Αναβλητικότητα: Όταν βάζουμε τη ζωή μας σε ”αναμονή”

Η αναβλητικότητα ή αλλιώς η συστηματική μετάθεση σε μελλοντικό χρόνο εργασιών και άλλων υποχρεώσεων χαρακτηρίζεται αγχώδης διαταραχή. Παρότι δεν συγκαταλέγεται στις ψυχιατρικές παθήσεις, χρήζει ψυχοθεραπευτικής αντιμετώπισης, για τη βελτίωση της καθημερινότητας. Όλοι μας μπορεί να αναβάλλουμε τα πράγματα που χρειάζεται να γίνουν, λέγοντας “θα το κάνω αργότερα”. Περισσότερα για την αναβλητικότητα: εδώΣχετική εικόνα

«Ποτέ μην κάνεις σήμερα αυτό που μπορείς να αναβάλλεις για αύριο»

Η αναβλητικότητα έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία. Δημιουργείται από παρεμβατικούς γονείς, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στο παιδί να πάρει πρωτοβουλίες. Στους ενήλικες, εντοπίζεται στην έλλειψη αυτοπεποίθησης και στη χαμηλή αυτοεκτίμηση. «Ευάλωτοι» είναι οι εσωστρεφείς άνθρωποι, ενώ οι ηλικίες κατά τις οποίες εμφανίζεται είναι η παιδική-εφηβική ή γύρω στα 30, οπότε ξεκινά η επαγγελματική δραστηριότητα. Οι λόγοι ωστόσο ποικίλλουν:

Advertising

Advertisements
Ad 14
  • Νομίζεις πως δεν είσαι αρκετά καλός:
Μπορεί να έχεις την αντίληψη ότι όσοι φτάνουν με επιτυχία τους στόχους τους το κατορθώνουν χωρίς εμπόδια, δυσκολίες. Έτσι, όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα σκέφτεσαι “αυτό που κάνω δεν μου φαίνεται καλό, καλύτερα να τα παρατήσω”. Παρ’ όλα αυτά, άνθρωποι που πετυχαίνουν φαίνεται να ξέρουν από πριν ότι θα βρουν δυσκολίες. Απλώς επιλέγουν να συνεχίσουν.
  • Υποθέτεις ότι θα πρέπει να έχεις συγκεκριμένη διάθεση:
Μπορεί να χρειάζεται να κάνεις κάποια πράγματα που είναι ανιαρά ή απαιτητικά, και ίσως ποτέ δεν θα έχεις τη διάθεση να τα κάνεις. Ωστόσο, αν ξεκινήσεις να τα πραγματοποιείς, το πιθανότερο είναι να αρχίσεις να έχεις την αίσθηση της εκπλήρωσης.
  • Ο φόβος της αποτυχίας.
Μπορεί να αφήνεις τα πράγματα μέχρι την τελευταία στιγμή και μετά να πεις “δεν είχα αρκετό χρόνο για να το κάνω καλύτερα”. Με αυτό τον τρόπο δίνεις στον εαυτό σου μια δικαιολογία και τον προστατεύεις από το ενδεχόμενο της αποτυχίας.
  • Ο φόβος της απόρριψης ή της οικειότητας.
Μπορεί να αποφεύγεις να καλείς φίλους ή να κάνεις εκείνα τα τηλέφωνα, διότι μπορεί να αισθανθείς απόρριψη. Η αναβλητικότητα βοηθάει στο να κρατήσεις τους άλλους σε μια ασφαλή συναισθηματική απόσταση, επιτρέποντάς σου να αποφύγεις να δείξεις τον εαυτό σου στους άλλους.
  • Ο φόβος της επιτυχίας:
Αν επιτύχεις, τότε μπορεί να ανησυχείς ότι θα τραβήξεις πάνω σου περισσότερη προσοχή ή ότι μπορεί να δημιουργήσεις περισσότερη δουλειά για τον εαυτό σου.
  • Έλλειψη δέσμευσης:
Μπορεί απλά να μη θεωρείς πολύ σημαντικό αυτό που χρειάζεται να κάνεις και, έτσι, δεν αξίζει να καταβάλlεις γι’ αυτό οποιαδήποτε προσπάθεια. Ή μπορεί να το θεωρείς δυσάρεστο και να προτιμάς να κάνεις κάτι άλλο ευκολότερο ή πιο ευχάριστο.

Η διαδικασία αντιμετώπισης της αναβλητικότητας περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα βήματα αλλά και μακροπρόθεσμη προσπάθεια.

  • Σχεδίασέ το. Το να βάλεις στο ημερολόγιό τα πράγματα που χρειάζεται να κάνεις ή το να φτιάξεις μια λίστα είναι ένας χρήσιμος τρόπος να μειώσεις την αναβλητικότητα. Η καταγραφή των υποχρεώσεων βοηθά στην καλύτερη οργάνωσή τους. Η ιεράρχησή θα εξασφαλίσει ότι θα υλοποιηθούν οι πιο σημαντικές εργασίες, μειώνοντας το άγχος. Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχει μια δέσμευση ότι ο προγραμματισμός θα τηρηθεί.
  • Χώρισε αυτά που πρέπει να κάνεις. Αν κάποια πράγματα φαίνονται πολλά ή μεγάλα, μπορείς να τα χωρίσεις σε μικρότερα μέρη. Αυτό θα μειώσει το άγχος αφού, αντί να θεωρείς ότι πρέπει να κάνεις ένα υπερβολικό άλμα, μπορείς να κάνεις πολλά μικρότερα.
  • Μοιράσου. Αν αυτά που έχεις να κάνεις είναι πολλά, δεν χρειάζεται απαραίτητα να τα κάνεις όλα μόνος σου. Αν ζητήσεις βοήθεια είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν κάποιοι που ευχαρίστως θα ήθελαν να σε συνδράμουν. Έτσι, η διεκπεραίωση των εργασιών είναι πιο ευχάριστη, αφού καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα.
  • Σκέψου διαφορετικά. Πολλές φορές είναι πιο αποτελεσματικό να στοχεύεις να κάνεις μια καλή και ικανοποιητική δουλειά παρά μια άψογη.
  • Αντάμειψε τον εαυτό σου. Το να ανταμείψεις τον εαυτό σου μπορεί να είναι σημαντικό, καθώς ενισχύει την αυτοπεποίθησή σου και κάνει πιο ευχάριστη τη διαδικασία. Αν πάλι τα πράγματα δεν γίνουν όπως έλπιζες, θα μπορούσες να δεις την όλη εμπειρία σαν ένα αξιόλογο μάθημα.
  • Χρονοδιάγραμμα.

Πηγή:

Διαβάστε επίσης  Θέληση: οι αδυναμίες που μας κρατούν πίσω

Αντωνίου Άρτεμις, Σύμβουλος Ψυχολόγος και Συνθετική Θεραπεύτρια

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Όλα τα μάτια πάνω μας

Spotlight Effect: Όλα τα μάτια πάνω μας

Όλα τα μάτια πάνω μας. Το έχεις νιώσει σίγουρα. Το

Επιτονισμός και στη νοηματική γλώσσα

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Επιτονισμός και στη νοηματική γλώσσα,