Stephen Hawking. Ένας σπουδαίος επιστήμονας που διακρίθηκε για το έργο του. Ήταν Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Σε νεαρή ηλικία διαγνώστηκε, πως έπασχε από την νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), η οποία εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια των ετών. Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά.
Η ζωή του και το έργο του κυκλοφόρησαν μέσω βιβλίων (Το 2014 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Το χρονικό της ζωής μου») συνεντεύξεων, εκπομπών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, ακόμη, και μέσα από τον κινηματογράφο με πιο γνωστή την ταινία «Η θεωρία των πάντων» («The Theory of Everything»), η οποία, μάλιστα, τιμήθηκε με βραβείο Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου, όπου τον ενσάρκωσε ο Eddie Redmayne. Ο Stephen Hawking αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την υγεία του. Αυτά, όμως, δεν στάθηκαν εμπόδιο από το να ακολουθήσει το όνειρό του και να χαράξει μια σημαντική πορεία στον επιστημονικό χώρο.
Το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματoκοπείο απένειμε το δικό του φόρο τιμής προς τον Καθηγητή Stephen Hawking με ένα καινούργιο νόμισμα των 50 πενών, το οποίο συμβολίζει την πρωτοπόρα εργασία του δημοφιλούς φυσικού, αναφορικά με τις μαύρες τρύπες. Το συγκεκριμένο αποτελεί το τελευταίο που ανήκει στη βρετανικών νομισμάτων προς τιμήν φυσικών, συμπεριλαμβανομένων αυτού με τον Κάρολο Δαρβίνο.
Παρόλο που το συλλεκτικό νόμισμα για τον Stephen Hawking θα είναι διαθέσιμο σε χρυσό, ασήμι και σε ασήμι διπλού πάχους (ή αλλιώς piedfort), δεν θα τεθεί σε κυκλοφορία. Όσον αφορά τον σχεδιασμό του νομίσματος, πάνω, θα είναι χαραγμένα με κεφαλαία γράμματα τα αρχικά του Stephen Hawking ο οποίος απεβίωσε το Μάρτιο του 2018.
Η Βρετανίδα χαράκτρια Edwina Ellis, επιδίωξε να «χωρέσει μία μεγάλη μαύρη τρύπα σε ένα μικρό νόμισμα». Έτσι, λοιπόν, πάνω στο νόμισμα αυτό έχει χαραχθεί το σχέδιο ομόκεντρων «κύκλων» που αναπαριστά μια μαύρη τρύπα. Επίσης, βρίσκεται και ο μαθηματικός τύπος της σημαντικότερης επιστημονικής ανακάλυψης του Stephen Hawking, ο οποίος διατύπωσε πως «οι μαύρες τρύπες δεν είναι εντελώς μαύρες και ότι εκπέμπουν ακτινοβολία, κάτι που σημαίνει πως κάποτε θα εξαφανιστούν».
Η Βρετανίδα σχεδιάστρια, λοιπόν, Edwina Ellis εστίασε τόσο στην «παιχνιδιάρικη» πλευρά Stephen Hawking αλλά και στη μοναδική ικανότητά του να εξηγεί περίπλοκες ιδέες με τον απλούστατο τρόπο. Όπως εξήγησε και η ίδια:
«Ο Stephen Hawking έκανε προσβάσιμα, ελκυστικά και αρεστά τα δύσκολα θέματα, και αυτό θέλησα να απεικονίσω με το σχέδιό μου, για το οποίο πηγή έμπνευσης ήταν μια διάλεξη που έδωσε στη Χιλή, το 2008».
Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Ο Hawking, στην καλύτερη παιχνιδιάρικη διάθεσή του, προσκαλεί το ακροατήριο να στοχαστεί, περιεργαζόμενο μια μαύρη τρύπα, πριν μπει μέσα».
Όπως ήδη προαναφέρθηκε, το καινούργιο νόμισμα των 50 πενών είναι το τελευταίο μιας σειράς βρετανικών νομισμάτων προς τιμήν φυσικών, συμπεριλαμβανομένων αυτού με τον Κάρολο Δαρβίνο (2009) και αυτού με τον Ισαάκ Νεύτωνα (2017). Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να το προμηθευτεί μέσα από τον ιστότοπο του The Royal Mint.
Επομένως, αν ενδιαφέρεσαι για τη συλλογή των νομισμάτων αφιερωμένων στο μεγαλειώδες επιστημονικό έργο του καθηγητή Stephen Hawking δεν έχεις παρά να επισκεφτείς την επίσημη σελίδα του Βασιλικού Νομισματοκοπείου.
Πηγές:
Stephen Hawking. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/Στήβεν_Χόκινγκ
Νόμισμα προς τιμήν του Στίβεν Χόκινγκ από το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο. Ανακτήθηκε από: https://www.cnn.gr/style/politismos/story/169267/nomisma-pros-timin-toy-stiven-xokingk-apo-to-vretaniko-vasiliko-nomismatokopeio (Τελευταία πρόσβαση 15/03/2019)
Βρετανία: Συλλεκτικό νόμισμα προς τιμήν του Στίβεν Χόκινγκ. Ανακτήθηκε από: https://www.zougla.gr/kosmos/article/vretania-silektiko-nomisma-pros-timin-tou-stiven-xoking (Τελευταία πρόσβαση 16/03/2019)
Βρετανία: Έκοψαν συλλεκτικό νόμισμα προς τιμήν του Στίβεν Χόκινγκ. Ανακτήθηκε από: https://economytoday.sigmalive.com/oikonomia/kosmos/7720_vretania-ekopsan-syllektiko-nomisma-pros-timin-toy-stiven-hokingk-pics (Τελευταία πρόσβαση 16/03/2019)