Η αναβλητικότητα ή αλλιώς η συστηματική μετάθεση σε μελλοντικό χρόνο εργασιών και άλλων υποχρεώσεων χαρακτηρίζεται αγχώδης διαταραχή. Παρότι δεν συγκαταλέγεται στις ψυχιατρικές παθήσεις, χρήζει ψυχοθεραπευτικής αντιμετώπισης, για τη βελτίωση της καθημερινότητας. Όλοι μας μπορεί να αναβάλλουμε τα πράγματα που χρειάζεται να γίνουν, λέγοντας “θα το κάνω αργότερα”. Περισσότερα για την αναβλητικότητα: εδώ
«Ποτέ μην κάνεις σήμερα αυτό που μπορείς να αναβάλλεις για αύριο»
Η αναβλητικότητα έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία. Δημιουργείται από παρεμβατικούς γονείς, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στο παιδί να πάρει πρωτοβουλίες. Στους ενήλικες, εντοπίζεται στην έλλειψη αυτοπεποίθησης και στη χαμηλή αυτοεκτίμηση. «Ευάλωτοι» είναι οι εσωστρεφείς άνθρωποι, ενώ οι ηλικίες κατά τις οποίες εμφανίζεται είναι η παιδική-εφηβική ή γύρω στα 30, οπότε ξεκινά η επαγγελματική δραστηριότητα. Οι λόγοι ωστόσο ποικίλλουν:
-
Νομίζεις πως δεν είσαι αρκετά καλός:
-
Υποθέτεις ότι θα πρέπει να έχεις συγκεκριμένη διάθεση:
-
Ο φόβος της αποτυχίας.
-
Ο φόβος της απόρριψης ή της οικειότητας.
-
Ο φόβος της επιτυχίας:
-
Έλλειψη δέσμευσης:
Η διαδικασία αντιμετώπισης της αναβλητικότητας περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα βήματα αλλά και μακροπρόθεσμη προσπάθεια.
-
Σχεδίασέ το. Το να βάλεις στο ημερολόγιό τα πράγματα που χρειάζεται να κάνεις ή το να φτιάξεις μια λίστα είναι ένας χρήσιμος τρόπος να μειώσεις την αναβλητικότητα. Η καταγραφή των υποχρεώσεων βοηθά στην καλύτερη οργάνωσή τους. Η ιεράρχησή θα εξασφαλίσει ότι θα υλοποιηθούν οι πιο σημαντικές εργασίες, μειώνοντας το άγχος. Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχει μια δέσμευση ότι ο προγραμματισμός θα τηρηθεί.
-
Χώρισε αυτά που πρέπει να κάνεις. Αν κάποια πράγματα φαίνονται πολλά ή μεγάλα, μπορείς να τα χωρίσεις σε μικρότερα μέρη. Αυτό θα μειώσει το άγχος αφού, αντί να θεωρείς ότι πρέπει να κάνεις ένα υπερβολικό άλμα, μπορείς να κάνεις πολλά μικρότερα.
-
Μοιράσου. Αν αυτά που έχεις να κάνεις είναι πολλά, δεν χρειάζεται απαραίτητα να τα κάνεις όλα μόνος σου. Αν ζητήσεις βοήθεια είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν κάποιοι που ευχαρίστως θα ήθελαν να σε συνδράμουν. Έτσι, η διεκπεραίωση των εργασιών είναι πιο ευχάριστη, αφού καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα.
-
Σκέψου διαφορετικά. Πολλές φορές είναι πιο αποτελεσματικό να στοχεύεις να κάνεις μια καλή και ικανοποιητική δουλειά παρά μια άψογη.
-
Αντάμειψε τον εαυτό σου. Το να ανταμείψεις τον εαυτό σου μπορεί να είναι σημαντικό, καθώς ενισχύει την αυτοπεποίθησή σου και κάνει πιο ευχάριστη τη διαδικασία. Αν πάλι τα πράγματα δεν γίνουν όπως έλπιζες, θα μπορούσες να δεις την όλη εμπειρία σαν ένα αξιόλογο μάθημα.
-
Χρονοδιάγραμμα.
Πηγή:
Αντωνίου Άρτεμις, Σύμβουλος Ψυχολόγος και Συνθετική Θεραπεύτρια