγών (Cal-Maine Foods) είδε τις τιμές της να αυξάνονται. Εάν αυτό δεν ονομάζεται απληστία ή κερδοσκοπία, τότε δεν θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε με διαφορετικό όρο.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ο θάνατος του καπιταλισμού θα προκαλέσει βαθιές και πολύ οδυνηρές αλλαγές στον κοινωνικό και πολιτικό ιστό των εκτεθειμένων χωρών. Σύμφωνα με τον Edwards, ο πληθωρισμός θα δυσκολέψει την ζωή των καταναλωτών και θα τροφοδοτήσει κοινωνικές εντάσεις, σε ένα ήδη δύσκολο παγκόσμιο πλαίσιο. Ο καπιταλισμός είναι απολύτως ανίκανος να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ των εταιρικών κερδών και της ευημερίας των εργαζομένων και καταναλωτών.  Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αναζητηθούν οικονομικά μοντέλα, τα οποία θα είναι πιο δίκαια στην κατανομή του πλούτου.


πηγές:

” We may be looking at the end of capitalism”: One of the world’s oldest and largest investment banks warns “greedflation” has gone too far, Fortune, ανακτήθηκε από:https://fortune.com/2023/04/05/end-of-capitalism-inflation-greedflation-societe-generale-corporate-profits/

Who’s to blame for inflation- worker’s wages or corporate profits?, The communist, ανακτήθηκε από: https://communist.red/who-s-to-blame-for-inflation-workers-wages-or-corporate-profits/

Advertising

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Καύσωνας 1987: Το φονικό καλοκαίρι που σημάδεψε την Ελλάδα

  Ο καύσωνας του 1987 αποτελεί ένα από τα πιο τραγικά και δραματικά φυσικά φαινόμενα…

Πολιτισμός

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο, αλλά η στάση μας απέναντι…

Πολιτισμός

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων ήταν ένας νομαδικός πληθυσμός που αποτελούναν από ελεύθερους αγρότες, οι…

Πολιτισμός

Η παραλία της Θεσσαλονίκης: Μια διαδρομή στο χρόνο

Η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο ζωντανά και ιστορικά κομμάτια της πόλης.…

Πολιτισμός

Οι αυτόνομες κοινότητες της Νότιας Αμερικής

Αυτόνομες κοινότητες: Παρουσία και σημασία Είναι γεγονός ότι ορισμένες έρευνες μιας μειοψηφικής ακόμη μερίδας της…

Πολιτισμός

Εκθέματα που το Βρετανικό μουσείο αρνείται να επιστρέψει

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ή αλλιώς Ελγίνειων μαρμάρων δεν είναι τα μοναδικά εκθέματα…

Πολιτισμός

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…