Βρέθηκαν αρχαίες κεφαλές ελληνικών αγαλμάτων 5.000 ετών

Αρχαίες κεφαλές αγαλμάτων
Πηγή εικόνας: enp.gr

Αρχαίες κεφαλές δύο Ελλήνων θεών ανακαλύφθηκαν σε αρχαία πόλη της δυτικής Τουρκίας. Σύμφωνα με τον συντονιστή της ανασκαφής δρ. Gokhan Coskun, που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, πρόκειται για κεφαλές αγαλμάτων της Αφροδίτης και του Διόνυσου. Το κεφάλι απεικονίζει την αρχαία ελληνική θεά Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα, και τον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού. Λαξεύτηκαν από ασβεστόλιθο πριν από 5.000 χρόνια στην αρχαία πόλη Αιζάνοι, μια από τις πρώτες χρηματιστηριακές αγορές στον κόσμο.

Αρχαίες κεφαλές αγαλμάτων
Πηγή εικόνας: youthvoice

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα γλυπτά δείχνουν ότι οι Έλληνες κράτησαν τις πεποιθήσεις τους ακόμη και υπό ρωμαϊκή κυριαρχία. Τα σώματα των αγαλμάτων ανακαλύφθηκαν σε προηγούμενες ανασκαφές, αλλά οι αρχαίες κεφαλές βρέθηκαν στην κοίτη του κόλπου στην αρχαία πόλη Αιζάνοι – (δεν είναι ακόμη σαφές πώς χωρίστηκαν το κεφάλι και το σώμα). Κάθε κεφάλι ήταν επιδέξια λαξευμένο από ασβεστόλιθο: το κεφάλι της Αφροδίτης έχει μήκος 19 ίντσες και του Διονύσου 17 ίντσες.

Κεφαλές αρχαίων αγαλμάτων
Πηγή εικόνας: enp.gr Ναός του Δία

Η αρχαία πόλη είναι ο κύριος οικισμός των Αζανιτών που ζούσαν υπό την κυριαρχία των αρχαίων Φριζίων και ο ναός του Δία που βρέθηκε στην τοποθεσία χρονολογείται από το 3000 π.Χ.

Οι Αιζανοί, ήταν σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κέντρο της ρωμαϊκής εποχής. Μετά τον 7ο αιώνα, η πόλη έπεσε σε παρακμή. Ωστόσο, τα σωζόμενα κατάλοιπα της περιόδου περιλαμβάνουν έναν καλοδιατηρημένο Ναό του Διός, ένα συγκρότημα θεάτρου-σταδίου και ένα αρχαίο κτήριο εσωτερικής αγοράς, το οποίο φέρει το Διάταγμα περί των Μεγίστων Τιμών του Διοκλητιανού, που χρονολογείται από το 301 π.Χ. -μια προσπάθεια να περιοριστεί ο πληθωρισμός που προέκυψε από την υποβάθμιση του νομίσματος.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Οι Αιζανοί είναι το πρώτο καταγεγραμμένο μέρος στον κόσμο όπου υπολογίστηκε ο πληθωρισμός και από εκεί εξαπλώθηκε σε άλλες πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η σύγχρονη Τουρκία είναι ο τόπος πολλών οικισμών της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής εποχής. Με ιστορία 5.000 ετών, οι Αιζανοί, που βρίσκονται 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης Kutahya, συμπεριλήφθηκαν στον Δοκιμαστικό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το 2012.

Αρχαίες κεφαλές αγαλμάτων
Πηγή εικόνας: enp.gr

«Σε προηγούμενες ανασκαφές στους Αιζάνους βρέθηκαν και ευρήματα σχετικά με την Υγεία. Αυτή η κατάσταση μας κάνει να σκεφτούμε ότι κατά τη ρωμαϊκή εποχή μπορεί να υπήρχαν κάποιες κατασκευές και κτίρια που σχετίζονται με τη λατρεία της υγείας στους Αιζανούς». «Προσπαθούμε να αποκαλύψουμε τις στοές με πυλώνες στη δυτική και νότια πτέρυγα της αγοράς και τα καταστήματα ακριβώς πίσω τους», είπε ο Κοσκούν Έλληνας ρεπόρτερ. Το άγαλμα της Υγείας, από το οποίο αντλήσαμε τη λέξη «καθαριότητα», ανακαλύφθηκε μέσα στη στοά με κολόνες κατά μήκος της νότιας πτέρυγας της αγοράς, ή παζαριού.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Αγάλματα αρχαίων Ελλήνων θεών που βρέθηκαν στην Τουρκία χρονολογούνται πριν από 5.000 χρόνια. Ανακτήθηκε από: https://www.enp.gr/%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B8%CE%B5%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CF%81%CE%AD/ (τελευταία πρόσβαση 13/11/21)

Advertising

Τουρκία : Αρχαίες κεφαλές αγαλμάτων της Αφροδίτης και του Διόνυσου εντοπίστηκαν στην Κιουτάχεια. Ανακτήθηκε από: https://www.google.com/amp/s/www.protothema.gr/culture/article/1176299/tourkia-arhaies-kefales-agalmaton-tis-afroditis-kai-tou-dionusou-edopistikan-stin-kioutaheia/AMP/ (τελευταία πρόσβαση 13/11/21)

 

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Εκθέματα που το Βρετανικό μουσείο αρνείται να επιστρέψει

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ή αλλιώς Ελγίνειων μαρμάρων δεν είναι τα μοναδικά εκθέματα…

Πολιτισμός

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Πολιτισμός

Οι καλύτερες εκθέσεις του φετινού καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε

Το καλοκαίρι του 2025 είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της τέχνης, και οι καλύτερες εκθέσεις του…

Πολιτισμός

Η αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική

Η αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την φαραωνική Αίγυπτο, ενώ χωρίζεται σε περιόδους.…

Πολιτισμός

Συνοικία Ουζιέλ: η «Πλάκα» της Θεσσαλονίκης

  Λίγο πιο πέρα από την οδό Σοφούλη στην ανατολική Θεσσαλονίκη, βρίσκεται η συνοικία Ουζιέλ.…

Πολιτισμός

Το κίνημα της Beat Generation

Ιστορικό συγκείμενο της Beat Generation Ένα από τα πιο εκρηκτικά κινήματα που σημάδεψαν την μεταπολεμική…

Πολιτισμός

Το άγνωστο πορτρέτο της βασίλισσας Τίγιε

Αίγυπτος, Κοιλάδα των Βασιλιάδων 1898. Ο Γάλλος αρχαιολόγος Βίκτορ Λορέτ πραγματοποιεί ανασκαφές στον τάφο KV35…