Η σκοτεινή πλευρά των ΜΚΟ.

    Πηγή:http://1.bp.blogspot.com/

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πέραν του σημαντικού ρόλου που συντελούν και την θετική ανταπόκριση που απολαμβάνουν από τους υποστηρικτές τους, εντούτοις έχουν και τους επικριτές τους, αυτούς δηλαδή που υποστηρίζουν ότι ο ρόλος τους μερικές φορές δεν συνάδουν με τις πράξεις τους. Για να καταλάβουμε του πως δικαιολογείται μια τέτοια επικριτική στάση πρέπει να αντιληφθούμε το μέγεθος που καταλαμβάνει στο παγκόσμιο στερέωμα οι ΜΚΟ.

Οι ΜΚΟ αντιπροσωπεύουν με κάποιους υπολογισμούς την όγδοη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αξίας 1 τρις δολαρίων ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Το προσωπικό που απασχολείται σε αυτές αγγίζει τα δεκαεννέα εκατομμύρια υπαλλήλους εξαιρουμένου των εθελοντών και δαπανούν περίπου 15 δις δολάρια για την ανάπτυξη. Οι διευθυντές των μεγαλυτέρων ΜΚΟ διαχειρίζονται προϋπολογισμούς πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, με υψηλούς μισθούς, έκτακτες απολαβές, έχουν καθιστός VIP όταν συμμετέχουν σε διεθνή συνέδρια, διαβουλεύονται  με κορυφαία στελέχη πολυεθνικών εταιρειών και οικονομικών κέντρων και λαμβάνουν μέρος σε αποφάσεις που κρίνουν το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων. Η χρηματοδότηση τους είναι ο λόγος που γίνεται κριτική στον τρόπο δράσης τους αφού όπως αναφέρει ο Χρήστος Φραγκονικολοπουλος στο βιβλίο του  ¨Ο παγκόσμιος ρόλος των Μη κυβερνητικών Οργανώσεων¨, «όχι μόνο εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τη χρηματοδότηση και τα προγράμματα των κυβερνήσεων και των διακυβερνητικών οργανισμών αλλά και υιοθετούν τις στρατηγικές και τα μοντέλα ανάπτυξης που επικρατούν στον επιχειρηματικό τομέα, υπονομεύοντας κατά συνέπεια την ηθική αξιοπιστία στην οποία στηρίζονται οι πολιτικές επιτυχίες τους στην παγκόσμια διακυβέρνηση». Έχει παρατηρηθεί επιπλέον ότι οι ΜΚΟ είναι φειδωλές στην δημοσιοποίηση στοιχείων για τα ονόματα, τις θέσεις, τις αμοιβές, τις πηγές χρηματοδότησης και την αξιολόγηση του έργου τους. Τέλος μελανό σημείο αποτελεί και η σχέση των οργανώσεων αυτών με τα ΜΜΕ αφού έχουν την δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν ώστε να διογκώνουν τις δραματικές ειδήσεις και τα προβλήματα τα οποία άπτονται της λειτουργίας τους ώστε να αναλαμβάνουν άμεσα δράσεις για την επίλυσή τους.

Διαβάστε επίσης  «Σχεδία home»: Αρχιτεκτονική φιλική προς κοινωνία και περιβάλλον

Ειδικά για τις ελληνικές ΜΚΟ έχουν γραφτεί και ακουστεί πάρα πολλές καταγγελίες οι οποίες προκαλούν το κοινό αίσθημα. ΜΚΟ που έχει την ίδια διεύθυνση και τηλέφωνο με κομματικό γραφείο πολιτευτή, άλλη που έχει ιδρυτικό στέλεχος βουλευτή, ΜΚΟ που είναι και ταυτόχρονα Ανώνυμη Εταιρεία, χρηματοδοτούμενες ανθρωπιστικές δράσεις για την Αφρική και τα Βαλκάνια που υλοποιούνται στην Ελλάδα, καταγγελίες από υπουργό για ΜΚΟ της εκκλησίας για παράνομές δραστηριότητες και απαίτηση του να επιστραφούν κρατικά κονδύλια ύψους 5,6 εκ ευρώ, κατάχρηση 448.500 ευρώ από ΜΚΟ της Δράμας και πολλές άλλες περιπτώσεις αμαυρώνουν το σημαντικό ανθρωπιστικό έργο που συντελούν άλλες ΜΚΟ. Τελευταία έχει παρατηρηθεί κι ένα άλλο φαινόμενο. Τα κόμματα μην μπορώντας να ικανοποιήσουν τις πελατειακές τους σχέσεις με τους ψηφοφόρους καταφεύγουν στη δημιουργία ΜΚΟ όπου μπορούν να τοποθετούν υπαλλήλους της αρεσκείας τους ώστε εξυπηρετώντας τους στην εξεύρεση δουλειάς να τους δεσμεύουν με την ψήφο τους.

Γενικά ο ρόλος και η δράση των ΜΚΟ κινούνται σε λεπτές γραμμές όπου εύκολα μπορούν να περάσουν από τον ανθρωπιστικό τους ρόλο στη εκμετάλλευση και την δημιουργία καταστάσεων που προκαλούν το κοινό αίσθημα. Αν αναλογιστεί το μέγεθος που καλύπτουν στην παγκόσμια αγορά είναι εύκολο να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε ότι οι ΜΚΟ αποτελούν κινητήριους μοχλούς σε πάρα πολλούς τομείς σε πάρα πολλές χώρες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της διαφθοράς της ελληνικής αντιπροσωπίας της UNICEF με υπέρογκους μισθούς, προκαταβολές και δάνεια χωρίς επιστροφή, αυθαίρετα μπόνους, παράνομες προσλήψεις χωρίς αξιοκρατία, οικογενειοκρατία, κακοδιαχείριση είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα που εντόπισαν οι ορκωτοί λογιστές. 

 Σε μια μελέτη που έγινε από το Harvard το 2007 που διήρκησε 10 χρόνια και αφορούσε 26 χώρες αποκάλυψε ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις απασχολούν περίπου 31 εκατομμύρια υπαλλήλους σε αυτές τις χώρες (19,7 εκατομμύρια μισθωτοί και 11,3 εκατομμύρια εθελοντές πλήρους απασχόλησης) όπως έχει αναφερθεί και πιο πάνω. Όλοι αυτοί αφορούν το 7% του εργατικού δυναμικού. Υπάρχουν πάνω από 200.000 μη κυβερνητικές οργανώσεις σε χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία, το Μπαγκλαντές και οι Φιλιππίνες για παράδειγμα με λειτουργικά έξοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι δραστηριότητές τους να αγγίζουν εκατομμύρια ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης  Ντολμέν του Γουαδαλπεράλ: αναδύθηκε το "ισπανικό Stonehenge"

 Μερικές ΜΚΟ έχουν επεκταθεί παγκοσμίως έχοντας γραφεία σε πολλές χώρες και υπαλλήλους που δουλεύουν γι αυτούς. Επίσης ένας αριθμός ΜΚΟ χρησιμοποιούν το ιντερνέτ για να οργανώσουν μεμονωμένα άτομα και οργανισμούς για να υποστηρίξουν συγκεκριμένους σκοπούς και για να επηρεάσουν κυβερνητικές δραστηριότητες. Η άμεση συμμετοχή των οργανώσεων στα έργα της παγκόσμιας τράπεζας έχει αυξηθεί σταθερά την προηγούμενη δεκαετία από 21% του συνολικού αριθμού των έργων το 1990 σε 72% το 2003 και αν αναλογιστούμε αυτό το ρυθμό αύξησης καταλαβαίνουμε ότι τώρα το ποσοστό αυτό θα έχει φτάσει πάνω από 90%.  Το 40% των κονδυλίων που δίνεται από την Αμερικανική υπηρεσία για την παγκόσμια ανάπτυξη διοχετεύονται τώρα διαμέσου μη κυβερνητικών οργανώσεων παρά απ ευθείας από την αμερικάνικη κυβέρνηση. Η μη κυβερνητική οργάνωση των Bill και Melinda Gates ξοδεύουν πάνω από 1 δις δολάρια το χρόνο για την παγκόσμια υγεία σχεδόν ίδιο ποσό με τον ετήσιο προϋπολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το Δεκέμβριο του 2005 το περιοδικό Foreign Policy Magazine στην αναφορά του για το τσουνάμι στην Ασία ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μαζέψει 850 εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστική βοήθεια για το λαό της Ασίας ενώ οι ιδιωτικές οργανώσεις συγκέντρωσαν τουλάχιστον 1,48 δισεκατομμύρια δολάρια. Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε για την ανθρωπιστική βοήθεια του ασιατικού λαού ότι οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες συγκέντρωσαν συνολικά παγκοσμίως πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι κυβερνήσεις των χωρών παγκοσμίως συγκέντρωσαν 6 δισεκατομμύρια δολάρια και 2,3 δισεκατομμύρια από παγκόσμια οικονομικά ινστιτούτα.

 

ΠΗΓΕΣ

Πρωτόπαπας Γ. (2011), «Η σκοτεινή πλευρά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων»

 Φραγκονικολόπουλος Χ. (2007), «Ο παγκόσμιος ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Δυναμική και Αδυναμίες στην Παγκόσμια Διακυβέρνηση». Εκδόσεις: Σιδέρης.

Διαβάστε επίσης  Όταν τα συστήματα υγείας «παλεύουν» για την επιβίωσή τους

Nelson (2007), “The Operation of Non-Governmental Organizations (NGOs) in a World of Corporate and Other Codes of Conduct”. Harvard University March 2007. Available from: http://www.hks.harvard.edu/m-rcbg/CSRI/publications/workingpaper_34_nelson.pdf

Ονομάζομαι Παρθενίδης Κύριλλος και είμαι τελειόφοιτος φοιτητής των Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην καταγωγή από την Ρωσία αλλά μπορεί στην κουλτούρα Έλληνας. Μεγαλύτερες μου αδυναμίες η φιλοσοφία, τα ταξίδια και το προφιτερόλ. Στον ελεύθερο μου χρόνο συνηθίζω να κρυφοκοιτάζω φθηνά εισιτήρια και τυχόν προσφορές για εξορμήσεις της στιγμής και σαφώς υπεραναλύω τα πάντα μέχρι αηδίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.