Τα σύνδρομα των πόλεων : Ποιες πόλεις πρωτοστατούν σε αυτά

Πηγή εικόνας :TopTraveller.gr

Ιστορικά οι περισσότερες χώρες συνδέονται με κάποια σύνδρομα που σχετίζονται με την ψυχολογική κατάσταση των κατοίκων τους . Αυτό σημαίνει, ότι αυτές οι συμπεριφορικές αλλαγές συμβαίνουν όταν τα άτομα επισκέπτονται κάποιες συγκεκριμένες πόλεις συνήθως ως τουρίστες. Αυτές οι πόλεις είναι δέκα και τα σύνδρομα που παρουσιάζονται σε αυτές έχουν πάρει το όνομα τους. Το σύνδρομο των πόλεων είναι αρκετά συχνό και προσβάλλει πολλούς ταξιδιώτες κάθε χρόνο.

Το σύνδρομο της Ιερουσαλήμ και της Φλωρεντίας

Το πρώτο σύνδρομο ονομάζεται το σύνδρομο της Ιερουσαλήμ. Έχει θρησκευτική χροιά και προσβάλλει συνήθως 100 άτομα τον χρόνο. Τα άτομα αρχίζουν να πιστεύουν ότι είναι η Παναγία, ο Μωυσής, ακόμα και ο Ιησούς. Το σύνδρομο αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1930 και συνήθως τα άτομα παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως κήρυκες και έχουν εμμονή με την σωματική καθαριότητα κάνοντας μπάνιο συνέχεια. Ακόμη, ένα αρκετά ενδιαφέρον σύνδρομο είναι αυτό της Φλωρεντίας. Με αφετηρία το 1982, το σύνδρομο αυτό σχετίζεται με μεγαλεπήβολα έργα τέχνης που στην θέαση τους οι ταξιδιώτες αρχίζουν να αισθάνονται αδιαθεσία, ζαλίζονται και έχουν παραισθήσεις. Τα 2/3 των ατόμων εμφανίζουν παρανοϊκή ψύχωση με αποτέλεσμα να χρειάζονται αρκετές μέρες προκειμένου να επανέλθουν. Ο διάσημος συγγραφέας Σταντάλ το 1817 ανέφερε, ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στους τάφους των διάσημων καλλιτεχνών Μακιαβέλλι, Γαλιλαίο κλπ. ένιωσε ένα τρομερό δέος και άρχισε να παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα.

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης και του Ντιτρόιτ

Σε συνέχεια των παραπάνω ένα από τα πιο γνωστά σύνδρομα είναι αυτό της Στοκχόλμης. Το σύνδρομο αυτό σχετίζεται με την ομηρία που κατά την διάρκεια αυτής τα άτομα αρχίζουν να έχουν ένα συναισθηματικό δέσιμο με τον απαγωγέα. Το 1973 σε μία ληστεία στην Στοκχόλμη, οι ληστές για 6 ημέρες κρατούσαν ομήρους τους υπαλλήλους. Στην συνέχεια, οι όμηροι δέθηκαν με δυναμίτη και κλείστηκαν σε ένα θησαυροφυλάκιο. Μετά τη διαπραγμάτευση για την παράδοση των ληστών, οι όμηροι δήλωσαν ότι ένιωθαν περισσότερο φόβο για την αστυνομία, συγκέντρωσαν χρήματα για να τα δώσουν στους απαγωγείς και αρνήθηκαν να καταθέσουν εναντίον τους. Ακόμη, μια από τις ομήρους αρραβωνιάστηκε έναν από τους απαγωγείς της. Ένα πιο πρόσφατο σύνδρομο είναι αυτό του Ντιτρόιτ. Εμφανίζεται το 2011 και αναφέρεται κυρίως στον εργασιακό τομέα. Κατά την διάρκεια του φαινόμενου αυτού οι μικροί σε ηλικία εργαζόμενοι αντικαθιστούν τους μεγαλύτερους ηλικιακά γιατί κατέχουν περισσότερες γνώσεις. Η προέλευση του ονόματος δεν είναι τυχαία, αφού στο Ντιτρόιτ που είναι μία περιοχή που εστιάζει στην κατασκευή αυτοκινήτων τα νέα αμάξια αντικαθιστούν τα παλιά.

Διαβάστε επίσης  Καινοτομία και προσαρμογή: δύο μουσεία που ορίζουν το ρόλο τους στην πολιτιστική διαχείριση

Επίλογος

Επομένως, τα παραπάνω ψυχιατρικά σύνδρομα που σχετίζονται με αυτές τις πόλεις είναι πιθανό να επηρεάσουν τους επισκέπτες σε τακτική βάση. Τα περισσότερα έχουν μακρά ιστορική αναφορά ενώ κάποια άλλα είναι πιο πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση τα σύνδρομα των πόλεων έγκεινται σε συμπεριφορικές αντιδράσεις, που κυμαίνονται από σχετικά ήπιες συναισθηματικές διαταραχές έως ψυχώσεις.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πηγές:

Τα Σύνδρομα των πόλεων: 10 περιοχές συνδεδεμένες με ψυχιατρικές διαταραχές(2023) Ανακτήθηκε από https://www.naftemporiki.gr/kosmos/1463286/ta-syndroma-ton-poleon-10-perioches-syndedemenes-me-psychiatrikes-diataraches/?fbclid=IwAR0Jw3wZb8nJI9C3hUmV06LYGWS-5Sn6ZGaPPCCIhtIk4tDWlaz07h-NFn8  (Τελευταία πρόσβαση στις 26.7.23)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Προσχολική ψυχοκινητική ανάπτυξη: Διαφορές φύλου

Το παρόν άρθρο Υπάρχουν διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στην

Το πρώτο ψέμα κερδίζει: μία γυναίκα, πολλές προσωπικότητες

«Συναντάς μία άγνωστη γυναίκα σε ένα πάρτι… Σου μοιάζει.. και